У домашніх умовах зробити напій з хліба наважуються одиниці. Проте «живий» квас не тільки корисний та приємний на смак. Цей цілющий напій надовго втамовує спрагу, тонізує організм, дає заряд бадьорості.
Слов’яни та прибалтійські народи не лише п’ють хлібний квас. Під час приготування традиційних страв цей напій використовують як основу для холодних юшок.
У літню спеку багато з нас полюбляє поласувати холодником, для якого ідеально підійде напій, зроблений своїми руками. Приготувати його легко. Для цього знадобляться лише мінімальний набір компонентів і перевірений рецепт.
Класичний рецепт квасу з чорного хліба
Робити напій потрібно в посуді, що не окислюється. Вдома завжди знайдеться емальована каструля або з нержавіючої сталі, скляна банка потрібного розміру.
Інгредієнти
- чорний хліб — 800 г;
- дріжджі (брикети) — 50 г;
- цукор-пісок — 1,5 скл.;
- вода — 8 л.
Кількість готового продукту, час приготування
На виході маємо отримати 7,5–8 л квасу, адже тверді інгредієнти відсіються, а частину рідини вбере в себе хліб. Зріти напій буде 24–48 годин, на активні дії ви витратите не більше ніж 60 хвилин.
Покрокова інструкція
- Увімкнути духовку, розігріти її до 160–180 °C.
- Тонко порізати хліб, викласти скибочки на деко, висушити в духовці 20 хвилин. Стежити, щоб сухарики не підгоріли, інакше до смаку додасться гіркота.
- Воду закип’ятити, додати цукор і розчинити його.
- Дати охолонути до температури 25–30 °C (трохи тепліша за кімнатну). Ввести дріжджі. Важливо дотримуватися температурного режиму, оскільки в холоді дріжджі не бродять, а при 45–50 °C гинуть.
- Розмішати, накрити марлею, рушником і залишити на добу. Якщо хочете квас із більш насиченим смаком, то залиште його «зріти» на 48 годин. Витримавши потрібний час, процідіть, охолодіть і насолоджуйтеся!
- Сусло з чорного хліба можна використовувати повторно. Помістіть його в банку, накрийте марлею, тканиною, кришкою з дірочками, поставте в холодильник. Регулярно додавайте «підгодівлю» (трохи цукру) та розмішуйте. Для наступної порції квасу дістаньте сусло з холоду, дайте постояти в теплі 3–4 години, додайте свіжу порцію сухарів, цукру, залийте водою, процідіть через 12 годин.
М’ятний квас із житнього хліба
Урізноманітніть смак напою з житнього хліба м’ятою. До речі, замість води можна використовувати березовий сік.
Інгредієнти
- хліб чорний (краще черствий) — 400 г;
- вода — 2 л;
- цукор —150 г;
- м’ята — 10 г сухої або невеликий пучок свіжої;
- дріжджі сухі — 6 г;
- родзинки — 50 г.
Кількість готового продукту, час приготування
Весь процес забере не менше ніж 24 годин, але краще настоювати такий квас 1,5–2,5 доби. У результаті ви отримаєте близько 2 л освіжаючого напою.
Покрокова інструкція
- Нагріти духову шафу до 170 °C, хліб порізати, викласти його на деко й добре підсушити, контролюючи, щоб сухарики не підгоріли.
- Воду закип’ятити. Залити м’яту, сухарі, укутати каструлю й залишити приблизно на 5 годин.
- Процідити сусло через друшляк із великими отворами. Якщо будуть потрапляти частинки закваски, нічого страшного.
- Розвести в настої дріжджі, цукор, знову укутати та поставити в тепле місце мінімум на 7, а краще на 12 годин.
- Через густу марлю профільтрувати хлібний квас, розлити у скляні пляшки/банки, додати в кожну родзинки. Поставити в холод. Коли родзинки піднімуться на поверхню, квас можна пробувати.
Хлібний квас без дріжджів, але з родзинками
Оскільки родзинки є джерелом диких дріжджів, вони активізують процеси бродіння. При приготуванні закваски сушені ягоди винограду не миють.
Інгредієнти
Щоб зробити домашній квас без дріжджів, візьміть:
- воду — 2 л;
- хліб чорний — 300 г;
- немиті родзинки — 25 г;
- цукор — 150 г.
Кількість готового продукту, час приготування
Через затяжний процес бродіння напій може «зріти» до 4 діб. Але результат того вартий: з першої партії ви отримаєте близько 2 л збадьорливого квасу.
