Салати на зиму — це справжня знахідка для господині. Вони нададуть можливість урізноманітнити раціон, прикрасять зимові святкові застілля або ж звичайну сімейну вечерю. Навіть якщо вам здається, що закривати овочеві салати на зиму — пережиток радянського минулого, ви все-таки маєте спробувати. Оцінивши простоту консервування, зручність добування закуски з баночки та її смакові якості, ви знову і знову робитимете домашні заготовки. Пропонуємо вам цікаві рецепти салатів на зиму.
Салат з огірків на зиму «Пікантний»
Поєднання часнику з перцем робить смак цього салату дуже яскравим. Ще одна перевага — нарізання великими шматками. По-перше, з ним менше мороки, по-друге, огірки виходять більш смачні.
Інгредієнти:
- огірки — 5 кг, ліпше брати рівні однакові плоди середнього розміру;
- цукор — 1 склянка;
- олія — 1 склянка;
- столовий оцет (9%) — 1 склянка;
- сіль — 3 столові ложки;
- часник — 2 столові ложки (натерти на дрібній тертці або пропустити через часничницю);
- гіркий перець — 1 стручок або половинка;
- чорний мелений перець (або суміш перців) — 1 чайна ложка без гірки.
Із вказаної кількості виходить приблизно 6,5 л салату на зиму. Для консервації варто використовувати півлітрові банки.
Приготування:
Огірочки добре промити, видалити хвостики, скласти в каструлю та доверху залити холодною водою. Дати постояти приблизно 3 години. Після цього огірки потрібно акуратно розрізати на 4 частини, а потім навпіл. Якщо вони маленькі, можна ділити їх просто на половинки.
Складаємо часточки в каструлю, висипаємо туди ж інші інгредієнти. Ретельно перемішуємо та залишаємо маринуватися на 2,5–3 години. За цей час огірки просочаться і пустять сік.
Після цього розкладаємо часточки в банки, легенько струшуючи, щоб вони щільніше вляглися. Заливаємо розсолом, що утворився, — його в каструлі буде досить багато.
На дно великої каструлі постелити вафельний рушник, поставити туди банки, накриті кришками. Каструлю залити водою, трохи не доходячи до країв банок. Закип’ятити воду, а потім стерилізувати банки близько 10 хвилин. Більше не треба — інакше огірочки не будуть хрусткими. Банки дістати, закупорити та перевернути.
Швидкий і простий зимовий салат з огірків готовий!
Салат з баклажанів на зиму
Легке у приготуванні та насичене за смаком соте стане вашою візитною карткою. Прості салати на зиму — максимум задоволення в холодну пору року.
Інгредієнти:
- баклажани — 1 кг;
- солодкий болгарський перець — 1 кг;
- помідори — 2 кг;
- цибуля — 0,5 кг;
- цукор — 3 столові ложки;
- сіль — 1 столова ложка;
- столовий оцет (9%) — 50 мл;
- олія — 200 г.
Цього вистачить для приготування 4 л салату.
Приготування:
Тверді овочі нарізаємо великими шматками. Висипаємо солодкий перець і цибулю у глибоку каструлю, наливаємо олію та ставимо на невеликий вогонь. Поки перець і цибуля тушкуються, готуємо однорідне пюре з очищених помідорів — тремо їх на дрібній тертці або перемелюємо блендером. Коли овочі в каструлі стануть м’якими, додаємо пюре, баклажани, цукор і сіль. Усе перемішати, довести до кипіння та тушкувати близько 30 хвилин. Після цього налити оцет, тушкувати ще 10 хвилин і знімати.
Поки соте з баклажанами гаряче, розкладаємо його у стерильні банки, закриваємо кришками і ставимо вниз кришкою до цілковитого охолодження.
Салат з кабачків на зиму
Дуже смачний і яскравий зимовий салат, рецепт його надзвичайно простий, а використовувані продукти в сезон коштують недорого.
Інгредієнти:
- кабачки — 3 кг;
- цибуля — 1,5 кг;
- морква — 1,5 кг;
- олія — 1 склянка;
- столовий оцет (9%) — 1 склянка;
- часник — 7–8 зубків;
- сіль — 3 столові ложки;
- цукор — 5 столових ложок;
- чорний мелений перець — 1 столова ложка.
Із цієї кількості вийде приблизно 5,5 л салату.
Приготування:
Цибулю з кабачками промиваємо, очищаємо, нарізаємо великими кубиками. Моркву натерти на грубій тертці. У велику каструлю налити олію та висипати цибулю, спасерувати на повільному вогні, постійно перемішуючи. Висипаємо моркву та смажимо 10 хвилин. Потім висипаємо кабачки і смажимо ще 15 хвилин. Далі приєднуємо інші інгредієнти, крім оцту, і тушкуємо під кришкою приблизно півгодини на маленькому вогні. Додаємо оцет, ще хвилина — і знімаємо.Розкладаємо салат у банки та закупорюємо, даємо охолонути під покривалом.
