Ніколи не робили соуси для креветок? І дуже даремно, адже з ними смак морепродуктів стає виразнішим.
Звичайно, не кожна підлива підходить до тієї чи іншої страви. Наприклад, до варених морепродуктів рекомендують подавати вершково-сирні соуси, до креветок гриль — кисло-солодкі, гострі варіанти. Всі їх легко (та дуже швидко!) можна зробити власноруч. Ну а щоб придбати необхідні продукти, достатньо відвідати найближчий торговий центр мережі METRO.
Лимонно-гірчичний соус
Якщо ви любите смажені морепродукти, то рекомендуємо зробити соус для креветок з лимоном. Щоб приготувати, вам знадобиться всього 5 хвилин. З наведеної нижче кількості продуктів вийде соус для 0,5 кг готових креветок.
Інгредієнти:
- середнього розміру лимон — 1 шт.;
- оливкова олія — 3-4 ст. л.;
- діжонська гірчиця — 3-4 ст. л.;
- сіль, спеції — за смаком.
Покрокова інструкція:
- Помити лимон, ошпарити його окропом, висушити. Зрізати 1 ч. л. цедри в ємність, де буде змішуватися підлива. Туди ж вичавити весь сік цитрусового.
- Додати в основу страви спеції, олію, гірчицю, вимішати.
- Перелити підливу в соусник, подати на стіл і негайно почати насолоджуватися морепродуктами в тандемі з не лише смачним, але й цілком корисним соусом.
Креветки у вершково-сирному соусі
Завдяки цій підливці у вас вийде повноцінний обід або вечеря. До слова, остання може бути навіть пізньою: якщо ви використовуєте нежирні сир і вершки, то їжа вийде цілком дієтичною.
На приготування основи страви та підливи доведеться витратити не більше 20 хвилин. Із перерахованої нижче кількості продуктів вийде 5-8 порцій креветок в вершково-сирному соусі.
Інгредієнти:
- заморожені очищені креветки — 1 кг;
- твердий сир — 100-150 г;
- вершки (жирність — на ваш розсуд) — 200 мл;
- часник — 2-3 зубчики;
- сіль, чорний перець, зелень — за смаком.
Покрокова інструкція:
- Відваріть креветки (процес термічної обробки повинен забрати буквально кілька хвилин, інакше ризикуєте переварити ніжні морепродукти), викладіть їх у глибоку сковорідку, поставте на невеликий вогонь.
- Одразу введіть в основу страви вершки, перець, сіль. Вимішайте всі інгредієнти.
- Почистьте часник, подрібніть, киньте до креветок. Слідкуйте, щоб вершки не закипіли, вони мають лише нагрітися, тому робіть все швидко.
- Додайте до морепродуктів подрібнену зелень, натертий твердий сир.
- Постійно помішуючи, доведіть до загустіння (це забере 2-3 хвилини).
- Зніміть сковороду з плити, викладіть креветки на тарілки, полийте основу страви соусом, прикрасьте зеленню та подайте на стіл.
Соєва підливка по-японськи
Пропонований нами варіант — адаптована варіація теріякі. Цей соус можна не тільки подавати до креветок гриль, а й готувати в ньому морепродукти. Щоб зробити 250-300 мл такої соєвої підливки, знадобиться всього 10 хвилин.
Інгредієнти:
- вермут (в ідеалі — саке) — 1 ст. л.;
- часник — 2 великих зубчики;
- вода — 200 мл;
- корінь імбиру — приблизно 1 см;
- соєвий соус — 100 мл;
- коричневий цукор — чверть склянки;
- мед — 1 ст. л.;
- кукурудзяний крохмаль — 1,5 ст. л.
Покрокова інструкція:
- У товстостінну каструлю помістити крохмаль, залити його водою (вона обов’язково повинна бути холодною — це принциповий момент!), вимішати.
- Подрібнити імбир і часник, кинути до крохмалю.
- Поставити каструлю на невеликий вогонь. Додати до вищеперелічених інгредієнтів цукор, мед, вермут/саке, соус, вимішати, довести практично до кипіння, проварити 5-6 хвилин.
- Зняти з плити готовий соус для креветок із соєвим соусом, охолодити його та подати з морепродуктами.
Смачного!