Покрокова інструкція
- Поки духовка розігрівається до 160–180 °C, поріжте хліб кубиками 3 см, викладіть їх на деко, підсмажте до утворення легкої скоринки на м’якушці. Ступінь готовності підкаже й характерний приємний аромат, але майте на увазі, що він може моментально змінитися на горілий. Тому впевнено підсушуйте хліб хвилин 10, далі регулярно перевіряйте його стан.
- Закип’ятіть воду, сухарики викладіть у каструлю, залийте окропом, додайте половину цукру, перемішайте.
- Зачекайте, щоб закваска охолола у природних умовах до температури, трохи вищої за кімнатну. Далі киньте в сусло родзинки, перелийте все в посудину для бродіння (можна в банку) або залиште у каструлі. Поставте в тепле та темне місце, накрийте рушником, почекайте, доки почнеться бродіння. Це відбудеться протягом доби — на заквасці з’явиться піна, ви почуєте шипіння, відчуєте кислий запах.
- Через 2–3 доби після початку бродіння ретельно процідіть настій через 3–4 шари марлі, додайте цукор, що залишився, щоб запустити процес карбонізації (насичення вуглекислим газом). На цьому етапі ви можете «оновити» закваску, яка залишилася в марлі. Додайте в неї цукор, трохи хліба, родзинок і поставте наступну партію. Готове сусло можна використовувати до 4 разів, у холодильнику хлібна заготовка зберігається добу.
- Розлийте квас по пляшках, банках (оптимально підійдуть пластикові ємкості), але не по вінця — потрібно залишати до 5 см вільного простору. Закрийте герметично, на 6 годин поставте у темне тепле місце. Щогодини трохи відчиняйте кришку, щоб знизити тиск вуглекислого газу.
- Через 6–8 годин після завершення карбонізації перенесіть квас у холодне місце. Коли він охолоне, починайте дегустацію.
Квас із білого хліба та з лимоном
Якщо залишилося трохи сухарів, зроблених з батона, то не пропустіть нагоду зробити ще один цілющий напій.
Інгредієнти
- сухарі з білого хліба — 200 г;
- вода — 1 л;
- дріжджі в брикеті — 10 г;
- родзинки — 30 г;
- цукор — 50 г;
- лимон — часточка на смак.
Кількість готового продукту, час приготування
Із заявленої кількості інгредієнтів вийде близько 1 л напою. Квас буде готовий максимум через 36 годин.
Покрокова інструкція
- Сухарики потрібно підсушити за температури 140 °C. Процес забере максимум 25 хвилин. Потім сухарі варто подрібнити качалкою або в блендері.
- Закип’ятити воду, залити окропом у каструльці подрібнені сухарі, накрити та дати їм запаритись протягом 4 годин. Час від часу перемішувати закваску.
- За годину до закінчення процесу запарювання сухарів окремо розвести дріжджі теплою водою. Через годину додати в них цукор, ввести у сухарі. Все перемішати, накрити, поставити в тепло на 12 годин.
- Процідити квас, розлити по пляшках/банках, додати родзинки, лимон і поставити в холодильник. Охолодивши, можна пити.
- За бажанням закваску «оновити» новою порцією води, цукру, за необхідності — дріжджів.
Вишневий квас
На відміну від хлібного квасу фруктово-ягідні різновиди напою не такі калорійні, проте теж тонізуючі та смачні.
Інгредієнти
- вода — 2 л;
- вишні — 1 кг;
- цукор — 100 г;
- родзинки — 10 г.
Кількість готового продукту, час приготування
Через кілька діб ви отримаєте 1,5 л ароматного напою. Можна збільшити порції, вишню та рідину брати у пропорції 1:2 відповідно.
Покрокова інструкція
- З помитих ягід видалити кісточки.
- Залити водою, довести до кипіння, варити, поки колір напою не стане темно-червоним.
- Процідити, додати цукор, родзинки, накрити рушником, залишити бродити.
- Після початку процесу бродіння розлити по пляшках, прибрати в холод.
Цілющі властивості хлібного напою
Окрім тонізуючої дії, квас:
- сприяє регуляції травлення, полегшує перетравлювання їжі;
- благотворно впливає на серце, обмін речовин, судини;
- покращує стан шкіри, волосся;
- запобігає розвитку хвороботворних бактерій в організмі;
- незамінний при виснаженні, оскільки цей напій, по суті, є рідким калорійним хлібом.