Якщо ви наважилися запросити друзів на святкування Геловіну, одним лише тематичним оздобленням приміщення не обійтися. Гостей треба чимось пригощати, і їжа теж має відповідати загальному настрою: щось страшне на вигляд, але чудове на смак.
Для Геловіну не підходить традиційне застілля, краще організувати фуршет. Страви мають бути простими, зручними, апетитними й до жаху симпатичними.
Таку їжу не купиш у магазині, краще все зробити своїми руками. Ми підібрали найпростіші варіанти геловінських scary foods, які готувати легко та швидко, а їсти — одне задоволення.
Найбільш «страшні» рецепти
Пропонуємо розділити геловінське меню на дві частини — закуски та десерти. Адже підкріпитися захоче й привид, і вампір, та й відьма не відмовиться від ласощів. Запропоновані нижче прості рецепти допоможуть вам створити чудове частування для гостей геловінської вечірки.
Основна їжа: жахлива, але апетитна
«Мумії»
Чудова ситна м’ясна закуска на Геловін у вигляді загорнутих у тканину мумій. Ця симпатична страва набагато зручніша, ніж салат, який розсипається, навіть якщо його покласти в спеціальні кошики.
Якщо ви любите все готувати своїми руками, зробіть фарш і тісто самостійно. Але оскільки меню на Геловін досить різноманітне, краще заощадити час і купити готові інгредієнти. Якщо ж ви взагалі не любите готувати, замініть фарш якісними сосисками. Але тоді ви не зможете надати «муміям» різної форми, й вони вийдуть однотипними.
Інгредієнти:
- 700 г м’ясного фаршу;
- 450 г листкового тіста;
- 50 г свіжої петрушки;
- 3 ріпчасті цибулини;
- 3 зубчики часнику;
- 2 яйця;
- маслини;
- перець;
- сіль.
З перерахованої вище кількості продуктів вийде 10 порцій страви. Час приготування — година.
Покрокова інструкція:
- Дістати з холодильника тісто, розморозити, поступово розмотуючи.
- Очистити та подрібнити часник.
- Вимити та дрібно нарізати петрушку.
- Додати у фарш петрушку, часник, перець, сіль. Вимішати.
- Розкачати та нарізати на тонкі й довгі смуги тісто.
- Скачати з фаршу невеликі кульки. Надати їм овальної форми, скласти по три штуки в ряд. Можна нанизати майбутні «мумії» на довгу шпажку.
- Обмотати м’ясні овали смужками з тіста так, щоб між останніми залишалися невеликі проміжки (через них буде видно начинку, що зробить «мумії» схожими на справжні).
- Розігріти духовку до 180 °C.
- Збити жовток одного яйця.
- Змастити деко олією. Викласти «мумії». Змастити їх жовтком.
- Поставити деко в духовку на 40 хвилин.
- Відварити та остудити друге яйце.
- Вирізати з білка та маслин очі «мумій» і закріпити їх у проміжках між тістом.
«Тухлі яйця в гнізді»
Якщо вам вдасться зробити всі страви на Хелловін страхітливими на вигляд, вважайте, що свято вдалося! А окрасою вашого scary меню цілком можуть стати «Тухлі яйця в гнізді».
Поставте блюдо з ними в центрі геловінського столу та поспостерігайте за реакцією гостей. Повідомляти про те, що на тарілці викладені злегка «тюнінговані» яйця, фаршировані оселедцем, зовсім не обов’язково. Нехай знайомий смак улюбленого багатьма частування стане подарунком за сміливість тим, хто ризикне його скуштувати.
Інгредієнти:
- 10 яєць;
- 100–200 г майонезу;
- 2 філе оселедця;
- 1 ст. л. бальзамічного оцту;
- 4–5 листків салату;
- сіль, спеції;
- мелена кава або ягоди чорноплідної горобини.
З перерахованої вище кількості продуктів у вас вийде 10 порцій страви. Час приготування — 30 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Зварити яйця круто.
