Їмо

Сичуанський соус і його фантастична історія

sychuanskyj-sous-jogo-fantastychna-istoriya

Марно шукати соус сичуанський у стародавніх трактатах або класичних книгах із кулінарії. Адже рецепт цього соусу з’явився лише 1998 року, а шаленої популярності він набув майже два десятиліття потому. Втім, про все по черзі.

Культовий мультсеріал поспішає на допомогу

1998 року, до виходу на екрани діснеївського мультфільму «Мулан», McDonald’s презентував кисло-солодкий соус до нагетсів, що був зазначений у меню як сичуанський. Але цей соус в асортименті McDonald’s довго не протримався. Можливо, про нього б і забули, якби не Джастін Ройленд — творець серіалу «Рік і Морті». На початку третього сезону (2017 рік) Рік зізнається, що його подорожі мають одну мету — знайти загублений сичуанський соус.

І тут почалося: шанувальники мультсеріалу в усьому світі стали вимагати повернути чудо-соус у меню вищезазначених ресторанів швидкого харчування. З цього приводу була опублікована петиція, яку підписали десятки тисяч (!) людей. На eBay з’явився сичуанський соус, який зберігся в окремих громадян, один із лотів навіть був проданий за $15 000.

McDonald’s дотепно відповів Ройленду, надіславши режисерові каністру соусу з припискою, що його з великими труднощами дістали через спеціальний портал із вимірювання C-1998 M. Крім того, соус, нехай і в обмеженій кількості, повернули в окремі ресторани мережі. Що негайно викликало бурю протестів тих, кому не вдалося спробувати заповітний соус.

Сичуанський соус: склад-загадка

Звичайно, познайомившись із дивовижною історією та пов’язаним з нею ажіотажем, хочеться якомога більше дізнатися про сичуанський соус: склад, як він робиться та, головне, як смакує. Деякі кулінари спочатку думали, що ця страва походить з китайської провінції Сичуань і для її приготування використовують однойменний перець. Але виявилося, що у вищезгаданому регіоні роблять зовсім інші соуси. А сичуанський перець ніяк не міг потрапити в меню McDonald’s, оскільки з 1968-го до 2005-го в США діяла заборона на ввезення цих прянощів.

sychuanskyj-sous-jogo-fantastychna-istoriya5Рецепт знаменитого соусу виявився простим, що, втім, не применшує його смакових переваг. З його приготуванням впорається й новачок, а всі необхідні інгредієнти можна придбати в торгових центрах мережі METRO.

Готуємо, як в McDonald’s

У мережі вищезазначених ресторанів цей соус подають до картоплі фрі та нагетсів. Однак він прекрасно поєднується з усіма видами м’яса. Також сичуанський соус додають у салати, приправляють ним бутерброди.

sychuanskyj-sous-jogo-fantastychna-istoriya3Інгредієнти

Перед тим, як зробити сичуанський соус, запасіться всіма необхідними продуктами, оскільки приготування цієї страви забере мінімум часу. Отже, візьміть:

  • курячий бульйон — 100 мл;
  • натерту цедру апельсина —1 ч. л.;
  • соєвий соус — 1 ст. л.;
  • рисовий оцет — 1 ст. л.;
  • насіння кунжуту — 1 ч. л.;
  • кунжутну олію — ½ ч. л.;
  • червоний перець — ½ ч. л.;
  • борошно — 1 ч. л.

sychuanskyj-sous-jogo-fantastychna-istoriya4Покрокова інструкція

  1. У невеликій каструльці або мисочці в довільній послідовності змішати всі інгредієнти, крім борошна.
  2. Ввести борошно. Розмішати масу так, щоб в ній не було грудочок.
  3. Поставити на помірний вогонь. Варити, помішуючи, доки не загусне. Процес термічної обробки забере 5 хвилин, після чого соус буде готовий.

Як зробити сичуанський соус по-домашньому

sychuanskyj-sous-jogo-fantastychna-istoriya2Існують і варіації соусу з кисло-солодким смаком. Спробуйте зробити соус за нижченаведеним рецептом, порівняйте страву, що вийшла, з попередньою та переконайтеся в перевагах кожної. Найімовірніше, в майбутньому ви будете їх чергувати.

Інгредієнти

  • часник — 5 зубчиків;
  • червоний мелений перець — 1,5 ч. л.;
  • яловичий бульйон (з кубика) — 250 мл;
  • коричневий цукор — 5 ст. л.;
  • соєвий соус — 2 ст. л.;
  • імбир (порошок або подрібнений свіжий корінь) — 2 ч. л.;
  • крохмаль — 1 ст. л.

Покрокова інструкція

  1. Почистити часник, подрібнити зубчики за допомогою преса.
  2. Змішати всі продукти, крім крохмалю. Поставити на невеликий вогонь. Варити близько 5 хвилин, постійно помішуючи та не даючи закипіти.
  3. Зняти з вогню. Четверту частину суміші перелити в окремий посуд, заварити крохмаль. Добре вимішати отриману масу, щоб у ній не було грудочок.
  4. З’єднати обидві суміші, знову поставити на вогонь і варити 7–10 хвилин, доки не загусне. Як тільки соус охолоне, його можна подавати на стіл.