Їмо

Сирний суп: виберіть улюблений сімейний рецепт

syrnyj-sup-vyberit-ulyublenyj-simejnyj-retsept

Ароматний сирний суп — відмінна ситна страва й на кожен день, і на святковий стіл. Своїми смаковими якостями він значно відрізняється від знайомого нам із дитинства супу. Найчастіше це суп-пюре, в складі якого немає звичної картоплі, моркви, локшини або крупи. Сирні супи ідеально підходять тим, хто дотримується безвуглеводної дієти. Вони дуже смачні, незвичайні й ароматні! Суп із сиром як основним інгредієнтом варять у Франції, Італії, Голландії та багатьох інших країнах світу. Почнемо нашу кулінарну подорож з ароматами едаму й пармезану!

Рецепт сирного супу з Голландії

Цікавий факт: основна страва, яку постійно їдять у Нідерландах діти та дорослі, — це бутерброди. Із сиром й оселедцем, м’ясом і овочами, і обов’язково на корисному хлібі з цільного зерна. Сирний суп для голландців — швидше смачна страва для недільної сімейної вечері або дружніх посиденьок. Спробуйте цей оригінальний рецепт, і він цілком може увійти в хіт-парад ваших улюблених перших страв. Час приготування — 20 хвилин, якщо використовувати готовий бульйон. Усе потрібне легко купити в торгових центрах мережі METRO.

Отже, для 3–4 осіб знадобляться такі інгредієнти:

  • 750 мл курячого бульйону;
  • 3 свіжих курячих яйця;
  • 1 варене куряче яйце;
  • 4 ст. л. вершків;
  • 200 г сиру едам;
  • кілька пір’їн зеленої цибулі;
  • сіль, перець на смак, щіпка меленого мускатного горіха.

Готуємо:

  1. Вилити бульйон у каструлю, поставити на середній вогонь.
  2. Тим часом обережно, не збиваючи, змішати сирі яйця, вершки, натертий на дрібній тертці сир, мускатний горіх.
  3. Коли бульйон закипить, зняти його з плити, додати в нього сирно-яєчну суміш, добре збити віничком.
  4. Подавати сирний суп із половинками вареного яйця та нарізаною зеленою цибулею.

Такий супчик також можна подавати з куркою, яка варилася в бульйоні, і зі свіжим хлібом.

syrnyj-sup-vyberit-ulyublenyj-simejnyj-retsept1

Французький сирний суп-пюре з багетом

Французи люблять перші страви, вони варять їх із різноманітними сирами, якими славиться Франція. Цікавий факт: на відміну від України, суп не є тут обідньою стравою. Традиційно його ставлять на стіл ввечері, на вечерю. Готують французькі сирні супи як із плавленими, так і з твердими сирами. Пропонуємо вам приготувати сирний суп за французькими мотивами з плавленим сиром. Для 4–5 осіб знадобляться (час приготування — година):

  • 1 велика ріпчаста цибулина або кілька маленьких цибулинок-шалот;
  • 1 середня морквина;
  • 1 л води або бульйону (овочевого, курячого, м’ясного);
  • 100 мл вершків;
  • сіль, перець, трохи мускатного горіха;
  • 150 г плавленого сиру гауда;
  • половинка білого багета;
  • 1 ч. л. оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику.

syrnyj-sup-vyberit-ulyublenyj-simejnyj-retsept2

Процес приготування:

  1. Поставити каструлю з водою або бульйоном на вогонь.
  2. Цибулю та моркву нарізати великими шматочками, покласти в киплячу рідину.
  3. Трохи посолити, варити до готовності овочів.
  4. Коли овочі зваряться, перекласти їх за допомогою шумівки в окремий посуд, перебити в пюре за допомогою блендера.
  5. Повернути овочеве пюре в бульйон, додати вершки.
  6. Поки суп кипить, шматочки багета підрум’янити на оливковій олії на сковорідці.
  7. Кожен крутон натерти часником.
  8. До супу додати плавлений сир, ретельно перемішувати страву до повного розчинення сиру.
  9. Подавати сирний суп у глибоких тарілках, сервірувати часниковими крутонами.

