Купуємо

Шотландський лосось: дикий, проте симпатичний

Шанований гурманами за винятковий смак і поживну цінність, шотландський органічний лосось скоро буде продаватися у METRO.
shotlandskyj-losos-dykyj-prote-sympatychnyj-1

Герб Глазго складається із зображень птахи, дерева, дзвона й риби — шотландського лосося. Колись у річках Шотландії його водилося стільки, що в договори про найом вносили умову годувати слуг лососем щонайбільше двічі на тиждень. Відтоді ситуація змінилася: інтенсивний вилов дикої риби, і як наслідок — указ про захист лосося, ухвалений у Шотландії в 1951 році, дали поштовх розвитку морських ферм.shotlandskyj-losos-dykyj-prote-sympatychnyj-4

Зараз шотландського лосося вирощують упродовж приблизно трьох років без застосування харчових добавок і гормонів росту. Просторі сітчасті конструкції розміщено в озерах або у відкритому морі з холодними течіями. Ці умови максимально наближені до природного середовища проживання лосося, хіба що про здоров’я і харчування дикої риби ніхто не дбає. Щоб водні ресурси відновлювалися, лососеві ферми Шотландії, від сімейних господарств до міжнародних гігантів, регулярно змінюють своє розташування.

shotlandskyj-losos-dykyj-prote-sympatychnyj-2Завдяки делікатному ставленню фермерів до природних ресурсів, винятковому смаку та якості, вирощений практично в природних умовах шотландський лосось став першою рибою й першим продуктом не французького походження, відзначеним знаком міністерства сільського господарства Франції — Label Rouge. Суворо, до дрібниць регламентований процес його вирощування закріплено з 2004 року статусом захищеного найменування за походженням — Protected Geographical Indication status (PGI).

Від норвезького лосося, жирного й ніжного, його шотландського побратима відрізняє темніший колір м’якоті, щільна текстура й менша жирність. Цілу рибину легко впізнати за широким і потужним хвостом, сформованим у суворих умовах холодних вод і «вільного вигулу» риби. Шотландський лосось — один із найпоживніших продуктів на планеті, джерело цінних жирних кислот, фосфору, йоду, інших мікроелементів і вітамінів, за вмістом яких ця риба перевершує інші морепродукти.

Іще одна відмінність між норвезьким і шотландським лососями полягає у способі приготування. Скандинави віддають перевагу солінню, і таке рішення виправдане високим вмістом жиру в м’якоті вирощених у фіордах риб. А шотландського лосося зазвичай коптять гарячим чи холодним способами, часто використовуючи дошки бочок від віскі або попередньо маринуючи його у віскі. Ніжно-рожевий, з пружною м’якоттю і легким димним ароматом, шотландський лосось холодного копчення вважається одним з основних делікатесів у світі. Саме такого лосося, вирощеного на фермі озера Дуарт, подавали на весіллі принца Вільяма й Кетрін Міддлтон у 2011 році.

У METRO скоро можна придбати як цілого свіжого шотландського лосося, так і філе — з нього готують тартар або карпаччо, запікають у духовці, готують на мангалі чи експериментують у домашніх коптильнях.