Їмо

Східні солодощі: як приготувати чак-чак

shidni-solodoshhi-yak-prygotuvaty-chak-chak

Про солодощі Сходу ходять легенди й багато хто з нас переконаний, що створювати такі ласощі здатні лише автентичні кулінари. На щастя, це не так. Наприклад, існує орієнтальна страва  чак-чак, рецепт якої дуже простий.

Незвичайні ласощі з простих інгредієнтів

Мова про палички або кульки з тіста, залиті медовим сиропом. shidni-solodoshhi-yak-prygotuvaty-chak-chak

Щоб зробити цю смакоту, не потрібно володіти спеціальними навичками або купувати дивовижні інгредієнти. Всі необхідні для приготування чак-чака продукти прості та завжди доступні в будь-якому торговому центрі мережі METRO.

Справжній татарський чак-чак: класичний рецепт

shidni-solodoshhi-yak-prygotuvaty-chak-chakЦі ласощі любить більшість тюркських народів, але найвідоміший варіант — чак-чак по-татарськи. Приготування цих ласощів вперше може забрати 2,5-3 години. Але коли ви призвичаїтесь, справа піде набагато швидше.

Нижченаведений рецепт чак-чака розрахований на приготування 6-8 порцій страви.

Інгредієнтиshidni-solodoshhi-yak-prygotuvaty-chak-chak

  • борошно — 0,6-0,7 кг;
  • цукровий пісок — 30 г;
  • вершкове масло — 120 г;
  • рослинна олія — ​​0,5 л;
  • яйця — 5 шт.;
  • сіль — дрібка.

Щоб зробити медовий сироп, будуть потрібні:

  • цукор — 120 г;
  • мед — 300 г;
  • вода — 2 ст. л.

Покрокова інструкція

  1. Вершкове масло розтопити на водяній бані, відставити остигати.
  2. Охолоджені яйця збити з дрібкою солі. В отриману суміш додати 30 г цукру (при смаженні він надасть тісту красивого золотавого кольору). Влити в цю масу масло, все добре вимішати.
  3. Просіяне борошно трьома частинами додати у збиті яйця. З кожною порцією масу необхідно гарненько вимішувати. Коли робити це ложкою стане складно, посипте стіл борошном і працюйте з тістом на ньому. Основа чак-чака повинна вийти м’якою, але такою, що не липне до рук. Готове тісто накрийте рушником і дайте йому «відпочити» 20-30 хвилин.
  4. Розділіть основу страви на 2-3 частини, з першої розкачайте корж товщиною 2 мм. Розріжте його на п’ятисантиметрові смужки. Потім кожну перетворіть на «локшину». Товщина «макаронин» повинна бути приблизно півсантиметра.
  5. У товстостінній каструлі або глибокій сковороді нагрійте рослинну олію. Викладайте туди «локшину» невеликими порціями. Кожна має повністю зануритися в жир. Коли «макарони» стануть золотавими, дістаньте їх шумівкою та помістіть в глибоку й широку ємність. Описану процедуру необхідно виконати з усім тістом. Олію додавайте по необхідності.
  6. Посмаживши основу чак-чака, переходьте до приготування сиропу. (Заздалегідь зробити «дрессинг» не вийде, оскільки він швидко гусне.) Помістіть у каструльку цукор, змочіть його водою, введіть мед. Варіть сироп на невеликому вогні, весь час помішуючи, щоб він не прилип до дна каструльки. Приготування забере приблизно 3 хвилини. За цей час цукор повністю розчиниться та злегка карамелізується.
  7. Вилийте основну частину сиропу в «локшину», вимішайте все широкою лопаткою (ложкою, шумівкою). Перемістіть готові ласощі на блюдо для подавання. Мокрими руками надайте десерту форму (конуса, пірамідки), вилийте зверху залишки «дресингу» та дайте охолонути. Прикрасити чак-чак можна цукровою пудрою, кондитерською посипкою. Подають ці ласощі до кави, чаю, какао.shidni-solodoshhi-yak-prygotuvaty-chak-chak