Їмо

Соуси й чатні

Додайте трохи гостроти до вашого барбекю — смачні чатні й соуси, які легко приготувати!
sousy-i-chatni-1

Кетчуп і гірчиця — класичні соуси. Але якщо ви хочете порадувати своїх гостей, здобріть барбекю смачними приправами й чатні — буде неперевершено смачно й гарно!

Приправи

Дуже популярні серед господарів барбекю та їхніх гостей сильні приправи на основі томатів, зокрема соус для барбекю, який добре поєднується майже з будь-яким видом м’яса й у традиційному вигляді готується з томатного пюре, цибулі, гірчиці, оцту й приправ. До птиці й риби чудово підійде солодкуватий коктейльний соус на основі майонезу. Справді універсальний соус — карі, який надає багатьом стравам, приготованим на грилі, пікантної екзотичної нотки.

За такого розмаїття смакових якостей приправи відрізняються й зовнішнім виглядом. Тому, пропонуючи своїм гостям барбекю, подбайте не лише про багатство смаків, а й про «смачну картинку».

Чатні й реліші

Власне кажучи, до приправ належать і чатні. Ці густі соуси з’явилися в індійській кулінарії, а до Європи їх завезли англійські колонізатори. Чатні готують і з овочів, і з фруктів. Класичні інгредієнти — томати, манго, цибуля й часник; решта — на смак та уяву кухаря. Типові приправи, вибір і кількість яких визначають аромат, — це сіль і перець, цукор, чилі, імбир, куркума й лимонний сік або оцет. Чатні можна подавати і в гарячому, і в холодному вигляді. Охолоджені, вони нагадують реліш — оригінальну британську приправу з дрібно нарізаних фруктів чи овочів, заправлених оцтом, цукром і спеціями, яка також чудово поєднується з м’ясом і рибою, приготованими на грилі.

Чатні з манго

sousy-i-chatni-2

Обчистьте манго й дрібно наріжте його м’якоть. Нагрійте 6 столових ложок тростинного цукру в каструлі, помішуючи, доки він не закарамелізується. Дрібно наріжте невеликий шматок імбиру, 2 червоних стручки чилі й 1 зелену цибулину, додайте їх до цукру й відразу залийте соком 1 лимона та 4 столовими ложками яблучного оцту. Кип’ятіть протягом 2 хвилин, відтак додайте манго. Тримайте чатні на повільному вогні 30 хвилин. Поступово додайте 4 столові ложки яблучного соку й, нарешті, сіль, перець і трохи кориці. Чатні буде готовий, коли манго стане м’яким, а соус загусне.

sousy-i-chatni-3

Реліш із огірка й гірчиці

Почистьте 1 великий огірок, видаліть із нього серцевину й поріжте кубиками. Дрібно наріжте 1 цибулину й 2 зубки часнику, протушкуйте їх в оливковій олії. Потім додайте огірок, 2 столові ложки лимонного соку, 6 столових ложок цукру, 6 столових ложок яблучного оцту, 8 столових ложок гірчиці й 1 чайну ложку солі, добре все перемішайте. Залиште реліш тушкуватися близько 10 хвилин.

 

sousy-i-chatni-4

Соус теріякі

Дрібно наріжте 1 невелику цибулину й 2 зубки часнику. Поріжте 1 лемонграс на чотири частини однакової довжини. Обсмажте цибулю, часник і 10 г насіння світлого кунжуту в 1 столовій ложці кунжутної олії. Додайте лемонграс, 50 ​​мл соєвого соусу, 1 столову ложку саке, 4 столові ложки мірину та 2 столові ложки цукру. Доведіть усе це до кипіння й залиште на повільному вогні ще на 5 хвилин.