Сезон гарбуза триває всю осень і навіть початок грудня, а його пік припадає на два останні тижні жовтня. Щороку гості очікують від закладів оновлене меню із новими стравами з гарбуза. Тому бренд-шеф METRO Олексій Міллер зібрав для вас чотири рецептів нетипових гарбузових страв, з яких можна скласти повноцінне осіннє меню.
Рецепт №1. Пряний суп з гарбузом, індичкою і рисом
Ця позиція прийде на заміну звичайному гарбузовому супу-пюре, якщо ви хочете урізноманітнити меню перших страв.
Інгредієнти:
- 300 г м’якоті гарбуза;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 500 г вареної або запеченої індички;
- 400 г різаних томатів у власному соку;
- 750 мл курячого бульйону;
- 300 г рису басматі;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- 1 столова ложка пасти каррі;
- шматочок імбиру, мелений чилі, мелений чорний перець, сіль, кілька гілочок кінзи.
Спосіб приготування:
- Наріжте моркву тонкими кружечками, гарбуз — невеликими кубиками, подрібніть цибулю і часник, а також дрібно натріть імбир.
- Викладіть цибулю, моркву, імбир, часник і чилі на розігріту в сотейнику олію. Помішуйте овочі до м’якості і легкої румяності.
- Додайте томатну пасту, каррі, шматочки індички і гарбуз. Перемішайте і влийте томати, гарячий бульйон з сіллю і перцем. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть 15 хвилин.
- Візьміть рис басматі і всипте у суп, варіть до готовності. Для подачі посипте суп рубаною кінзою.
Рецепт №2. Яловичина на грилі з запеченої гарбузом
Ця м’ясна страва з гарбузу розбавить ваше меню основних страв новим цікавим гастрономічним поєднанням.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза
- 4 зубчика часнику
- 1½ кг філе яловичини;
- 1 цибулина;
- кілька столових ложок оливкової олії;
- 1 пучок чебрецю;
- 1 чайна ложка паприки;
- сіль та мелений чорний перець.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180° C.
- Наріжте м’якоть гарбуза крупними кубиками, викладіть на деко з неочищеним часником. Полийте інгредієнти частиною олії, посипте майже всім листям чебрецю і паприкою. Перемішайте. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку на годину.
- Наріжте яловичину скибочками 2 см завширшки. Натріть кожний шматок сіллю і перцем. Розігрійте на сковороді-гриль олію, викладайте м’ясо і обсмажуйте по 3 хвилини з кожного боку. Коли дійде черга до останньої партії, додайте до неї дрібно нарізану цибулю.
- Готові стейки посипте листям чебрецю, що залишився, та подавайте з гарбузом.
Рецепт №3. Гарбузовий рулет з сиром та шпинатом
В якості закуски додайте у меню легку вегетаріанську страву, яка по-новому відкриє смак гарбуза вашим гостям.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбузу
- 60 г очищеного мигдалю;
- 300 г шпинату;
- 6 яєць;
- 100 г м’якого козячого сиру;
- 150 г рікотти;
- 80 г пармезану;
- 60 г безглютенової борошна;
- 2 зубчики часнику;
- 1 лимон;
- 1 червоний перець чилі;
- 1 чайна ложка насіння фенхелю;
- кілька столових ложок оливкової олії;
- мелений чилі, сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 190° C.
- Викладіть на деко нарізану невеликими шматочками м’якоть гарбуза, полийте частиною олії. Посипте сіллю, чорним перцем і чилі, перемішайте. Розчавіть часник і додайте до гарбуза. Запікайте інгредієнти 45-60 хвилин до м’якості гарбуза.
- Обсмажте на розігрітій сковороді мигдаль на середньому вогні разом із насінням фенхелю і сіллю. Після 3-4 хвилин обсмажування подрібніть інгредієнти в ступці.
- Зніміть з гарбуза і часника шкірку та змільчіть блендером. Паралельно відокремте жовтки від білків і додайте до жовтків тертий пармезан, пюре з гарбуза, борошно, мускатний горіх, сіль і перець. Перемішайте.
- Візьміть білки і збийте в білу піну. Введіть суміш у гарбузове тісто.
- На застелене пергаментом деко розподіліть тісто тонким шаром та видправте у духовку з тією самою температурою на 15 хвилин.
- Змішайте у мисці козячий сир, лимонний сік, рікотту, терту цедру лимону, очищений і подрібнений перець чилі, сіль, чорний перець.
- Обсмажте шпинат 2 хвилини на середньому вогні. Остудіть, відіжміть і подрібніть ножем.
- Переверніть готовий корж з гурбузу на чистий пергамент, уникаючи пошкоджень. Зверху викладіть сирну суміш із відступом у 2 см від довгого краю. Зверху додайте шпинат і третину мигдалевої суміші.
- Скрутіть корж рулетом, починаючи від довгого краю без начинки. Потім наріжте рулет шматочками. Перед подачею посипте залишками мигдалевої суміші.
Рецепт №4. Гарбузові кекси з горіхами і цитрусової глазур’ю
Гарбуз — універсальний продукт і підходить навіть для десертів. Замість звичного гарбузового пирога спробуйте приготувати пряні кекси, які смакуватимуть із кавою, чаєм або глінтвейном.
Інгредієнти на 12 кексів:
- 400 г очищеної гарбуза;
- 300 г борошна;
- 4 яйця;
- 350 г коричневого цукру;
- жменя волоських горіхів;
- 140 г сметани;
- 175 мл оливкової олії;
- 1 мандарин;
- 1 лимон;
- 2½ чайної ложки розпушувача;
- 1 чайна ложка меленої кориці;
- 2½ столової ложки цукрової пудри;
- 1 стручок ванілі;
- пелюстки лаванди;
- дрібка солі.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180° C.
- Покладіть у блендер гарбуз, цукор, яйця, борошно, розпушувач, горіхи, корицю, сіль і олію. Збийте до однорідності.
- Візьміть паперові або силіконові форми і викладіть у них тісто. Помістіть у духовку на 20-25 хвилин.
- Вийміть зі стручка ванілі насіння. Змішайте його до однорідності з майже всією тертою цедрою мандарина, усією цедрою лимона, а також соком половини лимона, сметаною і цукровою пудрою.
- Помістіть глазур в холодильник. Коли кекси стануть кімнатної температури, змастіть їх глазур’ю, посипте залишками тертої цедри мандарину і прикрасьте пелюстками лаванди.
Додайте ці страви у ваше сезонне меню та порадуйте гостей смаком гарбуза у незвичній інтерпретації.