Їмо

Салат з огірків: приготуй найбільш літній і хрусткий салат зі свіжих огірків

salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-1

Свіжий аромат салату з хрустких огірочків у багатьох асоціюється з сонячними теплими літніми днями. Лише спогад про нього здатний викликати посмішку та підняти настрій. А якщо салат з огірків приготовано за всіма кулінарними правилами та приправлено особливим секретом від шеф-кухаря, ви наповните магією весь свій день! Нижче ми розкриємо таємниці кількох чарівних рецептів, але спершу розповімо про те, як вибрати й підготувати огірки.
salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-2

Вибираємо огірки

Для приготування свіжих страв використовують так звані салатні огірки сортів «фенікс плюс», «герман», «салтан», «резастр» та інші білошипі плоди. У них товста шкірка, через яку вони непридатні для консервації. Зате салати з огірків подібних сортів виходять чудові.

Овоч має бути твердим, із непошкодженою шкіркою та пухирцями. Колір шкірки — насичений зелений із варіаціями відтінків залежно від сорту. Так, огірок їдять зеленим, незрілим — саме тоді він найсмачніший і соковитий.

Вибирати його найкраще вранці, поки він не встиг втратити частину вологи, лежачи цілий день на полиці. Перед використанням рекомендується замочувати огірки в чистій воді на кілька годин. Це допомагає знизити концентрацію нітратів, якщо вони використовувалися під час вирощування.

Поза сезоном для збереження вологи шкірку огірків іноді покривають спеціальним розчином парафіну. Наприклад, в імпортних огірків практично завжди спостерігається неприродний блиск. Такі овочі перед використанням треба обов’язково очистити від шкірки.salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-3

Підготовка до приготування

Перед приготуванням огірки та інші овочі, які будуть використовуватися в салаті, потрібно ретельно вимити під проточною водою, зрізати шкірку. Як правило, для свіжих салатів інгредієнти не піддаються тепловій обробці. Але якщо салат зі свіжих огірків містить ще відварне м’ясо, яйця, їм треба дати охолонути.

Для приготування салатів використовують глибокий посуд. У ньому зручно змішувати інгредієнти, перемішуючи їх із заправкою.

До речі, заправка та інші «секретні» інгредієнти надають салату національного колориту. Наприклад, додайте в нього трохи листя салату радіччо або айсберга, заправте оливковою олією з хересовим оцтом — отримаєте страву з іспанським характером. Листя фрізе, романо з бальзамічним оцтом нададуть страві італійські нотки.salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-4

Рецепти салатів з огірками

Нарешті, кілька незвичайних рецептів салатів, де огірок грає одну з провідних ролей.

М’ясний огірковий

Цю смачну, корисну, ситну страву оцінять чоловіки, особливо в спекотний літній день. Для приготування знадобляться:

  • свіжий огірок — 2 шт.;
  • капуста білокачанна молода — 350 г;
  • шинка куряча — 300 г;
  • лимонний майонез;
  • часникові сухарики;
  • морська сіль, чорний мелений перець, свіжий кріп.

Огірки, капусту, кріп добре промийте під проточною водою. Попередньо очистивши від шкірки огірки, наріжте їх соломкою, помістіть у глибоку миску. Туди ж висипте нашатковану соломкою капусту, нарізану брусочками шинку, подрібнений кріп. Додайте сіль, перець за смаком, заправте майонезом і перемішайте. Розклавши салат у порційні тарілки, зверху посипте його подрібненими сухарями. Зверніть увагу, якщо посипати їх раніше, вони розмокнуть і не будуть хрустіти. Додатково салат можна прикрасити половинками маслин або оливок.

Азіатський із морквою

Пікантну, кислувато-гостру страву оцінять поціновувачі азіатської кухні. Якщо хочете спробувати звичний овоч у незвичному поєднанні інгредієнтів, приготуйте страву за цим рецептом. Вам знадобляться:

  • великі огірки — 2 шт.;
  • велика морква — 2 шт.;
  • рисовий оцет — 2 ст. л.;
  • сік лимона або лайма — 2 ст. л.;
  • мед — 2 ст. л.;
  • соняшникова, оливкова або кунжутна олія — 2 ч. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • пластівці гострого червоного перцю — 1 ч. л.;
  • насіння кунжуту — 1 ч. л.;
  • кінза.

Вимиті, очищені огірки та моркву натріть на спеціальній тертці соломкою або наріжте тоненькими кружальцями, складіть в глибоку салатницю. В окремій мисці приготуйте заправку: насіння кунжуту, пластівці перцю, мед, нарізану кінзу, сіль змішайте з цитрусовим соком і кунжутною олією. Додайте заправку в овочі, розмішайте, закрийте миску й поставте страву в холодильник приблизно на 20 хвилин. Для подачі на стіл розкладіть салат у порційні тарілки, посипте зверху кінзою або кунжутом.salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-7

Тунець і огірок

Смачний, низькокалорійний, свіжий, соковитий — саме той салат, який проситься до обіду, перекусу в спекотний літній день. Запасіться такими інгредієнтами для приготування кулінарного шедевра:

  • консервований тунець у власному соку — 1 бляшанка;
  • свіжі огірки — 3 шт.;
  • лимонний сік — 1 ч. л.;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • перець;
  • петрушка.

Огірки добре промийте під проточною водою, очистьте від шкірки, наріжте кубиками. Петрушку теж вимийте та дрібно наріжте. Відкрийте бляшанку консервів, злийте сік, висипте вміст у глибоку миску, добре розімніть. Додайте туди нашатковану зелень і огірки, перець, рослинну олію, сік цитрусового фрукта й ретельно перемішайте. Перед подаванням страву рекомендується прикрасити часточкою лимона, половинками маслин або оливок, гілочкою петрушки.salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-8

Огірки в сметанному соусі

Проста страва зі звичних складових із незвичайним смаком. Для приготування вам знадобляться:

  • огірки — 6 шт.;
  • цибулина червона — 1 шт.;
  • сметана — 4 ст. л.;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • свіжий кріп;
  • бальзамічний оцет;
  • сіль і перець.

Добре вимийте, очистьте від шкірки огірки та цибулину. Овочі нарізати тонкими кільцями, помістіть в глибоку миску, потім посоліть і відставте на 10–15 хвилин, щоб вони пустили сік. Тепер можна братися за заправку. У маленькій мисочці змішайте сметану, перець, цукор і порізаний кріп, збризніть все оцтом і старанно перемішайте. Поверніться до овочів, злийте пущений ними сік, додайте приготований соус. Знову розмішайте та залиште салат на деякий час, перш ніж подавати на стіл.salat-z-ogirkiv-prygotuj-najbilsh-litnij-hrustkyj-salat-zi-svizhyh-ogirkiv-10

Смачного! Ваші кулінарні шедеври тільки виграють у смаку, якщо інгредієнти до них ви купите в METRO.