Їмо

Топ-10 смачних пісних страв на кожен день і свято

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyato

Великий піст триває півтора місяця, й для багатьох цей період видається похмурим і гастрономічно несмачним. Геть упередження, час мобілізуватися та підготувати організм до весни. А що допоможе краще, ніж правильне харчування? І саме такі страви входять у пісне меню — збалансовані та корисні. А міфи про несмачність розвіють різноманітні рецепти перших і других страв, закусок і десертів. Та що там казати, адже можна приготувати такі пісні страви на святковий стіл, що близькі та друзі будуть вимагати їх і опісля.

Такий незвичайний… борщ — рецепти пісних страв на кожен день

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoНе уявляєте, що борщ може бути смачним без м’яса? Даремно, у нас він буде й смачним, і ситним. Важливо знати секрет, який використовується в ресторанній кухні: страви для посту готують в особливий спосіб, у нашому випадку ми попередньо запечемо основні овочі.

Інгредієнти

Всі продукти мають бути під рукою, тоді приготування забере не більше ніж 1,5 години, так що підготуйте:

  • буряк (середні коренеплоди) — 2 шт.;
  • моркву (велику) — 2 шт.;
  • картоплю (середню) — 3 шт.;
  • цибулю — 2 невеликі шт.;
  • капусту — ¼ качана (250 г);
  • петрушку — 1 пучок;
  • часник — 5 зубків;
  • квасолю (білу/червону) — 1 б. (400 г);
  • помідори (у власному соку, посічені) — 300 г;
  • оливкову олію, перець, сіль — за потреби та на смак.

Покрокова інструкція

  1. Картоплю, моркву, буряк добре помити, висушити, кожен вид овочів загорнути окремо у фольгу та запікати 40–50 хвилин у духовці (200 °С).
  2. Овочі охолодити, почистити. На тертушці потерти буряк, моркву нарізати дрібними кубиками, картоплю — великими.
  3. Тонко нашаткувати капусту, квасолю відкинути на друшляк, промити холодною водою, дати стекти.
  4. Почищену цибулю нарізати кубиками (дрібними). Часник подрібнити, половину його змішати з посіченою петрушкою.
  5. А тепер починаємо «збирати» наш борщ. Беремо каструлю на 3–4 л з товстим дном, ставимо її на вогонь, наливаємо оливкову олію (як на сковороду). Коли жир розігріється, кидаємо цибулю, другу частину часнику, смажимо 5 хвилин. Додаємо капусту, заливаємо все 2 л окропу, проварюємо кілька хвилин.
  6. Додаємо підготовлені овочі, варимо кілька хвилин, потім кидаємо квасолю, шматочки помідорів (із соком), проварюємо 5–7 хвилин. Насамкінець вводимо петрушку з часником, сіль, перець, даємо закипіти, вимикаємо та настоюємо під кришкою 10–15 хвилин — борщ готовий!

Любителі чорносливу можуть скористатися ще одним секретом ресторанної кухні: замочіть 100 г чорносливу (без кісточки), додайте його в борщ на етапі кидання буряку й картоплі — страва набуде абсолютно нових смакових нюансів.

Рис із гарбузом

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoЗбагатимо пісні страви вітамінами, приготувавши незабутній гарнір із гарбузом.

Інгредієнти

Одразу відміряйте:

  • рис — 1 склянка;
  • часник — 3 зубки;
  • гарбуз — 300 г;
  • куркуму — ½ ч. л.;
  • олію оливкову;
  • сіль.

Покрокова інструкція

  1. Очищуємо від шкірки та насіння гарбуз, ріжемо невеликими кубиками.
  2. На сковороді розігріваємо олію, кидаємо розчавлений часник, обсмажуємо близько 2 хвилин. Туди ж додаємо гарбуз, смажимо хвилин 5.
  3. Перекладаємо все в каструльку, засипаємо промитий рис, додаємо сіль, куркуму, заливаємо водою, щоб вона на 2–3 пальці покрила всю заготовку.
  4. На невеликому вогні варимо до готовності (під закритою кришкою!). Рис готовий, його можна подавати з різними соусами.

Салат із черемші

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoПродовжимо вітамінну тему салатом із черемші. При появі цієї зелені наш організм буквально вибухає, вимагаючи весняних страв. Не варто йому відмовляти.