Заготівля салатів на зиму не забере багато часу, зате потім вони допоможуть урізноманітнити раціон.
Салат з рисом на зиму
Звичайне лечо готує кожна господиня, така закуска завжди знайдеться і в супермаркеті. А ось овочевий салат з болгарського перцю з рисом придбати не вийде, доведеться готувати його самотужки. Це цілком самостійна страва, готовий апетитний гарнір до м’яса.
Інгредієнти:
- помідори — 3 кг (без шкірки);
- болгарський перець — 1 кг;
- ріпчаста цибуля — 1 кг;
- морква — 1 кг;
- рис (промитий, сирий) — 1 склянка;
- сіль — 2 столові ложки;
- цукор — 1 склянка;
- олія — 300 г;
- столовий оцет (9%) — 50 мл.
У вас вийде приблизно 5 л салату.
Приготування:
Овочі миємо та нарізаємо: цибулю — півкільцями, перець — соломкою, моркву тремо на грубій тертці. Помідори перекручуємо на м’ясорубці. Змішуємо овочі в каструлі та ставимо на середній вогонь. Довести до кипіння, а потім варити на слабкому вогні близько 20 хвилин, прикривши кришкою.
Додаємо рис та інші інгредієнти, крім оцту. Тушкуємо 35 хвилин (до готовності рису), потім вливаємо оцет і варимо ще 5 хвилин.
Лечо розкладаємо в банки й закриваємо. Ставимо догори дном і тепло вкутуємо до цілковитого охолодження.
Салат з капусти на зиму
Що найпростіше зробити з капустою? Замаринувати.
Інгредієнти:
- капуста — половина качана;
- морква середня — 2–3 штуки;
- цукор — 2 столові ложки;
- сіль — 2 столові ложки;
- перець духмяний горошком — 5–7 штук;
- столовий оцет (9%) — 2 столові ложки;
- насіння кропу — 1 чайна ложка.
Приготування:
Капусту й моркву очищаємо, шаткуємо, мнемо руками до появи соку. Додаємо насіння кропу й залишаємо стояти приблизно на 30 хвилин.
Тим часом готуємо розсіл. У літр води кладемо горошинки перцю, висипаємо цукор і сіль, доводимо до кипіння, а потім додаємо оцет і вимикаємо. Капусту з морквою щільно розкладаємо в банки доверху, потім заливаємо маринадом. Банки із салатом стерилізуємо у воді близько 10 хвилин, потім тепло вкутуємо до цілковитого охолодження. Зберігати салат потрібно в темному холодному місці.
Салат з перцю на зиму
Легкі салати взимку продовжує перець «по-чеськи».
Інгредієнти:
- болгарський перець — 2–3 кг;
- лимонна кислота — 3–5 г;
- цибуля (дрібна) — 15 штук;
- перець чорний горошком — 5 штук;
- перець духмяний горошком — 5 штук;
- корінь селери — 1 штука;
- гірчиця (насіння) — 1 чайна ложка;
- столовий оцет (9%) — 180 мл;
- цукор — 25 г;
- сіль — 10 г;
- вода — 1 літр.
Приготування:
Перець і селеру очистити, промити й нарізати смужками. Цибулю дрібно нарізати. Закип’ятити маринад (вода, сіль, цукор, перець, оцет), зварити в ньому селеру, поки вона не стане м’якою. Потім овочі та спеції розкласти в банки, залити гарячим маринадом і поставити для стерилізації у воду (приблизно 30 хвилин у літрових банках).
Готовий салат униз кришкою залишити під теплим покривалом.
Салат взимку: запасаємося вітамінами
Яскравий салатик з овочів. Ви зможете не тільки насолодитися його літнім смаком серед зими, але й похвалитися фото свого аматорського витвору в соцмережах.
Інгредієнти:
- капуста, огірки, помідори, морква, солодкий перець — по 1 кг;
- масло вершкове несолоне — 100 г;
- сіль — 1,5 столової ложки;
- цукор — 2 чайні ложки;
- столовий оцет (9%) — 150 мл.
Приготування:
Овочі промити, капусту та моркву пошаткувати, перець з огірками та помідорами нарізати великими шматками. Додати сіль, цукор, масло, оцет, добре перемішати й поставити на вогонь. Після закипання варити ще 5 хвилин, потім швидко розкласти у стерильні банки, укутати та залишити до цілковитого охолодження. Зберігати в холодному місці.
Салати взимку — це джерело вітамінів і різноманітних смакових відчуттів. Не відмовляйтеся від гастрономічного задоволення.