Їмо

Супи різних регіонів Азії — різноманітність кулінарного світу

supy-riznyh-regioniv-aziyi-riznomanitnist-kulinarnogo-svitu-1

До цієї частини планети належать десятки країн із фантастичними кулінарними традиціями. Азійські супи настільки ж різноманітні, і не обмежуються усіма відомими том-ямом або місо. Пропонуємо вирушити в захоплюючу кулінарну подорож, під час якої дізнаємося оригінальні рецепти азійських супів.

Азійські супи — смачні та прості

Почнемо наш незвичайний тріп із Китаю. У цій країні зі Східної Азії є багаті традиції приготування їжі, які можуть кардинально відрізнятися від регіону до регіону. Перші страви в пошані у китайських сім’ях. Традиційний китайський суп — простий, досить густий і гострий. Пропонуємо опанувати та включити до свого раціону азійський суп із Китаю під назвою «сіхунші цзідань тан». Він популярний на всій території Китаю, а згідно з місцевою медициною, інгредієнти цієї страви допомагають зберегти еластичність і красу шкіри.

Вам знадобляться на 2 порції:

  • 2 курячих яйця;
  • 2 помідори;
  • 2 пір’їнки зеленої цибулі, гілочка кінзи;
  • 2 ч. л. кунжутної олії;
  • 2 ст. л. арахісової олії;
  • крохмальний розчин: 2 ст. л. води розмішати з 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю;
  • 400 мл води або овочевого бульйону.

Яйця підготувати, як для звичайного омлету — розбити, збити виделкою. Помідор обдати окропом, очистити від шкірки та нарізати кубиками. Нарубати зелень. Обсмажити шматочки томатів в арахісовій олії, додати воду або бульйон. Варити одразу в сковороді, поки суп не забарвиться в помідорний колір. Якщо сковорідка неглибока, перелити в каструлю, підтримуючи невеликий вогонь. Влити розчин крохмалю, розмішати, почекати, доки страва загусне. У фіналі додати яєчну суміш, так, щоб у супчику утворилися пластівці. Перед поданням посипати зеленню, сіллю і перцем за смаком.

Рецепти азійських супів з Японії

Японія розташована у Східній Азії, і кухня цієї країни вважається однією з найбільш незвичайних у світі. Тут просто обожнюють перші страви, а одна з них є найпопулярнішим фастфудом! Це рамен — традиційний японський суп із локшиною, овочами, яловичиною та іншими добавками.

Інгредієнти (кількість на сім’ю з 3 осіб):

  • 300 г свинини або телятини;
  • 1 л води;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 курячих яйця;
  • 400 г японської яєчної локшини;
  • спеції: сіль, перець, соєвий соус, трохи свіжого імбиру;
  • 3 пера зеленої цибулі.

Зварити яйця круто, відварити локшину майже до готовності, але не розварювати. М’ясо нарізати смужками, варити протягом півгодини, додавши до бульйону часник і пір’їнку зеленої цибулі. Коли м’ясо звариться, його потрібно трохи протушкувати на сковороді з додаванням соєвого соусу та подрібненого імбиру. Зібрати рамен: у глибокій піалі розмістити половинки яєць, порізану навскіс зелену цибулю, влити бульйон, додати соєвий соус.

Ще один легендарний суп із країни висхідного сонця — звичайно ж, місо. Багато хто любить його за пряний насичений смак і незвичайні інгредієнти. Щоб приготувати його у себе на кухні, знадобляться традиційні для Японії продукти, це:

  • паста місо — 4 ст. л. До її складу входить пюре з бобів (що перебродили), рису, пшениці, на які подіяли спеціальні корисні бактерії;
  • рибний бульйон (можна використовувати овочевий) — 600 мл;
  • сир тофу — 400 г;
  • сухі водорості вакаме або кілька пластинок норі (використовуються для суші);
  • зелена цибуля для подання.

Розігріти бульйон, додати кубики сиру тофу, протерту через сито пасту. В кінці — водорості та красиво нарізану по діагоналі зелену цибулю. У такий суп ще додають гриби шиїтаке, червону рибу, вершки, кунжут.

Тайські супи — оригінальні страви з «перчинкою»

Говорячи «кращі азійські супи», ми розуміємо, що в цій номінації не обійтися без кухні королівства Таїланд (Південно-східна Азія). Суп том-ям, який ми навчимося готувати, вважається традиційним ще й для Лаосу.supy-riznyh-regioniv-aziyi-riznomanitnist-kulinarnogo-svitu-3

Азійська їжа різноманітна, але у страв різних регіонів Азії є спільна риса — використання великої кількості інгредієнтів, спецій і зелені. Для домашнього том-яма, щоб нагодувати 3–4 людей, знадобиться:

  • 1,5 л курячого бульйону;
  • 400 г очищених креветок;
  • 200 мл кокосового молока;
  • 4 невеликих печериці;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 невеликі цибулини;
  • імбир свіжий за смаком;
  • 1 ст. л. цукру;
  • перчик чилі та сіль за смаком;
  • трохи рослинної олії, цедри лимона (або лайма).supy-riznyh-regioniv-aziyi-riznomanitnist-kulinarnogo-svitu-4

Часник, цибуля та перець чилі обсмажити на олії, потім подрібнити засмажку блендером, повернути на гарячу сковороду (вогонь не вимикати!). Додати до маси лимонну цедру та натертий на тертці корінь імбиру, а також сіль і цукор. В окремій каструлі довести до кипіння кокосове молоко та бульйон, порізані смужками гриби, а також пряну засмажку у вигляді пасти. Варити 5–7 хвилин, за 2 хвилини до готовності додати креветки і свіжу зелень.

Супи Центральної Азії — ситно та смачно

Не варто думати, що смачні азійські супи — це винятково їжа з Японії, Китаю або Таїланду. Багаті також кухні країн Центральної Азії, такі як Таджикистан. Класичні азійські супи з цього краю не менш відомі та популярні. Наприклад, ситний і наваристий лагман, що трохи схожий на японський рамен. Домашню локшину з прісного тіста відварюють і змішують з основою, приготовленою із м’яса, картоплі, болгарського перцю, капусти білокачанної, помідорів, стручкової квасолі, часнику та зелені.

Всі інгредієнти «соусу» нарізають кубиками, обсмажують в олії, тушкують до готовності, додаючи воду, і на завершення змішують із ніжною домашньою локшиною та посипають свіжою зеленню. Ось такий простий і незвичайний рецепт.

Ще одна цікава страва — гороховий суп по-казахськи. Щоб його приготувати, знадобиться (на 4 особи):

  • 200 г гороху (попередньо вимоченого в холодній воді не менше 4 годин);
  • 100 г перлової крупи;
  • 50 г якісного вершкового масла;
  • 400 мл молока;
  • 1 цибулина;
  • сіль, перець за смаком;
  • трохи свіжої зелені для сервірування.

Варити горох і перловку в одному посуді до готовності. Підсмажити на вершковому маслі цибулю. Додати в крупу молоко і засмажку, посолити, поперчити, прикрасити зеленню. За бажанням у такий суп можна додати шматочки вареного м’яса.

Смачного!