- Розбити, але не знімати, шкаралупу. Постарайтеся зробити на ній багато тріщин.
- Заварити міцну каву. Опустити в неї яйця та проварити їх кілька хвилин. Чим міцніша кава, тим виразнішими вийдуть плями. Замість згаданого напою можна використати сік або розчавлені ягоди чорноплідної горобини.
- Дістати яйця, остудити, очистити та розрізати навпіл.
- Вийняти жовтки, скласти в миску, додати майонез і ретельно вимішати.
- Від філе оселедця відрізати 6–7 вузьких довгих смужок. Відкласти їх. Філе, що залишилось, дрібно нарізати, додати до жовтків, перемішати.
- Фарширувати яйця жовтком, склеїти половинки.
- Помити листя салату, викласти на блюдо.
- У центр тарілки покласти столову ложку майонезу, трохи полити бальзамічним оцтом.
- Викласти на майонез яйця та прикрасити їх смужками оселедця.
«Запечена рука»
Рецепти геловінських страв — чудова можливість приготувати не лише смачну, але й дуже незвичайну їжу. Пропонуємо полоскотати нерви вашим гостям, запропонувавши їм поласувати шматочком запеченої… «людської руки»!
Фарш для цієї страви можна приготувати самостійно зі свинини, баранини або яловичини, але простіше та швидше купити готовий. Тоді у вас залишиться більше часу й натхнення, щоб втілити інші, не менш екстравагантні, геловінські кулінарні ідеї.
Інгредієнти:
- 500 г м’ясного фаршу;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 100 мл молока;
- 1 ст. л. майонезу;
- 1 ст. л. кетчупу;
- 1 яйце;
- скибочка білого хліба;
- сіль, перець;
- насіння кропу, прованські трави.
Ця кількість продуктів розрахована на те, щоб зробити 2 порції страви. Час приготування — 50 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Замочити в молоці скибочку білого хліба. Додати у фарш і добре вимішати.
- Натерти одну цибулину. Додати в м’ясо.
- Фарш посолити, поперчити. Додати спеції, майонез і знову вимішати.
- Розігріти духовку до 220 °C.
- Змастити деко олією, викласти на нього фарш так, щоб він нагадував людську руку.
- Очистити другу цибулину. Один з її шарів нарізати у вигляді нігтів і викласти на «пальці». Цибулину, що залишилася, покласти під фарш на «зап’ястя», щоб зобразити кістку, яка стирчить.
- Поставити деко в духовку на 20 хвилин.
- Збити яйце разом із кетчупом.
- Вийняти деко. Полити «руку» збитим із кетчупом яйцем.
- Поставити деко в духовку ще на 10 хвилин.
- Подати готову «руку» на блюді з листям салату.
«Очі, що кровоточать»
«Страшні» рецепти на Геловін передбачають різні варіанти приготування яєць. З них виходять дуже реалістичні scary foods.
«Очі, що кровоточать» — класика геловінського меню. Пропонуємо вам простий і швидкий рецепт приготування такого тематичного частування.
Інгредієнти:
- 10 яєць;
- 2 баночки консервованого тунця;
- оливки без кісточок;
- маслини без кісточок;
- кетчуп;
- майонез.
З такої кількості продуктів вийде 10 порцій страви. Час приготування — 20 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Яйця зварити круто.
- Очистити та розрізати впоперек.
- Жовтки вийняти, скласти в миску.
- Додати консервований тунець, 1–2 ложки майонезу та розмішати.
- Отриманою сумішшю фарширувати яйця й викласти на блюдо розрізом донизу.
- Нарізати кружальцями оливки й маслини. Шматочки перших мають бути більшими за розміром.
- Викласти в центр яйця кружальце оливки («райдужка ока»), зверху — кружальце маслинки («зіниця»).
- Шматочками, що залишилися, прикрасити тарілку, на якій плануєте подати цю страву.
