Їмо

Страви на Великдень: чим потішити близьких на свято

stravy-na-velykden-chym-potishyty-blyzkyh-na-svyato

Будь-яке велике православне свято пов’язане з чималою кількістю традицій, зокрема кулінарних. Ніхто не уявляє собі Воскресіння Христове без яскраво декорованих яєць, пишної паски з родзинками та апетитною посипкою. Особливо смачні ці страви для тих, хто протягом 48 днів утримувався від скоромної їжі, вживаючи лише те, що можна їсти в піст.

Смачно та корисно

У 2020 році Великдень припадає на 19 квітня — доволі ранню дату. Через це доведеться особливо творчо підійти до написання святкового меню, адже вдосталь свіжих овочів ще не буде.

Думаючи про те, що приготувати на Великдень, зверніть увагу на нижченаведені оригінальні рецепти. Зроблені за ними страви здивують сім’ю та гостей, потішать вишуканим смаком і, що важливо, не залишать зайвих сантиметрів на талії.

Великоднє меню: обійдемося без… цукру та випічки!

Символ цього світлого свята не обов’язково має бути здобним і максимально солодким. Наприклад, ви можете зробити дивовижну паску, яку не потрібно… випікати. Крім того, ці ласощі не містять цукру, отже, їх зможуть спробувати навіть ті, хто суворо дотримується принципів правильного харчування.

Приготування такої паски з сиру забере менше ніж годину. Поласувати смачною й корисною стравою зможуть 6 осіб.

Інгредієнти

  • 500 г сиру (жирність — не менше ніж 8%);
  • 200 г вершків (жирність — 33%, але якщо хочете зменшити калорійність майбутньої страви, можна взяти навіть знежирений продукт);
  • 200 г молока (бажано нежирного);
  • 100 г рому або коньяку;
  • 12 г желатину;
  • 2 пакетики ароматизованого чаю.

stravy-na-velykden-chym-potishyty-blyzkyh-na-svyatoПокрокова інструкція

  1. Сушені абрикоси добре помити під проточною водою та залити алкоголем, щоб вони стали соковитими й наповнилися пряним ароматом. Завдяки цьому лайфхаку (до речі, ним користується багато кондитерів відомих ресторанів) в процесі приготування сухофрукти не стануть сухими.
  2. Приготувати суміш чаю (рекомендуємо брати напій із сильною ароматизацією — він надасть страві ніжного запаху) та молока. Заварити пакетик у невеликій кількості окропу, охолодити. Потім додати в чай молоко.
  3. Желатин розмочити у воді. Після цього розчинити на невеликому вогні на плиті, дотримуючись інструкції, що надрукована на упаковці.
  4. Змішати желатиновий розчин і чай із молоком.
  5. У блендері збити сир із половиною кураги та рідиною, в якій вона замочувалася.
  6. Окремо збити вершки. Їхня консистенція має бути ніжною, але не дуже щільною.
  7. Другу частину кураги дрібно нарізати, додати в сирну масу.
  8. Половину збитих вершків акуратно вмішати в сир, потім з’єднати з другою частиною вершкового крему.
  9. Отриману масу перекласти в спеціальну форму для сирної паски. Якщо її немає, можна використати пластиковий контейнер, в якому необхідно зробити отвір для відтоку рідини. Ємність потрібно вистелити марлею або тонкою матерією.
  10. Викласти сирну масу у форму, не залишаючи пустот. Загорнути краї марлі, щільно накривши ними паску.
  11. Покласти зверху невелику картонку або дощечку, поставити зверху вантаж.
  12. Поставити паску на добу в холодильник.
  13. Після закінчення цього терміну дістати ласощі, прибрати тканину, перевернувши, помістити на блюдо, прикрасити курагою.

М’ясна страва: що приготувати на великодній стіл?

Традиційно в меню на Великдень потрапляє ароматна та доволі жирна домашня ковбаса або ж її копчений різновид. Безумовно, подібні страви складно назвати легкими й збалансованими.

Чудова ідея — замінити ковбасні вироби запеченим м’ясом: навіть якщо це буде свинина, вона вийде менш калорійною. Пропонуємо здивувати близьких ніжним рулетом, гідним ресторанного меню. Секрет особливого смаку такої пасхальної страви полягає у використанні в’ялених томатів.

На приготування рулету знадобиться півтори години. З наведеної нижче кількості складових вийде 8 порцій страви.

