Їмо

Смачні та прості страви з картоплі: топ-6 рецептів на будь-який стіл

smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-1

Запечена із хрусткою скоринкою або ніжне пюре з приємними нотками вершкового масла, яке тане в роті. М-м-м… і кожушок картоплі дуже личить. Дарма її записують до сільської їжі. Навіть у мішленівських ресторанах знайдеться більше як десяток різноманітних страв із картоплею. А ще цей овоч дуже корисний, його легко готувати та можна поєднувати з багатьма продуктами. Рецепти страв із картоплі в нашій добірці підійдуть і на свято, і для повсякденного столу.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-2

Іспанська картопляна тортилья — варіант смачного сніданку

Тортилья в Іспанії готується з яєць і картоплі у вигляді пишного омлету. У деяких регіонах до неї зазвичай додають часник і цибулю. Ми також запозичимо цю іспанську традицію, щоб підкреслити смак картоплі.

Інгредієнти (з розрахунку на чотири порції):

  • 5–6 яєць;
  • 6–7 середніх картоплин;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 1–2 зубчики часнику;
  • оливкова олія (можна замінити соняшниковою);
  • сіль, перець на смак.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-9

Приготування:

  1. Картоплю відварюємо в підсоленій воді з лавровим листком.
  2. У сковороді на добре розігрітій олії трохи підрум’янюємо дрібно порізані часник і цибулю.
  3. Готову картоплю зціджуємо та товчемо на пюре.
  4. Яйця солимо та перчимо, збиваємо вінчиком.
  5. Змішуємо картоплю з часниково-цибулевою засмажкою та збитими яйцями, добре перемішуємо. Суміш перекладаємо в сковороду та підсмажуємо на олії з обох боків.
  6. Подавати можна із зеленню, помідорами та м’ясними продуктами.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-3

Картопляні кульки з сиром

Зі звичайного картопляного пюре готують цікаві та водночас прості закуски. Наприклад, у Польщі дуже популярні зрази, а у Франції кульки з твердим сиром. На фото виглядає апетитно. Спробуємо!

Інгредієнти:

  • 700 г картоплі;
  • 250 г сиру;
  • 3 яйця;
  • 2 столові ложки борошна;
  • дрібка солі та сушеної паприки;
  • сухарі для панірування;
  • часник;
  • рослинна олія.

Приготування:

  1. Готуємо сухе картопляне пюре без масла та молока.
  2. Твердий сир нарізаємо кубиками по 1 см.
  3. Кладемо в пюре яйце та борошно, додаємо для смаку подрібнений часник і паприку. Ретельно перемішуємо та формуємо невеликі кульки. У центр кожної кульки кладемо кубик сиру. Щоб зручніше ліпити картопляне «тісто», руки змочуємо водою.
  4. В окремому посуді збиваємо яйця для кляру.
  5. Картопляні кульки занурюємо в кляр, потім у сухарі та смажимо в олії до золотавої скоринки. Можна готувати у фритюрі.
  6. Готові кульки викладаємо на рушник, подаємо, поки гарячі. Ніжний сир усередині та хрустка скоринка зовні створюють неповторний смак.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-4

Човники картопляні з начинкою з грибів

Страви з картоплі з грибами — це наша класика. Картопля поєднується з грибами в будь-якому вигляді. Як варіант смачної та ситної вечері пропонуємо приготувати картопляні човники. На бажання гриби можна замінити начинкою з м’яса.

Інгредієнти:

• 6 великих картоплин;

• 200 г печериць (глив);

• 100 г твердого сиру;

• велика цибулина;

• 150 г вершкового масла;

• сіль і чорний перець на смак.

Приготування:

1. Картоплю треба добре помити щіточкою та відварити в кожушках.

2. Поки варяться картоплини, візьмемося за гриби: нарізаємо їх невеликими пластинками та разом із цибулею обсмажуємо на вершковому маслі. Солимо та перчимо на смак.

3. Готову картоплю розрізаємо на дві частини, виймаємо серединку. В отримані човники кладемо грибну начинку, посипаємо тертим сиром і ставимо в розігріту духовку на 10 хвилин.