- Зверху скропити «очі» невеликою кількістю кетчупу.
«Криваві очиська»
Ще один «окатий» варіант — запечені ласощі. Перевага цієї страви в тому, що її можна приготувати заздалегідь і покласти в холодильник. (Не забудьте тільки, що перед випіканням «очі» потрібно буде завчасно розморозити.) Такий крок допоможе заощадити час, щоб «начаклувати» інші традиційні страви на Геловін.
Інгредієнти:
- 100 г вершкового масла;
- 100 г сиру чеддер;
- 1 склянка борошна;
- 1 ч. л. меленої солодкої паприки;
- 0,5 ч. л. солі;
- щіпка меленого чорного перцю;
- 24 зелені фаршировані оливки.
З такої кількості продуктів вийде 24 порції страви. Час приготування — 25 хвилин.
Покрокова інструкція:
- У мисці змішати борошно, паприку, сіль, перець.
- Вершкове масло та сир нарізати кубиками, збити в кухонному комбайні.
- Не вимикаючи комбайн, поступово додати в масу спеції з борошном. Суміш має загуснути.
- З отриманого тіста скачати маленькі, розміром з око, кульки.
- У кожну кульку увіткнути оливку з начинкою так, щоб кожне «око» «дивилося» трохи під кутом.
- Змастити деко олією. Викласти на нього «очі». Поставити деко на годину в холодильник.
- Розігріти духовку до 220 °C.
- Дістати деко з холодильника, поставити в духовку, зменшивши вогонь до середнього. Випікати приблизно 15 хвилин.
«Білі кістки»
Ця випічка на Геловін може бути самостійною стравою, а може подаватись упереміш з іншими scary foods. До речі, такими «кістками» не лише ласують. Розвісивши їх по домівці, отримаєте чудову геловінську прикрасу!
Інгредієнти:
- 2 листи листкового тіста;
- 2/3 склянки сметани;
- 0,5 склянки майонезу;
- 200 г сиру з блакитною пліснявою.
З цієї кількості продуктів вийде 12 порцій страви. Час приготування — 30 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Розморозити тісто та відокремити від нього чверть. Основну частину нарізати на смужки різної ширини та довжини.
- Закрити деко пергаментним папером, викласти на нього смужки.
- З чверті, що залишилась, скачати невеликі кульки, викласти їх попарно на кінцях смужок. Злегка притиснути. Має вийти схоже на кінці кісток.
- Розігріти духовку до 180 °C.
- Поставити в неї деко з «кістками». Випікати 12–14 хвилин. Не забудьте один раз перевернути «кістки» на інший бік.
- Відокремити від сиру невеликий шматочок. Відкласти його вбік.
- Змішати в мисці основну частину сиру, майонез, сметану. Розлити соус по невеликих ємкостях.
- Викласти на блюдо «кістки», посипати залишками сиру, а поруч поставити соус.
Солодка випічка на Геловін
«Пальчики відьми»
Навіщо мучитися, випікаючи на Геловін хитромудрий торт, якщо можна приготувати дуже смачні тематичні «пальчики»! Їх зручно їсти руками, не припиняючи танцювати та веселитися. До того ж «пальчики» так апетитно хрумтять, що ними хочеться ласувати без упину.
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна;
- 150 г вершкового масла;
- 1/3 ч. л. соди, оцет;
- 1 яйце;
- 1 склянка цукру;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 1 ст. л. ягідного варення червоного або бордового кольору;
- дрібка солі;
- гарбузове насіння або мигдальні горіхи.
З перерахованої вище кількості продуктів вийде приблизно 20 «пальчиків». Час приготування — 1,5 години.
Покрокова інструкція:
- У мисці змішати вершкове масло, цукор, яйце, ванільний цукор, сіль. Поступово додати борошно, гашену соду.
- Вимішане тісто загорнути в харчову плівку, помістити на пів години в холодильник.
- Обчистити насіння або мигдальні горіхи.
