П'ємо

Топ-5: кавовий лікер — рецепт приготування в домашніх умовах

top-5-kavovyj-liker-1

Приємно ввечері розслабитися за чарочкою хорошого алкоголю, тим більше якщо він приготований своїми руками. Один з улюблених подібних напоїв — кавовий лікер. Серед його шанувальників не вщухають суперечки про «легітимність» тих чи інших компонентів, що входять у рецепт: чи доречне в даному разі згущене молоко, потрібно брати мелену каву чи розчинну, ром або горілку?.. Зупинимося на тому, що у кожного свої вподобання. І пропонуємо вам оцінити смак кількох кавових лікерів, що чудово себе зарекомендували.

Величезна перевага нижченаведених рецептур — доступність продуктів, які вони передбачають. Крім того, технологія виготовлення таких напоїв не потребує спеціального обладнання, отже, їх легко зробити в домашніх умовах.

Напій, приготований на меленій каві

top-5-kavovyj-liker-2

Для того, щоб зробити цю ароматну смакоту, знадобляться зерна арабіки (саме цього сорту!), краще темного обсмаження. Міцність алкогольної основи має становити 40–50º. Оптимально підійде ром, але можна використовувати горілку, очищений самогон без запаху, розведений спирт.

Інгредієнти:

  • алкоголь — 1 л;
  • вода — 850 мл;
  • мелена кава — 10 ч. л.;
  • цукор (в ідеалі — коричневий) — 700 г;
  • ванільний екстракт — 25 мл (або ванільний цукор — 40-50 г).

З вказаної кількості продуктів вийде близько 2 з половиною літрів кавового лікеру. Готовим до вживання напій буде за кілька днів. Ваші активні дії не заберуть більше ніж 2 години.

Покрокова інструкція:

  1. У каструльці, як у турці, зваріть каву. Охолодіть і процідіть.
  2. Вилийте каву назад у каструлю, введіть цукор, нагрійте, помішуючи, доки не розчиняться кристали. Зменште вогонь. Варіть сироп протягом години на мінімальному вогні, час від часу перемішуючи.
  3. Охолодіть, накрийте харчовою плівкою, відставте на добу.
  4. Через 24 години влийте в сироп алкогольну основу, додайте ваніль, гарненько розмішайте та розлийте по пляшках. Нехай кавовий лікер кілька днів постоїть у кімнаті, потім його варто перемістити в холодне місце та випити протягом 3 місяців.

Кавовий лікер із прянощами та шоколадом

top-5-kavovyj-liker-3

Взявши за основу цей рецепт, можна створити свій, унікальний лікер, експериментуючи з пряними компонентами.

Інгредієнти:

  • вода — 250 мл;
  • цукор-пісок — 250 г;
  • алкоголь — 500 мл;
  • темний шоколад (вміст какао — від 60%) без наповнювачів — 50 г;
  • розчинна кава — 6 ч. л.;
  • зірчастий аніс — 1 шт.;
  • духмяний перець — 1 шт.;
  • кориця — 1 паличка;
  • ваніль — половина стручка.

Щоб зробити цей кавовий лікер, доведеться запастися терпінням десь на 3 тижні, оскільки прянощі мають віддати свої властивості рідині. Але результат того однозначно вартий — ви отримаєте близько літра духмяного напою.

Покрокова інструкція:

  1. З води та цукру зваріть сироп, прибираючи в процесі піну.
  2. Зменшивши вогонь, додайте каву. Гарненько перемішайте масу. Потримайте на вогні ще буквально пів хвилини. Відставте, дайте охолонути.
  3. На водяній бані нагрійте шоколад. Введіть його в кавовий сироп. Охолодіть масу до кімнатної температури.
  4. Візьміть скляну тару (краще на 1,5 літра), насипте в неї прянощі. Додайте сироп із шоколадом, влийте алкоголь, закрийте щільною кришкою й збовтайте, щоб компоненти добре перемішалися. На 6–7 днів поставте ємність із приправленим прянощами кавово-шоколадним лікером у темне та тепле місце. Тару з напоєм можна укутати.
  5. Через 7 днів процідіть лікер, розлийте по пляшках, щільно їх закрийте та знову відставте на 2 тижні. Тільки після закінчення цього терміну напій буде готовий до вживання.

