Про солодощі Сходу ходять легенди й багато хто з нас переконаний, що створювати такі ласощі здатні лише автентичні кулінари. На щастя, це не так. Наприклад, існує орієнтальна страва чак-чак, рецепт якої дуже простий.
Незвичайні ласощі з простих інгредієнтів
Мова про палички або кульки з тіста, залиті медовим сиропом.
Щоб зробити цю смакоту, не потрібно володіти спеціальними навичками або купувати дивовижні інгредієнти. Всі необхідні для приготування чак-чака продукти прості та завжди доступні в будь-якому торговому центрі мережі METRO.
Справжній татарський чак-чак: класичний рецепт
Ці ласощі любить більшість тюркських народів, але найвідоміший варіант — чак-чак по-татарськи. Приготування цих ласощів вперше може забрати 2,5-3 години. Але коли ви призвичаїтесь, справа піде набагато швидше.
Нижченаведений рецепт чак-чака розрахований на приготування 6-8 порцій страви.
Інгредієнти
- борошно — 0,6-0,7 кг;
- цукровий пісок — 30 г;
- вершкове масло — 120 г;
- рослинна олія — 0,5 л;
- яйця — 5 шт.;
- сіль — дрібка.
Щоб зробити медовий сироп, будуть потрібні:
- цукор — 120 г;
- мед — 300 г;
- вода — 2 ст. л.
Покрокова інструкція
- Вершкове масло розтопити на водяній бані, відставити остигати.
- Охолоджені яйця збити з дрібкою солі. В отриману суміш додати 30 г цукру (при смаженні він надасть тісту красивого золотавого кольору). Влити в цю масу масло, все добре вимішати.
- Просіяне борошно трьома частинами додати у збиті яйця. З кожною порцією масу необхідно гарненько вимішувати. Коли робити це ложкою стане складно, посипте стіл борошном і працюйте з тістом на ньому. Основа чак-чака повинна вийти м’якою, але такою, що не липне до рук. Готове тісто накрийте рушником і дайте йому «відпочити» 20-30 хвилин.
- Розділіть основу страви на 2-3 частини, з першої розкачайте корж товщиною 2 мм. Розріжте його на п’ятисантиметрові смужки. Потім кожну перетворіть на «локшину». Товщина «макаронин» повинна бути приблизно півсантиметра.
- У товстостінній каструлі або глибокій сковороді нагрійте рослинну олію. Викладайте туди «локшину» невеликими порціями. Кожна має повністю зануритися в жир. Коли «макарони» стануть золотавими, дістаньте їх шумівкою та помістіть в глибоку й широку ємність. Описану процедуру необхідно виконати з усім тістом. Олію додавайте по необхідності.
- Посмаживши основу чак-чака, переходьте до приготування сиропу. (Заздалегідь зробити «дрессинг» не вийде, оскільки він швидко гусне.) Помістіть у каструльку цукор, змочіть його водою, введіть мед. Варіть сироп на невеликому вогні, весь час помішуючи, щоб він не прилип до дна каструльки. Приготування забере приблизно 3 хвилини. За цей час цукор повністю розчиниться та злегка карамелізується.
- Вилийте основну частину сиропу в «локшину», вимішайте все широкою лопаткою (ложкою, шумівкою). Перемістіть готові ласощі на блюдо для подавання. Мокрими руками надайте десерту форму (конуса, пірамідки), вилийте зверху залишки «дресингу» та дайте охолонути. Прикрасити чак-чак можна цукровою пудрою, кондитерською посипкою. Подають ці ласощі до кави, чаю, какао.