Шоколадні тарти: десерти, оповиті вогнем
Щоб закінчити трапезу на такій ноті, треба ще раз розігріти гриль. Після морепродуктів, м’яса й сиру гриль необхідно довести до максимальної температури, щоб усі рештки попередньої їжі перегоріли. Крім чищення, для нашого неймовірного десерту також потрібен високий (але непрямий!) жар: остання страва — невеликий шоколадний торт з рідкою начинкою. І щоб це творіння стало твердим зовні, але залишилося м’яким усередині, його потрібно ненадовго помістити на гриль за високої температури. Той самий принцип можна застосовувати й до кондитерських виробів, наповнених льодом, які мають бути справді холодними й твердими.
Маленькі та більші торти треба повністю пропікати, щоб вони ставали твердими. Це можна зробити за середнього жару і, відповідно, за тривалішого часу готування (залежно від розміру й товщини). Їх перевіряють на готовність так само, як і під час готування в печі для випікання: просто вставте дерев’яну паличку в торт і подивіться, чи не залишилося на ній рідкого тіста. Якщо паличка суха, торт готовий. Такі десерти можна просто дістати або викласти з невеликих вогнестійких форм для печива або суфле. Великі торти або відкриті пироги з фруктами зручно готувати в сковороді для гриля.
Соковито-фруктова насолода барбекю
Крім кондитерських виробів, свіжі фрукти — у поєднанні з тістечками й тортами — відіграють основну роль серед десертів. Тверді фрукти — ананас, яблуко, манго, ківі й навіть полуниця — у вигляді барвистих фруктових шпажок можуть витримувати прямий жар гриля. Чутливіші фрукти краще готувати в лотках для барбекю, де їх можна карамелізувати або навіть фламбувати. Чудові соковиті прикраси до торта можна приготувати в піддоні, наприклад у вигляді «рагу» з улюблених фруктів господаря барбекю.
Ніколи не заповнюйте форми для печива занадто високо, бо торту потрібне місце для піднімання.
Рецепт: шоколадні тарти з рідкою начинкою й рагу з манго
На 6 персон, приблизно 45 хвилин
Інгредієнти до шоколадного тарта
- 150 г шоколадної глазурі
- 150 г масла
- 150 г цукру
- 75 г борошна
- 5 яєць
- внутрішня частина 1 стручка ванілі
- трохи масла й цукру для змащення
Інгредієнти до рагу з манго
- 2 манго
- 4 ст. л. цукру
- сік і цедра 1 лимона
- 1 стручок ванілі
- 150 мл білого вина
- 20 мл лікеру з маракуї
Приготування
- Наріжте глазур великими шматками.
- Розтопіть її разом з маслом на водяній бані.
- Збийте яйця, цукор і насіння ванілі до піни.
- Додайте рідку глазур у суміш.
- Просійте борошно, додайте до шоколадної маси й добре розмішайте.
- Змастіть вогнестійкі форми маслом і посипте цукром. Вилийте в них шоколадну масу.
- На деякий час поставте тарти в холодильник і потім запікайте під дуже високим непрямим жаром із закритою кришкою протягом 12-15 хвилин.
- Дайте тартам постояти 2 хвилини й вийміть з форм.
- Рагу з манго: обчистіть манго й поріжте м’якуш фрукта на шматочки.
- Закарамелізуйте цукор у каструлі і швидко залийте його білим вином. Кип’ятіть деякий час разом зі стручком ванілі й лікером з маракуї.
- Додайте манго й закип’ятіть. Відтак додайте цедру й сік лимона.
Готуйте тарти на день раніше і тримайте в холодильнику всю ніч.
Зробіть його екзотичним і фруктовим
Приготований на грилі цілий ананас має особливо привабливий вигляд. Зріжте шкірку й діагональними надрізами видаліть коричневі «вічка» фрукта. Ананас досить просто готувати на підставці-кошику для гриля.
Поєднавши тісто і фрукти, одержите чудові абрикосовий і мигдалевий пироги. Суміш можна приготувати в невеликих формах для випікання на грилі, а потім подавати окремими порціями: з ванільним соусом, малиною та сушеними квітами.