Італійський крем-суп сирний із пармезаном

Перші страви досить популярні в Італії. Сири тут не просто їжа, а частина національної культури. Ароматний, з горіховими нотками, сирний супчик — гарна страва для романтичної вечері, святкового обіду. Інгредієнтів у ньому небагато, але смак і аромат обов’язково здивують навіть досвідченого в італійській кухні гурмана. Цікавий факт: в Італії популярні переважно овочеві супи. Наприклад, гаспачо або мінестроне. Але пармезан вартий того, щоб використовувати цей інгредієнт у найрізноманітніших варіаціях. Для 2–4 осіб знадобиться (час приготування — не більше ніж пів години):

  • 600 мл води або бульйону;
  • 400 г овочевого пюре (з картоплі, моркви з цибулею, цвітної капусти або броколі — на смак), приготованого за допомогою блендера;
  • 4 ст. л. ніжного плавленого сиру;
  • 100 г тертого пармезану (парміджано реджано);
  • сіль, перець, мускатний горіх на смак.

Готуємо так:

  1. Налити в каструлю бульйон, поставити на середній вогонь.
  2. У киплячу рідину додати невеликими порціями плавлений сир, збити суп віничком. Вийде ніжний сирний бульйон із вершковою пінкою.
  3. До супу додати порціями овочеве пюре, продовжуючи працювати віничком.
  4. Прокип’ятити ще кілька хвилин, подавати сирний суп гарячим, рясно посипавши тертим пармезаном (на дрібній тертці) просто в тарілці, з чіабатою або сухариками.

syrnyj-sup-vyberit-ulyublenyj-simejnyj-retsept3

Пікантний сирний суп із дорблю

Сир із блакитною пліснявою дивним чином змінює будь-яку страву, чи то піца, салат, сендвіч або навіть супчик. Радимо вам приготувати сирний суп за цим рецептом — це дуже легко, а страва вийде на рівні дорогого ресторану. Використовувати можна не тільки дорблю (який, до речі, родом із Німеччини), а, наприклад, італійську горгонзолу. Цікавий факт: горгонзола вважається одним із найстаріших видів блакитного сиру, перші згадки про неї датуються IX ст. Інші сорти сирів із блакитною пліснявою: рокфор, камбоцола, данаблю, стілтон, сент-агюр, парсіфаль, бергадер. У рецепті можна використовувати будь-який із них.

Для пікантного супчику на 3–4 осіб знадобляться (час приготування — близько 20 хвилин):

  • 5–6 стебел селери;
  • 2 великі картоплини (можна не використовувати, страва буде більш легкою);
  • 750 мл води;
  • 1 ріпчаста цибулина, яку можна замінити стеблом порею;
  • 150 г сиру з блакитною пліснявою;
  • 1 склянка вершків жирністю 10%;
  • сушене орегано, сіль і чорний перець на смак;
  • трохи оливкової олії.

Готуємо:

  1. Поставити на вогонь каструлю з водою.
  2. На сковороді в невеликій кількості олії пасерувати нарізану дрібними кубиками картоплю та цибулю. Трохи посолити.
  3. У киплячу воду додати порізану кубиками селеру. Варити до готовності.
  4. Відправити в каструлю цибулю та картоплю, кип’ятити кілька хвилин.
  5. Додати шматочки сиру — можна натерти на грубій тертці, помішувати, поки сир не розчиниться в супі.
  6. Влити вершки, ретельно перемішати, дати побулькати ще кілька хвилин.
  7. Додати решту спецій.
  8. Перетворити сирний суп на пюре за допомогою заглибного блендера просто в каструлі.
  9. Сирний суп-пюре кип’ятити ще кілька хвилин.
  10. Подавати гарячим, можна з сухариками та гарбузовим насінням.

Смачного!