Без категорії

Сезон гарбуза: 4 нетипових рецептів для осіннього меню

sezon-garbuza-4-netypovyh-retseptiv-dlya-osinnogo-menyu

Сезон гарбуза триває всю осень і навіть початок грудня, а його пік припадає на два останні тижні жовтня. Щороку гості очікують від закладів оновлене меню із новими стравами з гарбуза. Тому бренд-шеф METRO Олексій Міллер зібрав для вас чотири рецептів нетипових гарбузових страв, з яких можна скласти повноцінне осіннє меню.

Рецепт №1. Пряний суп з гарбузом, індичкою і рисом

Ця позиція прийде на заміну звичайному гарбузовому супу-пюре, якщо ви хочете урізноманітнити меню перших страв.

Інгредієнти:

  • 300 г м’якоті гарбуза;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 500 г вареної або запеченої індички;
  • 400 г різаних томатів у власному соку;
  • 750 мл курячого бульйону;
  • 300 г рису басматі;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • 1 столова ложка пасти каррі;
  • шматочок імбиру, мелений чилі, мелений чорний перець, сіль, кілька гілочок кінзи.

Спосіб приготування:

  • Наріжте моркву тонкими кружечками, гарбуз — невеликими кубиками, подрібніть цибулю і часник, а також дрібно натріть імбир.
  • Викладіть цибулю, моркву, імбир, часник і чилі на розігріту в сотейнику олію. Помішуйте овочі до м’якості і легкої румяності.
  • Додайте томатну пасту, каррі, шматочки індички і гарбуз. Перемішайте і влийте томати, гарячий бульйон з сіллю і перцем. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть 15 хвилин.
  • Візьміть рис басматі і всипте у суп, варіть до готовності. Для подачі посипте суп рубаною кінзою.

Рецепт №2. Яловичина на грилі з запеченої гарбузом

Ця м’ясна страва з гарбузу розбавить ваше меню основних страв новим цікавим гастрономічним поєднанням.

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза
  • 4 зубчика часнику
  • 1½ кг філе яловичини;
  • 1 цибулина;
  • кілька столових ложок оливкової олії;
  • 1 пучок чебрецю;
  • 1 чайна ложка паприки;
  • сіль та мелений чорний перець.

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 180° C.
  • Наріжте м’якоть гарбуза крупними кубиками, викладіть на деко з неочищеним часником. Полийте інгредієнти частиною олії, посипте майже всім листям чебрецю і паприкою. Перемішайте. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку на годину.
  • Наріжте яловичину скибочками 2 см завширшки. Натріть кожний шматок сіллю і перцем. Розігрійте на сковороді-гриль олію, викладайте м’ясо і обсмажуйте по 3 хвилини з кожного боку. Коли дійде черга до останньої партії, додайте до неї дрібно нарізану цибулю.
  • Готові стейки посипте листям чебрецю, що залишився, та подавайте з гарбузом. sezon-garbuza-4-netypovyh-retseptiv-dlya-osinnogo-menyu

Рецепт №3. Гарбузовий рулет з сиром та шпинатом

В якості закуски додайте у меню легку вегетаріанську страву, яка по-новому відкриє смак гарбуза вашим гостям.

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбузу
  • 60 г очищеного мигдалю;
  • 300 г шпинату;
  • 6 яєць;
  • 100 г м’якого козячого сиру;
  • 150 г рікотти;
  • 80 г пармезану;
  • 60 г безглютенової борошна;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 лимон;
  • 1 червоний перець чилі;
  • 1 чайна ложка насіння фенхелю;
  • кілька столових ложок оливкової олії;
  • мелений чилі, сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх.

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 190° C.
  • Викладіть на деко нарізану невеликими шматочками м’якоть гарбуза, полийте частиною олії. Посипте сіллю, чорним перцем і чилі, перемішайте. Розчавіть часник і додайте до гарбуза. Запікайте інгредієнти 45-60 хвилин до м’якості гарбуза.
  • Обсмажте на розігрітій сковороді мигдаль на середньому вогні разом із насінням фенхелю і сіллю. Після 3-4 хвилин обсмажування подрібніть інгредієнти в ступці.
  • Зніміть з гарбуза і часника шкірку та змільчіть блендером. Паралельно відокремте жовтки від білків і додайте до жовтків тертий пармезан, пюре з гарбуза, борошно, мускатний горіх, сіль і перець. Перемішайте.
  • Візьміть білки і збийте в білу піну. Введіть суміш у гарбузове тісто. 
  • На застелене пергаментом деко розподіліть тісто тонким шаром та видправте у духовку з тією самою температурою на 15 хвилин.
  • Змішайте у мисці козячий сир, лимонний сік, рікотту, терту цедру лимону, очищений і подрібнений перець чилі, сіль, чорний перець.
  • Обсмажте шпинат 2 хвилини на середньому вогні. Остудіть, відіжміть і подрібніть ножем.
  • Переверніть готовий корж з гурбузу на чистий пергамент, уникаючи пошкоджень. Зверху викладіть сирну суміш із відступом у 2 см від довгого краю. Зверху додайте шпинат і третину мигдалевої суміші.
  • Скрутіть корж рулетом, починаючи від довгого краю без начинки. Потім наріжте рулет шматочками. Перед подачею посипте залишками мигдалевої суміші.

Рецепт №4. Гарбузові кекси з горіхами і цитрусової глазур’ю

Гарбуз — універсальний продукт і підходить навіть для десертів. Замість звичного гарбузового пирога спробуйте приготувати пряні кекси, які смакуватимуть із кавою, чаєм або глінтвейном.

Інгредієнти на 12 кексів:

  • 400 г очищеної гарбуза;
  • 300 г борошна;
  • 4 яйця;
  • 350 г коричневого цукру;
  • жменя волоських горіхів;
  • 140 г сметани;
  • 175 мл оливкової олії;
  • 1 мандарин;
  • 1 лимон;
  • 2½ чайної ложки розпушувача;
  • 1 чайна ложка меленої кориці;
  • 2½ столової ложки цукрової пудри;
  • 1 стручок ванілі;
  • пелюстки лаванди;
  • дрібка солі.

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 180° C.
  • Покладіть у блендер гарбуз, цукор, яйця, борошно, розпушувач, горіхи, корицю, сіль і олію. Збийте до однорідності.
  • Візьміть паперові або силіконові форми і викладіть у них тісто. Помістіть у духовку на 20-25 хвилин.
  • Вийміть зі стручка ванілі насіння. Змішайте його до однорідності з майже всією тертою цедрою мандарина, усією цедрою лимона, а також соком половини лимона, сметаною і цукровою пудрою. 
  • Помістіть глазур в холодильник. Коли кекси стануть кімнатної температури, змастіть їх глазур’ю, посипте залишками тертої цедри мандарину і прикрасьте пелюстками лаванди.

Додайте ці страви у ваше сезонне меню та порадуйте гостей смаком гарбуза у незвичній інтерпретації.