Їмо

Салати зі свіжою кукурудзою — соковиті вітамінні страви

salaty-zi-svizhoyu-kukurudzoyu-sokovyti-vitaminni-stravy-1

Ласувати цукровою кукурудзою люблять і дорослі, і діти. Це джерело корисної рослинної клітковини і вітамінів, а ще це неймовірно смачно! У розпал сезону свіжою «царицею полів» можна ласувати по-різному: відвареною з сіллю або вершковим маслом чи приготованою на грилі як корисний гарнір до м’яса. А можна зробити салат із кукурудзою не з банки, а зі свіжою та ароматною.

Найпростіший варіант, який одразу спадає на думку, — це суміш жовтих зерен, крабових паличок, свіжого огірка та майонезу. Це, звичайно, смачно, але такі салати краще залишити на зиму, наприклад, до новорічного столу. Можна проявити фантазію, погортати кулінарні книги і знайти смачні та корисні рецепти у кухнях різних країн. Тож, почнемо нашу кулінарну подорож! Основою для всіх салатів будуть зерна кукурудзи, їх готують заздалегідь, щоб швидко зробити легкі та смачні салати з кукурудзою для всієї родини.

Салат з кукурудзою по-англійськи

Мешканці Туманного Альбіону використовують кукурудзу в різних стравах — випічці, кашах, а також готують смачні салати. Спробуйте приготувати один із них, і він цілком може замінити давно набридлий салат із крабовими паличками.

Складові:

  • 300 г відварених зерен кукурудзи;
  • грінки з білого хліба з часником;
  • свіжий великий помідор;
  • 200 г варених або смажених із цибулею печериць;
  • варене м’ясо (підійде і курка, і свинина, і баранина).

Для заправки: нежирна сметана, 3 варених яєчних жовтки, 3 зубчики часнику, 2 ч. л. гострої гірчиці.salaty-zi-svizhoyu-kukurudzoyu-sokovyti-vitaminni-stravy-4

М’ясо нарізати смужками, змішати з грибами та грінками. Помідор подрібнити, дати стекти соку. Приготувати заправку, посолити та поперчити соус. Змішати всі складові перед подачею на стіл. Можна додати кілька ложок консервованої квасолі (тоді потрібно більше заправки). Посипати нарізаним по діагоналі пір’ям зеленого лука. Цей ситний салат можна приготувати і з консервованою кукурудзою.

Віва, Італія! Рецепт із італійськими нотками

Свій рецепт салату з кукурудзою є і на Апеннінському півострові. Італійці знаються на смачній їжі, і, звичайно, в їхній кухні є страви зі соковитими яскравими зернами. Для цього рецепта потрібно заздалегідь підготувати кукурудзу (відварити в каструлі, пароварці або мультиварці і зняти з качана), а також до напівготовності відварити пасту. Це може бути пенне (пір’ячко) або фарфалле (метелики), але не довга на кшталт спагеті.salaty-zi-svizhoyu-kukurudzoyu-sokovyti-vitaminni-stravy-7

Складові:

  • 200 г варених макаронів із твердих сортів пшениці;
  • великий червоний перець;
  • 300 г кукурудзи;
  • 100 г натертого твердого сиру (пармезану);
  • 200 г нежирної шинки;
  • свіжий базилік — кілька листочків;
  • майонез або оливкова олія для заправки.

Шинку та помідор нарізати кубиками. Перець подрібнити тоненькими смужками. Змішати все у великій салатниці, заправити за смаком. Посолити, додати перець, за бажанням — дещицю сушеного орегано. Подавати, прикрасивши листочками базиліку.

Рецепт салату з кукурудзою в азіатському стилі

У багатьох країнах Азії овочі маринують найрізноманітнішими способами, доповнюючи свій раціон ферментованими природним чином стравами. Спробуйте приготувати такий салат і переконайтеся, що маринована кукурудза набагато смачніша за свою «сестру» з консервної банки. Такий салат можна заготовити на зиму, закривши банки за всіма правилами домашнього консервування.salaty-zi-svizhoyu-kukurudzoyu-sokovyti-vitaminni-stravy-8

Інгредієнти на одну порцію:

  • кабачок;
  • 2 морквини;
  • 2 невеликих або 1 великий болгарський перець;
  • кілька качанів кукурудзи;
  • для маринаду — оцет яблучний, сіль, цукор, вода.

Нарізати все, крім кукурудзи, довгими тонкими смужками. Кукурудзу відварити до напівготовності, вилущити зерна. Скласти все в залізну або скляну ємність. Для маринаду закип’ятити воду (вода має покрити підготовлені овочі), додати сіль і цукор за смаком. У киплячу воду влити оцет (3 ст. л. на літр води), залити маринадом овочі. Коли салат охолоне, поставити його в холодильник. Через 2–3 дні смачнюча овочева закуска готова.

Мексиканський салат із рисом

У Мексиці кукурудзу їдять вже тисячі років. Саме ця культура була основою харчування для древніх майя та ацтеків. У сучасній мексиканській кухні також є безліч чудових страв, які прикрашають щоденний і святковий раціон. Страву, приготовану за наведеним рецептом, подають на пікніку або на сімейних святах. Особливо ефектного вигляду салат матиме, якщо подати його в тортильях.

Складові:

  • зерна кукурудзи з чотирьох відварених качанів;
  • невеликий пучок кінзи;
  • червона цибулина;
  • помідори чері — 10 шт.;
  • великий стиглий авокадо.

Для заправки змішати сік лайма, оливкову олію, мелений чорний перець, дрібно порубаний перчик чилі.

Зелень подрібнити, цибулю нарізати дрібними кубиками. Помідори чері ріжуть на чотири частини, авокадо — кубиками, очистивши від шкірки та видаливши кісточку. Перемішати всі овочі, додати заправку, посолити за смаком. Подавати в салатниці або в тортильях. Якщо в цей колоритний салат додати підсмажене на грилі м’ясо, вийде ситна основна страва.salaty-zi-svizhoyu-kukurudzoyu-sokovyti-vitaminni-stravy-5

Скандинавський салат із тунцем

У країнах Скандинавії люблять і рибу, і свіжі овочі. А ще — свіжоспечений хліб. Тому подавати такий салат можна на шматочку хрусткого хліба, свіжого або підсушеного на сковорідці.

Для салату знадобляться такі інгредієнти:

  • баночка тунця у власному соці;
  • невелика цибулина-шалот (або звичайна біла);
  • 1–2 маринованих або малосольних огірки;
  • 300 г вареної кукурудзи;
  • майонез.

Цибулину дрібно порубати, скропити оцтом або лимонним соком. Маринувати 5 хвилин, після чого злити зайву рідину. З тунця злити сік, розім’яти виделкою. Змішати всі подрібнені інгредієнти в салатниці, приправити сіллю та меленим чорним перцем, додати майонез.

Подавати гіркою на тарілці, прикрасивши вареними перепелиними яйцями, або на бутербродах.

Смачного!