Їмо

Сорбет з ягід: рецепт корисних солодощів

sorbet-z-yagid-retsept-korysnyh-solodoshhiv

Що в літню спеку може бути краще за заморожені десерти? Ми із задоволенням насолоджуємося прохолодою фруктового льоду й аналогічної смакоти, але при цьому підраховуємо калорії, прискіпливо вивчаємо склад і сумно зітхаємо, виявивши в списку інгредієнтів ароматизатори, емульгатори, підсилювачі смаку та загусники. Але ж приготувати корисний фруктовий або ягідний сорбет зможе навіть недосвідчений кондитер! Ніколи не чули про такі ласощі? А проте це одна з найдавніших страв. Спочатку її вживали як напій, а потім — як заморожений десерт.

Напій, що перетворився на десерт

З’явився сорбет у Стародавній Персії. Потім він підкорив весь арабський світ, звідки, власне, і його назва «шербет».

Першими європейцями, що спробували такий холодний напій, були італійці. Вони одразу ж запозичили рецепт шербету в османів і адаптували назву, змінивши її на «сорбетто».

Спочатку дивина була доступною лише для італійської еліти. Широкому загалу такий освіжаючий напій став відомий лише в XVII столітті. Сталося це у Франції та Британії. У згаданих країнах відкрилися перші заклади, де подавали сорбет (так французи адаптували італійську назву).

Саме європейці модифікували рецепт напою, заморожуючи сиропну основу. До неї стали додавати фруктово-ягідні соки, пюре, ароматні квіткові добавки — пелюстки чайної троянди, фіалок тощо. Щоб страва зберігала м’яку форму, до числа її інгредієнтів додали кукурудзяний сироп, мед, алкоголь. В Америці основу десерту почали змішувати з молоком, вершками, збитими білками й желатином.

sorbet-z-yagid-retsept-korysnyh-solodoshhivУ нас роблять сорбет з порічки, полуниці, малини, екзотичних плодів, які завжди можна знайти в торговельних центрах мережі METRO. Оскільки в процесі приготування ласощів ягоди-фрукти не піддають дії високих температур, вони зберігають усі вітаміни. Крім того, діти часто більш охоче їдять незвичайний десерт, ніж свіжі плоди.

Як зробити сорбет з ягід

sorbet-z-yagid-retsept-korysnyh-solodoshhivЩоб приготувати цю чудову смакоту, беруть як свіжі, так і заморожені ягоди та фрукти. Головне — плоди, що використовуються, мають бути соковитими, стиглими. І не хвилюйтеся, якщо у вас немає приладу для виготовлення морозива! Зробити вручну сорбет з ягід, рецепт якого вам припаде до душі, зовсім нескладно.

Технологія заморожування цієї страви така:

  1. Готову масу викладаємо в ємність, де потім буде зручно вимішувати майбутню смакоту, та ставимо в морозилку.
  2. Через годину дістаємо суміш. Якщо по краях вона почала підмерзати, обов’язково розбиваємо цей лід і вимішуємо (в ідеалі — збиваємо блендером) масу. Знову ставимо ємність із ягідним сорбетом у морозилку.
  3. Через годину виймаємо майбутній десерт, перемішуємо/збиваємо та знову ставимо в холодильник. Повторюємо цю процедуру 3–4 рази. Що більше разів ви розмішаєте/зіб’єте сорбет, що ретельніше це зробите, то ніжнішим і смачнішим він буде. Текстура ягідних ласощів має нагадувати дрібні кристалики, а не бути схожою на брилу льоду.
  4. Подаємо ягідний сорбет у креманках, вафельних ріжках, порційних стаканчиках. Якщо хочете здивувати тих, хто буде ласувати приготованою вами смакотою, помістіть її в попередньо заморожену шкаралупу кокоса. Підійде для цього й цедра. Акуратно вийміть із лимонів або апельсинів їхню серединку, заморозьте імпровізовані стаканчики, потім помістіть у них ягідний сорбет.

