Їмо

Соус для креветок: рецепт на будь-який смак

sous-dlya-krevetok-retsept-na-bud-yakyj-smak

Ніколи не робили соуси для креветок? І дуже даремно, адже з ними смак морепродуктів стає виразнішим.

Звичайно, не кожна підлива підходить до тієї чи іншої страви. Наприклад, до варених морепродуктів рекомендують подавати вершково-сирні соуси, до креветок гриль — кисло-солодкі, гострі варіанти. Всі їх легко (та дуже швидко!) можна зробити власноруч. Ну а щоб придбати необхідні продукти, достатньо відвідати найближчий торговий центр мережі METRO.

Лимонно-гірчичний соус 

Якщо ви любите смажені морепродукти, то рекомендуємо зробити соус для креветок з лимоном. Щоб приготувати, вам знадобиться всього 5 хвилин. З наведеної нижче кількості продуктів вийде соус для 0,5 кг готових креветок.

Інгредієнти:

  • середнього розміру лимон — 1 шт.;
  • оливкова олія — ​​3-4 ст. л.;
  • діжонська гірчиця — 3-4 ст. л.;
  • сіль, спеції — за смаком.

Покрокова інструкція:

  1. Помити лимон, ошпарити його окропом, висушити. Зрізати 1 ч. л. цедри в ємність, де буде змішуватися підлива. Туди ж вичавити весь сік цитрусового.
  2. Додати в основу страви спеції, олію, гірчицю, вимішати.
  3. Перелити підливу в соусник, подати на стіл і негайно почати насолоджуватися морепродуктами в тандемі з не лише смачним, але й цілком корисним соусом.

Креветки у вершково-сирному соусі sous-dlya-krevetok-retsept-na-bud-yakyj-smak

Завдяки цій підливці у вас вийде повноцінний обід або вечеря. До слова, остання може бути навіть пізньою: якщо ви використовуєте нежирні сир і вершки, то їжа вийде цілком дієтичною.

На приготування основи страви та підливи доведеться витратити не більше 20 хвилин. Із перерахованої нижче кількості продуктів вийде 5-8 порцій креветок в вершково-сирному соусі.

Інгредієнти:

  • заморожені очищені креветки — 1 кг;
  • твердий сир — 100-150 г;
  • вершки (жирність — на ваш розсуд) — 200 мл;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • сіль, чорний перець, зелень — за смаком.

Покрокова інструкція:

  1. Відваріть креветки (процес термічної обробки повинен забрати буквально кілька хвилин, інакше ризикуєте переварити ніжні морепродукти), викладіть їх у глибоку сковорідку, поставте на невеликий вогонь.
  2. Одразу введіть в основу страви вершки, перець, сіль. Вимішайте всі інгредієнти.
  3. Почистьте часник, подрібніть, киньте до креветок. Слідкуйте, щоб вершки не закипіли, вони мають лише нагрітися, тому робіть все швидко.
  4. Додайте до морепродуктів подрібнену зелень, натертий твердий сир.
  5. Постійно помішуючи, доведіть до загустіння (це забере 2-3 хвилини).
  6. Зніміть сковороду з плити, викладіть креветки на тарілки, полийте основу страви соусом, прикрасьте зеленню та подайте на стіл.

Соєва підливка по-японськи sous-dlya-krevetok-retsept-na-bud-yakyj-smak

Пропонований нами варіант — адаптована варіація теріякі. Цей соус можна не тільки подавати до креветок гриль, а й готувати в ньому морепродукти. Щоб зробити 250-300 мл такої соєвої підливки, знадобиться всього 10 хвилин.

Інгредієнти:

  • вермут (в ідеалі — саке) — 1 ст. л.;
  • часник — 2 великих зубчики;
  • вода — 200 мл;
  • корінь імбиру — приблизно 1 см;
  • соєвий соус — 100 мл;
  • коричневий цукор — чверть склянки;
  • мед — 1 ст. л.;
  • кукурудзяний крохмаль — 1,5 ст. л.

Покрокова інструкція:

  1. У товстостінну каструлю помістити крохмаль, залити його водою (вона обов’язково повинна бути холодною — це принциповий момент!), вимішати.
  2. Подрібнити імбир і часник, кинути до крохмалю.
  3. Поставити каструлю на невеликий вогонь. Додати до вищеперелічених інгредієнтів цукор, мед, вермут/саке, соус, вимішати, довести практично до кипіння, проварити 5-6 хвилин.
  4. Зняти з плити готовий соус для креветок із соєвим соусом, охолодити його та подати з морепродуктами.

Смачного!