Їмо

Що приготувати на сніданок, коли яєчня та каша вже набридли? Кілька простих і оригінальних рецептів

shho-prygotuvaty-na-snidanok-koly-yayechnya-ta-kasha-vzhe-nabrydly-kilka-prostyh-oryginalnyh-retseptiv-1

Запитайте будь-якого дієтолога: «Яким має бути сніданок?», і почуєте відповідь: «Він має бути!» Звичка багатьох ділових людей жертвувати ранковою трапезою заради роботи (або сну) позначається на організмі не найліпшим чином. По-перше, відсутність підживлення необхідними нутрієнтами негативно впливає на мозкову активність. По-друге, небажання виділити для сніданку певний час призводить до захворювань шлунково-кишкового тракту. Ну і, по-третє, якщо не поїсти вранці, то апетит вдень і ввечері буде підвищений, отже, є ризик спожити зайві калорії під час інших прийомів їжі. Сніданки на кожен день — запорука здоров’я для всієї родини.

Багато хто відмовляється від того, щоб поїсти перед робочим днем через небажання витрачати дорогоцінний час на стояння біля плити. Ще одна причина — набридлі вівсяна каша, хай там що кажуть англійці, та яєчня. Саме ці варіанти асоціюються з нудним домашнім харчуванням на початку дня. Проте смачний сніданок можна приготувати за лічені хвилини.

Час від часу розмірковуючи, що можна приготувати на сніданок, господині переглядають інтернет-сторінки і врешті-решт знову повертаються до неапетитної каші-розмазні та сухої яєчні. Але є ідеї для сніданків, здатні істотно урізноманітнити меню кулінарними шедеврами зі звичних продуктів! Отже, як зробити смачний сніданок, витративши мінімум коштів і часу? Ось смачні страви, які стануть улюбленими і в дорослих, і в дітей.

shho-prygotuvaty-na-snidanok-koly-yayechnya-ta-kasha-vzhe-nabrydly-kilka-prostyh-oryginalnyh-retseptiv-4Рецепти сніданків із яєць

Здавалося б, що смачненького можна приготувати з цього банального продукту, яким нас загодовували вранці від самого дитинства? Ми пропонуємо рецепти смачних закусок із яєць. Оригінальні різноманітні страви потішать перед важким робочим днем і забезпечать достатньою кількістю білків, вуглеводів і жирів.

Фаршировані яйця. Зварити 5–6 яєць можна з вечора. Вранці потрібно буде лише розрізати їх навпіл, змішати жовтки з тунцем у власному соку, а потім повернути суміш у половинки білків. Страва заграє інакше, якщо змішати варені жовтки з печінковим паштетом, смаженими печерицями, у які додано трохи вершкового масла і тертого твердого сиру. Така їжа на 100% відповідає принципам здорового харчування. Доповніть її цільнозерновим тостом і чаєм або кавою — корисний сніданок готовий!

Збита яєчня. Їжа на сніданок має бути не лише смачною, а й розпалювати апетит. Це саме така страва. Відокремте сирі білки від жовтків, білки збийте міксером до стійких піків. Далі готуємо смакоту: на квадратний шматочок хліба (житнього, цільнозернового, тостового) ложкою викладаємо збиті білки. Так само ложкою робимо в них заглиблення, куди поміщаємо жовтки. Присипаємо сіллю, меленим перцем, можна додати зелень і тертий сир. Запікаємо кілька хвилин в духовці або мікрохвильовій печі. Ці чудові «хмарки» захочуть з’їсти навіть найпалкіші противники ранкових трапез. А ще така їжа напевно сподобається дітям.