4. Човники викладаємо на велике блюдо з листям салату.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-5

«Трояндочки» з начинкою з фаршу

У давні часи в багатьох країнах картоплю готували тільки королям. У це легко повірити, якщо поглянути на деякі картопляні шедеври кулінарії. Впевнені, що цю страву смакував сам Людовик XVI або пристрасний шанувальник картоплі польський король Август Сильний.

Інгредієнти:

  • 400 г фаршу;
  • 800 г картоплі;
  • 1–2 цибулини;
  • 100 г вершкового масла;
  • 2 жовтки;
  • 100 г сиру;
  • приправи — чорний перець, мускатний горіх, сухий часник;
  • сіль.

Приготування:

  1. Чистимо картоплю та варимо в злегка підсоленій воді. Для аромату кладемо лавровий лист.
  2. Готуємо начинку. Цибулю ріжемо дрібними кубиками, тушкуємо в олії до м’якості. Додаємо до цибулі фарш, солимо та перчимо. Смажимо до готовності м’яса. У нашому рецепті фарш із курки. На бажання можна робити зі свинини або індички: вийде трохи соковитішим.
  3. Картоплю розминаємо на пюре, додаємо вершкове масло, натертий сир, приправи та жовтки. Ретельно перемішуємо.
  4. Готове пюре перекладаємо в кондитерський шприц.
  5. Деко встеляємо папером для випічки та видавлюємо зі шприца картопляні кошики. Спочатку робимо основу, потім всередину кладемо фарш і зверху закриваємо пюре.
  6. Запікаємо в духовці 10 хвилин за температури 200 градусів у режимі «Гриль». Страва виходить красива та незвичайна.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-6

Картопляна запіканка з капустою

Ніжна запіканка з капустою — чудовий варіант корисного обіду або вечері. Її можна готувати в пісному варіанті або в звичайному, як у нашому рецепті.

Інгредієнти:

  • 10 середніх картоплин;
  • невеликий качан капусти свіжої білокачанної;
  • середня цибулина;
  • столова ложка томатної пасти;
  • морква;
  • 2 столові ложки сметани;
  • яйце;
  • сіль, чорний перець.

Приготування:

  1. Картоплю треба відварити та зробити пюре.
  2. Цибулю ріжемо кубиками, моркву тремо на тертці, капусту шаткуємо.
  3. Обсмажуємо цибулю з морквою, потім засипаємо капусту та тушкуємо під закритою кришкою 10–15 хвилин. Як тільки капуста буде готова, додаємо томатну пасту, чорний перець і сіль. Томимо ще 5 хвилин.
  4. У пюре вбиваємо сире яйце та додаємо сметану.
  5. Форму для запікання змащуємо олією або встеляємо фольгою. Умовно ділимо пюре на дві частини, одну з них одразу викладаємо у форму та розподіляємо рівним шаром по всьому дну. Наступний шар — тушкована капуста. Закриваємо овочі другою частиною пюре та ставимо в розігріту духовку на 20–25 хвилин (200 градусів).
  6. Подаємо запіканку гарячою як основну другу страву або гарнір до м’яса. На смак можна додавати сир або змащувати верхівку майонезом.smachni-ta-prosti-stravy-z-kartopli-top-6-retseptiv-na-bud-yakyj-stil-7

Рагу з кабачків і картоплі

Овочеве рагу — універсальна страва на вечерю чи обід. Воно виходить легким і водночас ситним.

Інгредієнти:

  • 5 великих картоплин;
  • цибулина;
  • великий кабачок;
  • 2–3 помідори;
  • солодкий перець;
  • середня морква;
  • часник;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Овочі миємо, чистимо та готуємо: моркву тремо на тертці, цибулю дрібно ріжемо, картоплю та кабачок нарізаємо кубиками.
  2. Цибулю з морквою обсмажуємо на олії. Коли овочі стануть м’якими, додаємо кабачок і солодкий перець. Тушкуємо 2–3 хвилини.
  3. Знімаємо з помідорів шкірку, ріжемо кубиками або тремо на тертці разом із часником, додаємо до овочів.
  4. У каструлі з товстим дном злегка обсмажуємо картоплю. Кладемо овочі з заправкою, підливаємо трохи води та тушкуємо рагу під закритою кришкою 20 хвилин. Солимо та перчимо на смак. Подаємо із зеленню.

Смачного!