Скумбрія в духовці: коли смачне буває корисним. Або оберіть рецепт скумбрії, запеченої в духовці, за яким ви приготуєте рибу мрії
Ми давно вже звикли до того, що в багатьох людей сама згадка про корисну дієтичну їжу може викликати огиду. Тому тим, хто прагне харчуватися правильно, доводиться через силу споживати досить посередні з погляду кулінарії страви. Але скумбрія, запечена в духовці, потішить як апологетів здорового способу життя, так і тих, хто не звик йти на компроміси щодо смакових якостей страви.
Як приготувати скумбрію в духовці
Це та страва, яка не вимагає від господині кулінарних навичок Джеймі Олівера, але водночас традиційно викликає загальне захоплення. Приготувати скумбрію в духовці зможе навіть кухар-початківець, який боїться складних операцій із продуктами і невпевнений у своїх силах. Мабуть, найскладніше в цьому процесі — обрати дійсно свіжу тушку риби, оскільки заморожені варіанти все ж таки втрачають більшість смакових якостей.
Скумбрія, запечена в духовці у фользі, потребує лише наявності пучка зелені, лимонного соку, перцю та солі. Жодних екзотичних інгредієнтів, вартість яких перевищує сімейний бюджет на тиждень! Також не знадобиться багатогодинне пильнування на кухні: все досить просто й швидко.
Запікаємо скумбрію в духовці: прості секрети
Будь-який рецепт скумбрії, запеченої в духовці, передбачає такі базові інгредієнти:
- безпосередньо тушка риби,
- зелень і приправи,
- лимонний сік,
- сіль.
Ускладнений рецепт запеченої скумбрії в духовці може також передбачати наявність фаршу в рибі, і ось тут все обмежується лише фантазією господині. Найпоширеніший фарш із зварених круто яєць, зелені, цибулі, сиру та вершкового масла. Кількість продуктів залежить від розміру й числа тушок, що запікаються.
Приготування скумбрії в духовці у фользі значно спрощує життя, адже зіпсувати таку страву практично неможливо, бо нічого не підгорить, не стане занадто сухим і вже точно не буде сирим. Головне — дотримуватися пропорцій у використанні солі й приправ і засікти час на приготування.
Різноманітні рецепти можуть передбачати використання й грибів та сметани як фаршу для риби. Вони надають соковитості й аромату, а сама риба стає дуже ніжною. Подавати її варто, спочатку розрізавши на шматочки дуже гострим ножем.
Запекти можна й рибу з овочами під часниковим маринадом. Такий варіант надзвичайно пікантний і ароматний. Його перевагою є низька калорійність і високий вміст вітамінів, тому в разі помірного використання часнику страву можна давати дітям із двох років, попередньо ретельно очистивши рибу від кісток.
Готуємо скумбрію в духовці
Приготування фаршированої риби має свої особливості. Адже фото святкових страв приголомшують. Як же можна створити настільки вражаючий кулінарний шедевр своїми руками? Є декілька секретів:
- перш ніж готувати рибу, необхідно її випатрати: розрізаємо рибу з боку спинки та дістаємо кістку. Залишаємо голову й хвіст, тому що нам потрібно зберегти «форму» для фарширування. Видаляємо зябра та нутрощі, зіскрібаємо чорну плівку так, щоб не пошкодити черевце;
- смачно буде всім, якщо перед приготуванням тушку натерти сумішшю улюблених спецій і солі та залишити маринуватися на кілька годин: так риба вийде особливо ароматною й соковитою, а начинка додасть пікантності;
- запікати рибу потрібно впродовж 30–40 хвилин за температури 180°. Фарш варто попередньо обсмажити й остудити, зелень можна взяти свіжу. Якщо ви використовуєте сир, додайте його за 10 хвилин до вимкнення духовки.
Запікання — це найоптимальніший спосіб зберегти всі корисні якості продукту без збагачення його додатковими калоріями. Звичайно, якщо ви використовуватимете в процесі приготування сир і сметану, то дієтичною таку страву назвати вельми проблематично. Однак це прекрасний варіант для святкового застілля.
Використання фольги дозволяє мінімізувати ризик пригоряння (але рибу краще змастити олією, щоб потім було легше відокремити фольгу від тушки) й зберегти соковитість як самої скумбрії, так і використовуваного фаршу, адже сік не буде витікати на піддон і випаровуватися зі страви, що готується.
Унікальний рецепт запеченої скумбрії в духовці
Страви зі скумбрії не обмежуються фаршируванням та звичайним запіканням, можна спробувати приготувати й рибу під шубою з креветок. Для цього необхідно взяти:
- дві скумбрії,
- 200 г креветок,
- половинку лимона,
- 200 мл сметани або жирних вершків,
- 100 мл білого вина,
- 100 г твердого сиру,
- пучок кропу,
- сіль, перець,
- по дві щіпки мелених розмарину й материнки,
- рослинну олію,
- 1 ст. л. вершкового масла.
Починаємо готувати цю страву, як і звичайну скумбрію для запікання: обробляємо тушку. Маринуємо натерте спеціями і сіллю філе кілька годин. Варимо креветки, охолоджуємо, чистимо. Обсмажуємо філе з кожного боку протягом 5 хвилин на невеликій кількості олії. Окремо смажимо креветки кілька хвилин, потім заливаємо їх вином і кип’ятимо 5 хвилин. Заливаємо їх сметаною або вершками, вимикаємо вогонь, даємо охолонути. Викладаємо на фольгу в попередньо розігріту духовку філе, на нього — креветки, все посипаємо сиром. Закриваємо фольгою. Скумбрія в духовці запікається протягом 15 хвилин за температури 180°.
Як бачимо, зробити страву ресторанного рівня досить просто, варто лише дотримуватися нехитрої технології та навчитися швидко й добре обробляти тушку. Також необхідно стежити за якістю й свіжістю продуктів: від цього залежить смак кінцевої страви, адже зіпсовану рибу не замаскуєш жодними кулінарними хитрощами.
У процесі запікання головне — забезпечити цілісність фольги. Не варто розкривати її, щоб перевірити готовність скумбрії, достатньо запікати протягом зазначеного часу за необхідної температури. Знімати фольгу можна, тільки якщо ви використовуєте сир: тоді відкрийте страву за 10 хвилин до готовності, щоб утворилася апетитна сирна скоринка.
Не бійтеся експериментувати й ризикніть втілити в життя один із наших рецептів: гарантовано, що від вашої запеченої скумбрії будуть у захваті близькі й друзі, ви ж отримаєте славу вправного кулінара й шеф-кухаря. А з часом, можливо, ви знайдете і свій власний секретний інгредієнт, який робить страву неповторною!