Ще один ранковий рецепт — кексики-омлети. Омлетом снідають багато українців. Його можна урізноманітнити: ввести незвичайний інгредієнт, надати особливої форми. Наприклад, капкейків. Візьміть форму для кексів (ідеально — силіконову, її не потрібно рясно змащувати жиром), розмістіть у заглибленнях нарізану шинку, кубики твердого сиру, помідорів, болгарського перцю. Залийте збитими з дещицею молока або сметани яйцями, запечіть у духовці. І вуаля — яскравий і смачний сніданок порадує всіх ваших домочадців!

shho-prygotuvaty-na-snidanok-koly-yayechnya-ta-kasha-vzhe-nabrydly-kilka-prostyh-oryginalnyh-retseptiv-7Ідеї для сніданку з вівсянки

Вважається, що каша — найкращий сніданок. Однак дехто з нас здригається, згадуючи огидну дитсадкову манку з грудочками або гречку з молоком, укриту плівкою жовтуватого жиру. Подати домашній сніданок можна геть інакше. Забезпечивши всю родину необхідними поживними речовинами та бадьорістю на всю першу половину дня допоможуть, наприклад, вівсяномлинець або «тірамісу» з вівсянки.

Вівсяномлинець — ідея сніданку в тренді ЗСЖ. Для того, щоб приготувати улюблену ранкову їжу «фітоняшок», знадобляться: вівсяне борошно (вівсянка, змелена у кавомолці), два яйця, кілька ложок кефіру, дрібка солі. Змішайте всі інгредієнти та вилийте на розігріту пательню з краплею оливкової олії. Накрийте кришкою, нехай трохи запечеться, а потім переверніть. Приготування сніданку — це творчість, тож поки млинець печеться, можна зробити незвичайну начинку для нього. Дуже смачне поєднання — банан і пікантний твердий сир. Викладіть довільно подрібнені компоненти на одну половинку млинця, складіть його навпіл і потримайте на пательні під кришкою, поки сир не розплавиться. Це дуже смачний сніданок, який подарує позитив і корисні калорії на весь день.

«Тірамісу» з вівсянки. Цікаві рецепти на сніданок можна вигадати, застосовуючи цілком звичні продукти, які є в холодильнику в кожної господині. Кулінарія — захоплюючий процес, і навіть вранці, коли немає жодної вільної хвилинки, можна насолодитися смаколиками й отримати задоволення. А потім викласти фото страви в соціальні мережі. Для «тірамісу» візьміть: високу склянку або баночку об’ємом близько 300 мл, вівсянку швидкого приготування, сирну масу або йогурт з улюбленим наповнювачем, горішки і сухофрукти за смаком, пісочне печиво. Печиво потрібно поламати та покласти на дно посуду, змастити сиром або йогуртом чи сметаною. Далі кладемо інгредієнти шарами — вівсянка, сирок, горіхи. Такий оригінальний десерт можна зробити ввечері, щоб він на ранок просякнув, але він хороший і свіжоприготований. У поєднанні з ароматною кавою — це відмінний старт для бадьорого дня!

Який сніданок приготувати у вихідний?

Ідей гарячих сніданків для суботи або неділі безліч. Коли є час неспішно віддатися кулінарному натхненню, можна реалізувати найсміливіші задуми. Наприклад, спекти здобний пиріг або королівську ватрушку. Коли всі вдома, просто необхідно готувати щось смачне, адже ранкові зустрічі за одним столом об’єднують сім’ю. Але не варто особливо морочитися, затіватися з тістом й проводити дорогоцінний вихідний на кухні, готуючи та прибираючи. Зробіть пиріг із лаваша — рідні оцінять вашу кулінарну винахідливість і смак страви. Знадобиться: декілька листів тонкого лаваша, начинка, кілька яєць, склянка молока.

Варіанти начинки: м’який і твердий сир, змішані з зеленню; відварене м’ясо, прокручене через м’ясорубку і присмачене підсмаженою цибулею; яблука з корицею, горіхами й родзинками тощо.

Кожен лаваш наповнюємо начинкою та скручуємо трубочкою. Викладаємо їх «равликом» в круглу форму для запікання, змащену олією, заливаємо збитими з молоком яйцями. Пиріг із солоною начинкою можна посипати тертим сиром або подрібненою бринзою, прикрасити зернами кунжуту.

Смачного вам і бадьорого ранку!