Через особливості технології заморожування будь-які ласощі такого роду готуються довго — 5–6 годин. При цьому активні дії заберуть не більше ніж пів години.

Зберігають сорбет у морозилці. Продукт має знаходитися в щільно закритій ємності. З’їсти ягідну смакоту потрібно максимум за 2 тижні.

Сорбет ягідний з малини

sorbet-z-yagid-retsept-korysnyh-solodoshhivТакий аромат малини, як у цьому десерті, не зберігається ні у вареннях, ні в компотах! До речі, для приготування подібних ласощів ви можете використовувати різні фрукти та ягоди.

Інгредієнти

  • цукровий пісок — 80 г;
  • ванільний цукор — 2 пакетики (10 г);
  • вода — 150 мл;
  • малина — 500 г;
  • кукурудзяний крохмаль — 15 г (якщо будете використовувати картопляний, то вдвічі менше);
  • м’ята — кілька свіжих листочків.

Така кількість продуктів розрахована на приготування 4 порцій десерту.

Покрокова інструкція

  1. Щоб зробити сорбет з малини, насамперед необхідно збити блендером ягоди, а потім перетерти їх через сито. Пюре відставити, макуху залити 100 мл води, закип’ятити, відвар процідити. Додати в нього звичайний і ванільний цукор, поставити на вогонь.
  2. Поки сироп закипає (стежте, щоб він не прилип до стінок посуду), розвести крохмаль холодною водою (50 мл). Ввести суміш у ягідний сироп. Варити його потрібно, доки не загусне.
  3. Остиглий кисіль з’єднати з пюре, добре вимішати, поставити в морозилку. Виконати всі дії, передбачені технологією заморожування. Готовий ягідний сорбет викласти в ріжки, кошики або стаканчики, прикрасити свіжою м’ятою, малиною та подати до столу.

Готуємо ласощі зі смородини

sorbet-z-yagid-retsept-korysnyh-solodoshhivСмородина — одна з корисних ягід, які ростуть у нашому регіоні. На жаль, через занадто насичений кислуватий смак цей продукт у сирому вигляді багато хто не вживає. Особливо складно примусити їсти цю ягоду дітей. Але якщо ви їм запропонуєте сорбет з чорної смородини (або суміші цих плодів різного кольору), то малюки точно попросять добавки!

Інгредієнти

Для приготування 4 порцій таких корисних і смачних ласощів вам знадобляться:

  • вода — 120–130 мл;
  • смородина — 500 г;
  • цукрова пудра — 110 г;
  • свіжа м’ята (для сиропу та оздоблення) — на смак.

Покрокова інструкція

  1. Зварити сироп з подрібненої м’яти, води, пудри. Процідити рідину, щоб у ній не плавали листочки. Остудити сироп.
  2. Ретельно подрібнити в блендері смородину.
  3. З’єднати сироп із ягідною масою, відправити в морозилку. Виконати всі дії, передбачені технологією заморожування. Сорбет зі смородини буде готовий через 5 годин. Подати ласощі, прикрасивши м’ятою.

Сорбет для дорослих

sorbet-z-yagid-retsept-korysnyh-solodoshhivДорослі можуть потішити себе ягідним десертом із додаванням ігристого вина — шампанського, просекко, ламбруско. Для приготування такої смакоти ми пропонуємо взяти полуницю, але ви можете використати будь-які фрукти та ягоди.

Інгредієнти

Щоб зробити 2 порції «дорослого» сорбету, візьміть:

  • вино — 200 мл;
  • полуницю — 300 г;
  • цукрову пудру — 3 ст. л.;
  • сік лимона — 3 ст. л.

Покрокова інструкція

  1. Ягоди ретельно подрібнити, збити.
  2. Змішати (ні в якому разі не варити!) сік лимона, пудру, вино.
  3. Додати сироп у подрібнену полуницю. Добре вимішати солодку вітамінно-алкогольну масу. Поставити майбутній сорбет у морозилку. Щогодини розмішувати ласощі, що готуються. Викласти сорбет у келихи, прикрасити шматочками полуниці та подати до столу.

Смачного!