- Дістати тісто й зліпити «пальчики» — скачати палички, в потрібних місцях зробити ножем горизонтальні складочки. З насіння або горіхів зробити «нігті».
- Розігріти духовку до 180 °C.
- Змастити деко олією, викласти на нього «пальчики». Поставити в духовку на пів години.
- Дістати «пальчики», викласти на блюдо та полити «кривавим» варенням.
Печиво «Криваві мізки»
Геловін — чудовий привід спробувати цю солодку страву. Якщо у вас є фірмовий рецепт печива, використовуйте його. Любителі готувати нашвидкуруч можуть купити готові кондитерські вироби та надати їм страхітливо-кривавого геловінського вигляду.
Інгредієнти:
- 0,5 кг печива;
- 1 склянка очищених волоських горіхів;
- 1 плитка білого шоколаду;
- полуничний або малиновий сироп.
Кількість порцій залежить від розміру печива. Час приготування — 15 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Розкласти печиво на тарілці. Поруч із блюдом поставити миску з очищеними горіхами. Ядра потрібно поділити залежно від величини печива навпіл або на четвертини.
- На водяній бані розтопити поміщену в іншу миску шоколадку.
- Пінцетом взяти горіх. Занурити в розтоплений шоколад, а потім викласти на печиво.
- Коли всі «мізки» будуть покладені на кондитерські вироби, заховати тарілку зі стравою в холодильник, щоб шоколад застиг.
- Перед подачею на стіл полити «мізки» малиновим або полуничним сиропом.
«Привиди» з безе
Легкі страви — обов’язкова складова меню на Геловін. А що може бути легшим за безе?.. В процесі приготування цих «привидів» дозволяється щосили фантазувати, адже вони можуть бути будь-якої форми.
Інгредієнти:
- 225 г цукру;
- 16 г шоколаду;
- 4 яєчних білки.
З цієї кількості продуктів вийде 8 порцій страви. Час приготування — 1 година 45 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Відокремити білки від жовтків.
- Міксером збити білки до пишної піни.
- Додати цукор. Продовжувати збивати, поки маса не стане однорідною.
- Розігріти духовку до 110 °C.
- Накрити деко пергаментом, викласти на нього збитий білок так, щоб кожна створена вами фігурка нагадувала привид.
- Поставити деко в духовку на годину. Не відкривайте її дверцята в процесі приготування.
- Вимкнути вогонь. Залишити безе в духовці ще на пів години, як і раніше, не заглядаючи всередину.
- Розтопити шоколад.
- Дістати безе. Намалювати шоколадом очі та ротики.
«Зуби вампіра»
Якщо у вас немає часу та/або бажання пекти на Геловін тематичні кекси, тістечка або торти, «начаклуйте» приголомшливий фруктово-цукерковий десерт. Він не тільки моторошно виглядає, але й готується за лічені хвилини!
Інгредієнти:
- 1 яблуко;
- 3 ч. л. джему з хурми. Його можна замінити арахісовим маслом або шоколадною пастою;
- 6 шт. маршмелоу, маленьких зефірок або пастилок.
З цієї кількості продуктів у вас вийде 3 порції страви. Час приготування — 15 хвилин.
Покрокова інструкція:
- Яблуко вимити, висушити, очистити від серцевини.
- Нарізати фрукти часточками. Вони будуть виконувати роль губ.
- Зефір порізати кубиками, схожими на зуби.
- Викласти на блюдо половину яблучних часточок. Полити варенням, маслом або шоколадною пастою.
- На «губи» викласти «зуби».
- Зверху накрити кожну конструкцію другою часточкою яблука й знову злегка полити варенням.
Пам’ятайте, що яблука з часом темнішають і пускають сік. Щоб десерт не «поплив», готуйте його безпосередньо перед подачею. Загалом, урізноманітнити солодкі геловінські страви можна будь-якими фруктами, прикрасивши їх «очима» з шоколаду.
Страшно веселого й жахливо смачного вам свята!