Інгредієнти

Для такої страви під час посту необхідні:

  • картопля — 1 запечений коренеплід;
  • черемша — 1 пучок;
  • горошок молодий, заморожений — 100 г;
  • зелень на смак (кріп, петрушка, зелена цибуля) — по 1 пучку;
  • огірок — 1 шт.

Щоб зробити заправку, візьміть:

  • сіль, перець — на смак;
  • оливкову олію — 2 ст. л.;
  • лимонний сік — 1 ст. л.;
  • гірчицю зернисту — 1 ч. л.

Покрокова інструкція

  1. Окропом залити горошок, витримати 2–3 хвилини, злити воду.
  2. Огірок, картоплю нарізати дрібними кубиками.
  3. Посікти всю зелень.
  4. Продукти вимішати, заправити соусом (для цього з’єднати всі елементи заправки), дати настоятися, й можна куштувати хоч із хлібом, хоч із сухариками, хоч із лавашем.

Гриби й тофу — паштет до свята та для перекусу
top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyato

Цей швидкий паштет стане ще одним доказом того, що смачні пісні страви — це реальність, а масло, майонез і ковбаса — всього лише звичка, але ніяк не гастрономічна панацея.

Інгредієнти

Вирушайте до METRO за:

  • печерицями — 200 г;
  • тофу — 200 г;
  • зеленою цибулею — 1 пучок;
  • сіллю (на смак);
  • рослинною олією для смаження.

Покрокова інструкція

  1. Дрібно нарізані гриби смажити, доки не випарується вода, додати нашатковану цибулю, трохи протушкувати та посолити.
  2. Тофу подрібнити блендером, додати до грибної маси й вимішати. Дивно, але паштет готовий! Хоча… охолодіть його спочатку, а потім куштуйте.

Стручкова квасоля як гарнір або до гарніру

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoУ відділі заморожених продуктів вас досі чекає стручкова квасоля, настав час навчитися її готувати. Тим паче рецепт швидкий, простий і пісний.

Інгредієнти

Все, що знадобиться для рецепта, це:

  • квасоля — 400 г;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • часник — 2 великих зубки;
  • сіль, перець на смак.

Покрокова інструкція

  1. Розморозити пакет, для чого квасолю можна залити холодною водою. Якщо стручки цілі, нарізати їх на 3–4 частини.
  2. Закип’ятити воду, підсолити, кинути туди квасолю, варити до напівготовності (5 хвилин). Відкинути на друшляк.
  3. Один зубок часнику подрібнюємо на слайси, кидаємо їх у розігріту на сковороді оливкову олію. Просмажуємо хвилини 3, після чого прибираємо часник, замінивши його квасолею, смажимо 3–4 хвилини, помішуємо.
  4. Другий зубок розчавлюємо пресом, додаємо в обсмажену квасолю, вимішуємо, охолоджуємо пісну страву й куштуємо!

Кускус із травами

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoКускус сам по собі дуже смачний, швидко готується, але, на наш погляд, цінність його ще в тому, що він чудово поєднується з різними інгредієнтами, не перебиваючи їхній аромат і харчові особливості.

Інгредієнти

Для ароматної пісної каші візьміть:

  • кускус — 1 склянка;
  • воду — 2 склянки;
  • зелену цибулю, кінзу, м’яту — по 0,5 склянки;
  • мигдальні пластівці — ¼ склянки;
  • оливкову олію — 2–3 ст. л.;
  • сік лимона — 1 ч. л.;
  • сіль, перець — на смак.

Покрокова інструкція

  1. Кускус заварити або запарити (залежить від сорту крупи), не забувши посолити.
  2. Розігріти на сковорідці оливкову олію, обсмажити на ній мигдальні пластівці.
  3. Всю зелень дрібно посікти, з’єднати з мигдалем, соком лимона, масу додати в гарячий кускус, поперчити, вимішати, дати настоятися 5 хвилин, і можна насолоджуватися!

Пісні котлетки

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoЧас посту — не привід відмовлятися від котлет. Тим паче корисних і смачних.

Інгредієнти

Для пісних котлет візьміть:

  • панірувальні сухарі — ½ пачки;
  • картоплю — 1 кг;
  • печериці — 200 г;
  • цибулину;
  • сіль, перець, олію — на смак і за потреби.

Покрокова інструкція

  1. Картоплю варимо в мундирі близько пів години.
  2. Гриби та цибулю нарізаємо кубиками, обсмажуємо.
  3. Готову картоплю чистимо, робимо пюре, з’єднуємо з цибульно-грибною масою, все солимо, перчимо, вимішуємо.
  4. Формуємо котлетки, кожну обкачуємо в панірувальних сухарях, викладаємо на деко, змащене олією.
  5. Ставимо все в розігріту до 200 °С духовку на 20 хвилин, подаємо до гарніру.

