Намагатися зігрітися в холодну пору року за допомогою алкоголю досить небезпечно. Але вихід із ситуації, звичайно ж, є. Відмінна альтернатива міцних напоїв — їх смачні безалкогольні «побратими», що зроблять похмурі зимові дні у всіх сенсах теплішими.
Зігрівальні напої взимку: топова п’ятірка
Коли температура повітря падає, хочеться чимось зігрітися. Багато хто віддає перевагу алкоголю, але це неправильно. По-перше, внаслідок вживання міцних напоїв у людей різко знижується чутливість. Особливо це стосується кінцівок: згадайте, які часті взимку випадки обмороження. По-друге, навіть трохи коньяку або віскі перед роботою чи діловою зустріччю не вип’єш.
У холодну пору року паличкою-рятівницею стануть зігрівальні напої без алкоголю. Вони прості в приготуванні, а всі складові ви завжди зможете придбати в торгових центрах мережі METRO.
Гарячий шоколад 
Не поспішайте купувати пакетики з порошковим варіантом. Гарячий шоколад можна приготувати самостійно, до того ж на це потрібно якихось 15–20 хвилин.
Інгредієнти:
Щоб зробити 3–4 порції цієї ласощі, підготуйте:
- будь-який темний шоколад без наповнювача — 1 плитку;
- молоко — 0,5 л;
- мед — 3–4 ст. л.;
- корицю — 1 паличку;
- цукор — 3–4 ст. л.
Покрокова інструкція:
- На невеликий вогонь поставте каструльку з молоком, корицею, медом, цукром. Нагрійте складові напою.
- Подрібніть шоколад. Киньте його до вищезгаданих інгредієнтів. Дістаньте з каструльки корицю, коли шоколад розчиниться.
- Доведіть напій до кипіння, але не кип’ятіть. Розлийте гарячий шоколад по чашках, прикрасьте вершками, маршмелоу і подайте до столу.
Глінтвейн 
Коли йдеться про зігрівальні напої осені й зими, неможливо не згадати глінтвейн. Так-так, він цілком може бути alcohol-free.
Пропонуємо вам приготувати глінтвейн із виноградним соком. Для цього вам знадобиться не більше 15 хвилин.
Інгредієнти:
Для того щоб приготувати 3–4 порції цього зігрівального напою, візьміть:
- червоний виноградний сік — 3 склянки;
- воду — 0,5 склянки;
- корицю — 1 паличку;
- цедру лимона й апельсина — по 2 ст. л.;
- гвоздику — 4 шт.;
- мед — 2–3 ст. л.
Покрокова інструкція:
- У товстостінній каструлі з’єднайте всі інгредієнти, підігрійте на повільному вогні максимум до 80 °C. Пам’ятайте, що основу напою в жодному разі не можна кип’ятити.
- Гарячий глінтвейн накрийте кришкою. Нехай він настоїться 5 хвилин. Потім розлийте напій по склянках і подавайте до столу.
Збитень
Старовинний зігрівальний напій, для приготування якого знадобиться максимум чверть години.
Інгредієнти:
Щоб зробити 4 порції збитню, візьміть:
- воду — 1 л;
- мелений імбир — 0,5 ч. л.;
- гвоздику — 4 шт.;
- мед — 150 г;
- корицю — 1 паличку;
- лавровий лист — 3 шт.;
- лимон — 4 дольки.
Покрокова інструкція:
- Усі спеції киньте в воду, доведіть до кипіння. Варіть збитень 5–7 хвилин, знімаючи з нього піну.
- Вимкніть вогонь. Додайте в рідину мед, розмішайте.
- Процідіть готовий зігрівальний напій у склянки, прикрасьте кожен шматочком лимона.
Вишневий пунш
Він не тільки так само смачний, як алкогольний «побратим», а й зігріває набагато ліпше. Увесь процес приготування вишневого пуншу триватиме не більше 15–20 хвилин.
Інгредієнти:
Щоб зробити 6 порцій такого зігрівального напою, візьміть:
- заморожені вишні — 100 г;
- вишневий сік — 100 мл;
- яблучний сік — 0,5 л;
- апельсиновий сік — 0,5 л;
- лайм — 1 шт.;
- апельсин — 1 шт.
Покрокова інструкція:
- У посудину для пуншу покладіть вишні, подрібнені цитрусові.
- Усі соки змішайте, нагрійте (пам’ятайте лише, що кип’ятити їх не можна).
- Залийте сумішшю фрукти, дайте напою настоятися хвилин 5 і розлийте його по пуншевих склянках.
Екзотичний зігрівальний напій на кокосовому молоці
Щоб потішити себе й близьких зігрівальним напоєм із пікантним смаком, вам доведеться витратити не більше 15 хвилин.
Інгредієнти:
Для того щоб зробити 2–3 порції такого напою, знадобляться:
- кокосове молоко — 0,5 л;
- корінь імбиру — 2–3 см;
- куркума — 1 ч. л.;
- каєнський перець — щіпка;
- мед — 1 ст. л.
Покрокова інструкція:
- Гарненько нагрійте (але не кип’ятіть!) кокосове молоко.
- В окремому посуді змішайте решту інгредієнтів (корінь імбиру попередньо подрібніть), влийте туди 3–4 ложки гарячого молока. Розмішайте складові. Вилийте до них решту молока, знову перемішайте. Процідіть отриману рідину в стакани і подавайте до столу.
Зігрівайтеся смачними безалкогольними напоями!