Це традиційна страва східноєвропейської кухні. Випікається корисний десерт швидко, а його головний секрет полягає в грамотному підборі інгредієнтів і їхній правильній пропорції.
У кожній сім’ї є свій унікальний рецепт дуже смачної та корисної страви. Сирні запіканки бувають найрізноманітнішими — з макаронними виробами (як в дитячому садку!), з манкою, какао, вершковим маслом, сухофруктами, тропічними фруктами… Звичайно ж, у даного десерту є і базова версія, яка може стати основою для безмежної кулінарної творчості.
Смачно, корисно й не шкодить фігурі
Щоб приготувати страву для сім’ї з чотирьох осіб, вам знадобляться:
- 1 кг сиру;
- 3 яйця;
- 5 ст. л. цукрового піску;
- 5 ст. л. манки (рекомендуємо взяти крупу з твердих сортів пшениці — завдяки їй можна не хвилюватися про те, що смачна сирна запіканка зашкодить фігурі);
- 2 жмені родзинок;
- 50 г вершкового масла;
- ванілін (або ванільний цукор).
Сир перетерти блендером (або пропустити через сито). Головне завдання — домогтися рівномірної кремової консистенції.
Яєчні жовтки відокремити від білків. Змішати жовтки з цукром і ванільним цукром або ваніліном, збити суміш до білого кольору. З’єднати з сиром. Всипати манку. Змішати все в однорідну масу.
У білки додати трохи солі. Збити білки з сіллю до густої піни. За допомогою силіконової або дерев’яної лопатки зміксувати білки з основною масою. Додати в неї родзинки.
По формі, в якій випікатимете страву, потрібно тонким шаром розподілити вершкове масло (достатньо шматочка). Присипте манкою. Потім вилийте сирну масу у форму, поставте в розігріту духовку та запікайте близько 30 хв.
Маленькі секрети приготування казкового десерту
Приготувати апетитну запіканку нескладно, потрібно лише знати кілька маленьких секретів. Перший важливий нюанс стосується вибору сиру. Чим він жирніший, тим ніжнішу ви отримаєте страву. Не беріть крупнозернистий кисломолочний продукт, категорично не підійде рідка сирна маса. Також головний інгредієнт запіканки не має бути занадто вологим, інакше десерт не вийде ніжним та пухким.
Багато господинь скаржаться, що родзинки нерідко виявляються на дні готової запіканки. Щоб уникнути цього, треба попередньо замочити родзинки в окропі, потім просушити на серветці, а перед додаванням у тісто притрусити борошном або манкою.
Сирна запіканка вийде дуже ніжною та схожою на суфле, якщо ви поллєте тісто у формі розтопленим вершковим маслом, а перед випіканням в духовці накриєте фольгою. Зніміть її за 5 хвилин до готовності, щоб на страві утворилася рум’яна скоринка.
Рецепт ванільного соусу
До запіканки з сиру можна приготувати смачний ванільний соус.
Інгредієнти (порція для великої запіканки):
- 0,5 л молока;
- 50 г цукру;
- 4 жовтки;
- паличка ванілі або звичайний ванілін.
Молоко зварити з ваніллю, за необхідності процідити. З жовтків і цукру збити крем. З’єднати все в сотейнику. Поставити на слабкий вогонь. Постійно помішуючи та не доводячи до кипіння, загустити соус і подавати його до запіканки теплим або охолодженим.
- Mila Tkachenko