Пісна їжа для ласунів — шоколадно-квасолеве тістечко

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoІноді пісні страви, рецепти яких ми пропонуємо, потребують підбору особливих продуктів. Наприклад, для нашого десерту необхідний шоколад, який не містить молока й тваринних жирів. Можна знайти такі плитки в торговельних центрах мережі METRO або там же купити всі інгредієнти для приготування пісного шоколаду вдома (його секрет відкриємо нижче).

Основою ж десерту буде квасоля, але ніхто навіть не здогадається про присутність цього елемента в солодощах. Її, до речі, краще приготувати заздалегідь: замочити на ніч, потім варити 1,5 години. Тоді решта кулінарного процесу забере всього годину.

Інгредієнти

Для приготування 9 порцій візьміть:

  • червону квасолю (відварену) — 0,5 кг;
  • волоські горіхи — 60 г;
  • кеш’ю — 130 г (з них 30 г піде на прикрашання);
  • безмолочний шоколад — 100 г;
  • пудру цукрову — 100 г;
  • фініки без кісточок — 150 г;
  • какао — 2 ст. л.;
  • ванілін (есенцію) — ½ ч. л.

Покрокова інструкція

  1. Обидва види горіхів трохи просмажити в духовці — хвилин 10 при 170 ºС.
  2. Кеш’ю (100 г), квасолю, пудру, ванілін, какао подрібнити в блендері до однорідної маси. Якщо залишаться невеликі шматочки горіхів, не страшно. У суміш ввести розтоплений (приготований) шоколад, добре розмішати. Сформувати кульки та утрамбувати їх у силіконові формочки будь-якої конфігурації.
  3. Облити окропом фініки, висушити їх, порізати, кинути в подрібнювач разом із волоськими горіхами. З готової маси зробити коржики по діаметру (розміру) тістечок, укласти їх зверху на утрамбовану заготовку, трохи причавити, поставити в морозилку на 40 хвилин.
  4. Коли тістечка «прихолонуть», обережно витягнути їх із форми, посипати подрібненим кеш’ю (розчавити через пергамент качалкою), й можна куштувати. В декоруванні вас ніхто не стримує. Любителі красивого подавання можуть частину тістечок обкачати в какао, частину посипати пудрою, кунжутом, арахісом.

Пісна шоколадна маса

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoВикористовуйте її у приготуванні десертів або як намазку для бутербродів.

Інгредієнти

Для страви підготуйте:

  • цукор — 2 ст. л.;
  • какао — 50 г;
  • борошно — 1 ст. л.;
  • воду — ½ склянки.

Покрокова інструкція

  1. Перемішати какао з цукром, розвести невеликою кількістю води, добре розмішати, щоб не було грудочок.
  2. Влити решту воду, поставити на невеликий вогонь, помішувати, доки не закипить. Обережно ввести борошно, весь час помішуючи, варити кілька хвилин — маса має загуснути. Все, шоколад готовий!

Печені яблука з сухофруктами та медом

top-10-smachnyh-pisnyh-strav-na-kozhen-den-svyatoЯблука корисні самі по собі, але не всім можна їх вживати, на відміну від печеного варіанта. Рецепт із медом та іншими корисними інгредієнтами ми підгледіли на кухні одного з ресторанів.

Інгредієнти

Для приготування 2 порцій знадобляться:

  • мед — 2 ст. л.;
  • великі яблука — 2 шт.;
  • курага, чорнослив, волоські горіхи — по 2 шт.;
  • родзинки — 2 ч. л.;
  • кориця — 2 г.

Покрокова інструкція

  1. Акуратно видаляємо серцевину з яблук, не протикаючи їх наскрізь.
  2. Ядра горіхів висушуємо в духовці, потім подрібнюємо на крихту.
  3. Курагу, чорнослив, родзинки необхідно розпарити (залити на 15 хвилин окропом), великі плоди посікти.
  4. Горіхи та сухофрукти змішати, додати корицю, начинити сумішшю яблука, залити в кожне по ложці меду.
  5. Ставимо пісні яблука в духовку (180 °С) на 15–25 хвилин — час залежить від сорту, головне, щоб фрукти не потріскалися. Ароматний десерт охолодити й одразу куштувати!