Інгредієнти

  • 1,5 кг свинини — вирізки, ошийка або іншої не жилавої частини з жирком;
  • 200 г шпинату (замороженого або свіжого);
  • 200 г в’ялених томатів;
  • 25 мл соєвого соусу;
  • 3 ст. л. меду;
  • 30 мл оливкової олії першого віджиму;
  • сіль, перець, солодка паприка, мелений сушений імбир — на смак;
  • 3 ч. л. сушеного часнику;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • спеціальна кулінарна мотузка для запікання м’яса.

 

stravy-na-velykden-chym-potishyty-blyzkyh-na-svyatoПокрокова інструкція

  1. Промити шматок м’яса й добре просушити його паперовим рушником.
  2. Обробити свинину таким чином, щоб вийшов великий плаский пласт рівномірної товщини. Враховуйте цю необхідність, купуючи основу рулету. Відмінний вибір високоякісного свіжого м’яса ви знайдете в торговельних центрах мережі МЕТRО.
  3. Натерти пласт свинини сіллю та перцем.
  4. Приготувати маринад — в окремому посуді змішати соєвий соус, мед, спеції, оливкову олію. Натерти масою м’ясо. Поставити маринуватися в холодильник мінімум на 30 хвилин, а якщо дозволяє час, то на кілька годин.
  5. Розігріти сковороду з вершковим маслом, притушкувати шпинат. Дати начинці охолонути. Щоб шпинатна маса набула особливо ніжного смаку, шеф-кухарі додають у неї трохи жирних вершків.
  6. Сушені томати нарізати на невеликі смужки.
  7. Рівномірно розмістити шпинатну масу по м’ясному пласту, залишаючи кілька сантиметрів по краях вільними.
  8. Зверху на начинку розкласти шматочки в’ялених томатів.
  9. Згорнути щільний рулет, обв’язати його мотузкою.
  10. Помістити страву на деко або у форму, поставити в духовку, розігріту до 200 °C.
  11. Запікати рулет протягом години. Під час термічної обробки страву потрібно тричі змастити маринадом.
  12. Подати такий рулет можна як гарячим, так і холодним. Як гарнір до цієї страви прекрасно підійде ніжне картопляне пюре. В охолодженому вигляді рулет можна використовувати для приготування бутербродів, сендвічів, а також як нарізку на святковий великодній стіл.

Овочеві страви на великодній стіл

Без салатів будь-яке свято — не свято. Щоб всі гості були задоволені, пасхальне меню має містити мінімум дві такі страви. Одну традиційну — з різноманітними інгредієнтами, обов’язковою м’ясною складовою й рясно приправлену соусом. Другу — максимально легку, приготовану на основі листового салату, свіжого огірка, червоної цибулі та зелених оливок. Оптимальна заправка для даного міксу — оливкова олія та бальзамічний крем.

Що стосується першого, більш ситного, салату, можемо потішити: він теж здатен бути не надто важким і калорійним. На приготування 8 порцій такої пасхальної страви ви витратите півтори години.

Інгредієнти

  • 500 г філе індички;
  • 6 курячих яєць, зварених круто;
  • 200 г волоських горіхів, злегка підсмажених на сухій сковороді;
  • половинка головки салату айсберг;
  • 200 г грецького йогурту;
  • 6 помідорів чері;
  • 100 г солодкої зернистої гірчиці;
  • половинка лимона;
  • 50 мл оливкової олії;
  • улюблені приправи для птиці, сіль — на смак;
  • гроно білого винограду без кісточок для прикрашання салату.

stravy-na-velykden-chym-potishyty-blyzkyh-na-svyatoПокрокова інструкція

  1. Філе миємо, висушуємо паперовим рушником.
  2. Нарізаємо індичку на тонкі шматочки. Приправляємо сіллю та спеціями.
  3. Розігріваємо сковороду-гриль. Обсмажуємо м’ясо з обох боків до рум’яної скоринки. Робимо це швидко, щоб зберегти соковитість індички.
  4. Даємо м’ясу охолонути, подрібнюємо соломкою.
  5. Готуємо соус — змішуємо йогурт і гірчицю, вичавлюємо сік половинки лимона, додаємо оливкову олію. Ретельно вимішуємо до однорідності. Додаємо трохи солі та перцю.
  6. Збираємо салат на красивому блюді. Нижній шар — подрібнений айсберг, потім викладаємо індичку, яйця, розрізані навпіл помідори. Кожен шар присмачуємо соусом, потім посипаємо горіхами.
  7. Готовий салат декоруємо виноградом.

Обов’язково прикрасьте святковий стіл легкими рибними закусками, фаршированими яйцями. Замислюючись про те, що готувати на Великдень, постарайтеся скласти максимально збалансоване меню. Адже запропоновані нами рецепти — наочне свідчення того, що святкові страви можуть бути не тільки смачними, але й корисними.