Їмо

Соус бешамель: класичний рецепт і варіант з грибами

sous-beshamel-klasychnyj-retsept-variant-z-grybamy1

Цей ніжний соус із неповторним вершковим смаком магічно перетворює звичайну пасту або банальне куряче філе на кулінарний шедевр. За однією з версій, соус бешамель винайшли у XVIII столітті у Франції. Є й італійська легенда про походження знаменитого соусу. Адже склад бешамелі характерний для тамтешньої кухні. Прихильники цієї версії стверджують, що рецепт виник у XVI столітті при дворі Катерини Медічі. Коли вона вийшла заміж за майбутнього короля Франції та переїхала на його батьківщину, кулінари, що пішли услід за своєю пані, згодом навчили французьких кухарів готувати класичну бешамель.

Скориставшись канонічним рецептом, будь-яка сучасна господиня може в домашніх умовах зробити чудовий соус. А опанувавши базову покрокову інструкцію, «кастомізувати» її та створити неповторну авторську страву.

sous-beshamel-klasychnyj-retsept-variant-z-grybamy2

Та сама бешамель

Інгредієнти соусу прості, доступні та нечисленні. Але вам доведеться запастися терпінням, щоб домогтися кремової консистенції страви: приготування потребує довгого безперервного помішування. Тільки завдяки йому соус вийде однорідним, без грудочок, а смаки всіх складових гармонійно поєднаються.

Важливий нюанс: залежно від призначення соусу в нього може входити м’ясний, рибний або овочевий бульйон. Така добавка спрацює як натуральний підсилювач смаку. В універсальному рецепті бешамелі, яка підійде для будь-якої страви, можна обійтися тільки молоком.

Щоб зробити 4–5 порцій соусу, вам знадобиться така кількість інгредієнтів (час приготування — близько години):

  • 50 г вершкового масла (жирність — більше ніж 80%);
  • 2 ст. л. рафінованої олії;
  • 2 ст. л. пшеничного борошна вищого ґатунку;
  • 750 мл молока (жирність — 5%);
  • сіль на смак;
  • щіпка меленого мускатного горіха;
  • мелений чорний перець (можна обійтися й без нього) — на смак.

Можливо, пропорції доведеться коригувати — багато чого залежить від смаку молока, масла, яке може бути підсоленим. Одна з головних умов успіху — постійно куштувати соус бешамель, що готується, поки він на плиті.

sous-beshamel-klasychnyj-retsept-variant-z-grybamy3

Покроковий рецепт:

  1. Глибоку сковорідку нагрійте на середньому вогні, влийте олію. Додайте брусок вершкового масла. Помішуючи, дочекайтеся повного розчинення масла.
  2. Додайте борошно, активно помішуючи майбутній соус.
  3. Коли суміш на сковороді стане однорідною, влийте невеликими порціями молоко. Не забувайте постійно помішувати соус, що готується!
  4. Вливши молоко, додайте сіль і спеції. Ретельно вимішайте.
  5. Готуйте до потрібної густоти.

Класичну бешамель подають із пастою, рибними та м’ясними стравами, запеченою картоплею, приготованими на парі овочами. Бешамель, що залишилася після трапези, можна зберігати в холодильнику або заморозити.

Розглянутий соус — незамінний компонент грецької мусаки та італійської лазаньї. До речі, ці страви також нескладно приготувати вдома.

sous-beshamel-klasychnyj-retsept-variant-z-grybamy4

Як щодо грибної нотки?..

Щоб приготувати бешамель із грибами, орієнтуйтеся на пропорції інгредієнтів із базового рецепта. Додайте до них 300 г грибів (білих, печериць, глив, лисичок) і ріпчасту цибулину середніх розмірів. Всі необхідні для створення кулінарного шедевра інгредієнти можна купити в торгових центрах мережі METRO.

Отже, готуємо бешамель із грибами. Ріжемо цибулю якомога дрібніше. Так вона максимально віддасть соусу бешамель смак і аромат. Подрібнюємо гриби. Обсмажуємо їх із цибулею в окремій сковорідці на невеликій кількості олії. Солимо, присипаємо сушеним або дрібно нарізаним свіжим часником. Змішати гриби з цибулею та бешамель найкраще на останньому етапі її приготування.

Отриманий соус — чудове доповнення до м’ясних страв. Особливо смачним такий варіант бешамелі вийде з білими грибами.

Смачного!