Ароматний сирний суп — відмінна ситна страва й на кожен день, і на святковий стіл. Своїми смаковими якостями він значно відрізняється від знайомого нам із дитинства супу. Найчастіше це суп-пюре, в складі якого немає звичної картоплі, моркви, локшини або крупи. Сирні супи ідеально підходять тим, хто дотримується безвуглеводної дієти. Вони дуже смачні, незвичайні й ароматні! Суп із сиром як основним інгредієнтом варять у Франції, Італії, Голландії та багатьох інших країнах світу. Почнемо нашу кулінарну подорож з ароматами едаму й пармезану!
Рецепт сирного супу з Голландії
Цікавий факт: основна страва, яку постійно їдять у Нідерландах діти та дорослі, — це бутерброди. Із сиром й оселедцем, м’ясом і овочами, і обов’язково на корисному хлібі з цільного зерна. Сирний суп для голландців — швидше смачна страва для недільної сімейної вечері або дружніх посиденьок. Спробуйте цей оригінальний рецепт, і він цілком може увійти в хіт-парад ваших улюблених перших страв. Час приготування — 20 хвилин, якщо використовувати готовий бульйон. Усе потрібне легко купити в торгових центрах мережі METRO.
Отже, для 3–4 осіб знадобляться такі інгредієнти:
- 750 мл курячого бульйону;
- 3 свіжих курячих яйця;
- 1 варене куряче яйце;
- 4 ст. л. вершків;
- 200 г сиру едам;
- кілька пір’їн зеленої цибулі;
- сіль, перець на смак, щіпка меленого мускатного горіха.
Готуємо:
- Вилити бульйон у каструлю, поставити на середній вогонь.
- Тим часом обережно, не збиваючи, змішати сирі яйця, вершки, натертий на дрібній тертці сир, мускатний горіх.
- Коли бульйон закипить, зняти його з плити, додати в нього сирно-яєчну суміш, добре збити віничком.
- Подавати сирний суп із половинками вареного яйця та нарізаною зеленою цибулею.
Такий супчик також можна подавати з куркою, яка варилася в бульйоні, і зі свіжим хлібом.
Французький сирний суп-пюре з багетом
Французи люблять перші страви, вони варять їх із різноманітними сирами, якими славиться Франція. Цікавий факт: на відміну від України, суп не є тут обідньою стравою. Традиційно його ставлять на стіл ввечері, на вечерю. Готують французькі сирні супи як із плавленими, так і з твердими сирами. Пропонуємо вам приготувати сирний суп за французькими мотивами з плавленим сиром. Для 4–5 осіб знадобляться (час приготування — година):
- 1 велика ріпчаста цибулина або кілька маленьких цибулинок-шалот;
- 1 середня морквина;
- 1 л води або бульйону (овочевого, курячого, м’ясного);
- 100 мл вершків;
- сіль, перець, трохи мускатного горіха;
- 150 г плавленого сиру гауда;
- половинка білого багета;
- 1 ч. л. оливкової олії;
- 2 зубчики часнику.
Процес приготування:
- Поставити каструлю з водою або бульйоном на вогонь.
- Цибулю та моркву нарізати великими шматочками, покласти в киплячу рідину.
- Трохи посолити, варити до готовності овочів.
- Коли овочі зваряться, перекласти їх за допомогою шумівки в окремий посуд, перебити в пюре за допомогою блендера.
- Повернути овочеве пюре в бульйон, додати вершки.
- Поки суп кипить, шматочки багета підрум’янити на оливковій олії на сковорідці.
- Кожен крутон натерти часником.
- До супу додати плавлений сир, ретельно перемішувати страву до повного розчинення сиру.
- Подавати сирний суп у глибоких тарілках, сервірувати часниковими крутонами.
Італійський крем-суп сирний із пармезаном
Перші страви досить популярні в Італії. Сири тут не просто їжа, а частина національної культури. Ароматний, з горіховими нотками, сирний супчик — гарна страва для романтичної вечері, святкового обіду. Інгредієнтів у ньому небагато, але смак і аромат обов’язково здивують навіть досвідченого в італійській кухні гурмана. Цікавий факт: в Італії популярні переважно овочеві супи. Наприклад, гаспачо або мінестроне. Але пармезан вартий того, щоб використовувати цей інгредієнт у найрізноманітніших варіаціях. Для 2–4 осіб знадобиться (час приготування — не більше ніж пів години):
- 600 мл води або бульйону;
- 400 г овочевого пюре (з картоплі, моркви з цибулею, цвітної капусти або броколі — на смак), приготованого за допомогою блендера;
- 4 ст. л. ніжного плавленого сиру;
- 100 г тертого пармезану (парміджано реджано);
- сіль, перець, мускатний горіх на смак.
Готуємо так:
- Налити в каструлю бульйон, поставити на середній вогонь.
- У киплячу рідину додати невеликими порціями плавлений сир, збити суп віничком. Вийде ніжний сирний бульйон із вершковою пінкою.
- До супу додати порціями овочеве пюре, продовжуючи працювати віничком.
- Прокип’ятити ще кілька хвилин, подавати сирний суп гарячим, рясно посипавши тертим пармезаном (на дрібній тертці) просто в тарілці, з чіабатою або сухариками.
Пікантний сирний суп із дорблю
Сир із блакитною пліснявою дивним чином змінює будь-яку страву, чи то піца, салат, сендвіч або навіть супчик. Радимо вам приготувати сирний суп за цим рецептом — це дуже легко, а страва вийде на рівні дорогого ресторану. Використовувати можна не тільки дорблю (який, до речі, родом із Німеччини), а, наприклад, італійську горгонзолу. Цікавий факт: горгонзола вважається одним із найстаріших видів блакитного сиру, перші згадки про неї датуються IX ст. Інші сорти сирів із блакитною пліснявою: рокфор, камбоцола, данаблю, стілтон, сент-агюр, парсіфаль, бергадер. У рецепті можна використовувати будь-який із них.
Для пікантного супчику на 3–4 осіб знадобляться (час приготування — близько 20 хвилин):
- 5–6 стебел селери;
- 2 великі картоплини (можна не використовувати, страва буде більш легкою);
- 750 мл води;
- 1 ріпчаста цибулина, яку можна замінити стеблом порею;
- 150 г сиру з блакитною пліснявою;
- 1 склянка вершків жирністю 10%;
- сушене орегано, сіль і чорний перець на смак;
- трохи оливкової олії.
Готуємо:
- Поставити на вогонь каструлю з водою.
- На сковороді в невеликій кількості олії пасерувати нарізану дрібними кубиками картоплю та цибулю. Трохи посолити.
- У киплячу воду додати порізану кубиками селеру. Варити до готовності.
- Відправити в каструлю цибулю та картоплю, кип’ятити кілька хвилин.
- Додати шматочки сиру — можна натерти на грубій тертці, помішувати, поки сир не розчиниться в супі.
- Влити вершки, ретельно перемішати, дати побулькати ще кілька хвилин.
- Додати решту спецій.
- Перетворити сирний суп на пюре за допомогою заглибного блендера просто в каструлі.
- Сирний суп-пюре кип’ятити ще кілька хвилин.
- Подавати гарячим, можна з сухариками та гарбузовим насінням.
Смачного!