Мексиканські пристрасті — лікер «Калуа»

top-5-kavovyj-liker-4

Рецепт і технологію приготування знаменитого «мексиканця» тримають у найсуворішому секреті, над розкриттям якого ламають голови поціновувачі цього кавового шедевра з усього світу. Пропонуємо приготувати напій, що максимально нагадує лікер «Калуа».

Щоб зробити такий екзотичний алкоголь, вам знадобляться:

  • кава грубого (оптимально — жорнового) помелу — 60 г;
  • тростинний цукор (можна замінити звичайним) — 300 г;
  • ваніль — 1 стручок або 4 ч. л. екстракту;
  • вода — 350 мл;
  • ром (бренді, горілка) — 500 мл.

Процес приготування може забрати від 4 до 6 тижнів, тому наберіться терпіння. В результаті у вас буде близько літра елітного алкоголю.

Покрокова інструкція:

  1. Готуємо каву холодним способом (без нагрівання!). Змішуємо воду з меленими зернами, залишаємо на 12 годин у темному місці. Після «заварювання» проціджуємо.
  2. Додаємо в каву цукор, розмішуємо, доки кристали не розчиняться.
  3. Вводимо алкоголь, ваніль (стручок необхідно розрізати), перемішуємо. Переливаємо в ємність і щільно закриваємо. Ставимо лікер у холодне темне місце. Не забуваємо щодня розмішувати майбутній «Калуа». Якщо використовували ванільний екстракт, то подальші дії виконуємо через 5 днів. Для того, щоб стручкова пряність віддала свій аромат, може знадобитися до 2 тижнів. Радимо періодично куштувати суміш, щоб визначити, наскільки інтенсивного смаку ванілі вона набула.
  4. Фільтруємо «Калуа», розливаємо його по чистих пляшках, даємо лікеру «відпочити» 2–3 тижні. Вжити ласощі варто протягом 3–4 місяців.

Молочно-кавовий лікер а-ля «Бейліс»

top-5-kavovyj-liker-5

Звичайно, цей «Бейліс» лише трохи нагадує всесвітньо відомого ірландського «побратима». Але домашній продукт виходить дуже смачним, а необхідні для його виготовлення компоненти прості та доступні.

Щоб приготувати молочно-кавовий лікер, візьміть:

  • горілку — 300 мл;
  • воду — 50 мл;
  • згущене молоко — 300 мл;
  • розчинну каву — 2 ч. л.;
  • ванілін — щіпку чистого або пакетик цукру.

Приготування цього лікеру забере мінімум часу, до того ж не знадобиться довго чекати, щоб ним поласувати. Буквально за 10–15 хвилин у вас вийде 12 порцій (об’єм кожної — приблизно 50 мл) чудового напою.

Покрокова інструкція:

  1. Окропом залийте каву, потім охолодіть.
  2. Візьміть комбайн або міксер. У миску (якщо збивати будемо останнім) або чашу вилийте згущене молоко.
  3. Введіть алкоголь, каву, ванілін. Збийте до утворення однорідної маси. Після цього лікер можна одразу пити. Але все ж краще поставити його на деякий час у холодильник — охолоджений він буде смачнішим.

Кавово-коньячний лікер із лимоном

top-5-kavovyj-liker-6

Ледь відчутна кислинка додасть пікантності цьому handmade-напою, вишуканий смак якого стовідсотково оцінять всі, кого ви ним почастуєте.

Інгредієнти:

  • коньяк — 300 мл;
  • вода — 350 мл;
  • сік лимона — 1 ч. л.;
  • цукор — 250 г;
  • мелена кава — 25 г.

З цієї кількості продуктів ви отримаєте 750 мл напою. Активні дії заберуть небагато часу, щоправда, «зріти» майбутні ласощі будуть близько 3 тижнів.

Покрокова інструкція:

  1. Візьміть половину зазначеної вище кількості води. Зваріть каву, щільно накрийте її, відставте на добу.
  2. Наступного дня зваріть сироп із цукру та решти води.
  3. Дайте охолонути, введіть сік лимона, коньяк, проціджену каву.
  4. Перемішайте, розлийте по ємностях, щільно закрийте та дайте настоятися 21 день.

yak-pyty-sambuku-10