Купуємо

Топ-8 порад, як вибрати штучну ялинку

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-1

Новорічні свята вже незабаром, отже, час подбати про вибір ялинки. Тим, хто звик купувати живе дерево, варто знати: сучасна штучна ялинка настільки нагадує справжню, що побачити відмінності між першою та другою можна, лише пильно придивившись. Пухнасті гілки, натуральні відтінки, навіть запах, що виділяється аромалампою, — ніщо не порушить гармонію свята!

Звичайно, виробники не обмежуються випуском однакових, максимально природних, моделей. Варіантів найрізноманітніших за дизайном новорічних дерев нині безліч. Спробуємо розібратися, чим такі вироби відрізняються один від одного та як вибрати штучну ялинку правильно.

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-2

Визначаємося з основними параметрами

Перед тим, як купити на Новий рік штучну ялинку, визначтеся з її основними параметрами. Мова про:

  • висоту та розмір;
  • колір;
  • матеріал. Ви можете придбати штучну новорічну ялинку, виготовлену з ПВХ (плівки або волосіні), поліетилену, поліпропілену;
  • конструкцію. Розглянуті вироби можуть бути розбірними (знімні гілки кріпляться до стовбура за гачки), шарнірними (дерево ділиться на кілька секцій (ярусів), гілки кожної підтримують шпиці, що розкриваються, як парасолька), нерозбірними;
  • матеріал підставки. Є пластикові, металеві;
  • «видову» приналежність. «Ялинка» — умовна назва, оскільки в продажу є дерева, що імітують сосну, ялицю, кедр.

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-3

На що звертати увагу під час купівлі

Визначившись з основними параметрами, зверніть увагу на не менш важливі характеристики штучної новорічної ялинки. Серед них:

  1. Довговічність. Вона залежить від матеріалу, з якого виготовлено деревце. Штучні ялинки з ПВХ-плівки найдешевші, але швидко робляться непридатними, термін їхньої експлуатації — до 5 років. ПВХ-волосінь більш зносостійка. Виготовлене з неї деревце прослужить до 7 років, до того ж, такі моделі мають пухнастіший вигляд. Найдорожчі та найміцніші — литі вироби. Їх вистачить на більш ніж 15 років.
  2. Розмір і форма. Для стандартної квартири підійде ялинка висотою 1,5–2 м. Таке деревце не забере багато місця, але й не «загубиться» в інтер’єрі. Для крихітних приміщень можна знайти штучну ялинку висотою до 1 м. Деякі з таких моделей підвішуються до стелі, що точно оцінять сім’ї з маленькими дітьми та неспокійними тваринами. Ще один варіант для невеликої кімнати — кутова/пристінна ялинка, гілки на якій розташовані з одного боку.

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-4

  1. Стійкість підставки. Чим більше дерево, тим об’ємнішою та міцнішою має бути конструкція, що його підтримує. Легкі пластикові підставки підходять лише маленьким штучним ялинкам. Оптимально, якщо підтримувальна конструкція буде металевою.
  2. Форма підставки. До покупки на неї рідко звертають увагу, але ж є цікаві стилізації — під відро, діжку. Крім того, підставку, що сподобалася, можна придбати окремо.

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-5

  1. Якість гілок, кріплень. Перевіряйте штучні гілки одразу, щоб «хвоя» не обсипалася першого ж сезону. Не соромтеся злегка посмикати за голки. Проведіть рукою проти їхнього «росту». Голки мають швидко повернутися в початкове положення. Якщо цього не відбувається, то після року зберігання на антресолях ялинка матиме недбалий, пом’ятий вигляд. Збираючись придбати розбірні вироби, перевірте, наскільки щільно тримаються гілки, чи легко розкриваються яруси шарнірної моделі.

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-6

  1. Екологічна безпека. Перед покупкою обов’язково перевірте відповідні сертифікати. Не довіряйте невідомим виробникам. У жодному разі не купуйте виріб із неприємним хімічним запахом. Щоб уникнути підробок, обирайте штучну ялинку в респектабельних ТЦ, наприклад, у МЕТRО.
  2. Підсвічування. Яскраві, різнокольорові гірлянди, що миттєво підіймають нам настрій, — один із головних атрибутів Нового року. Ви можете придбати штучну ялинку із вбудованим підсвічуванням (волоконно-оптичним, світлодіодним). Воно працює довше за звичайну гірлянду, споживає менше електроенергії, а головне — є пожежобезпечним, оскільки не нагрівається.

top-8-porad-yak-vybraty-shtuchnu-yalynku-7

  1. Колір, прикраси. Якщо не плануєте часто міняти штучну ялинку, обирайте традиційне зелене дерево, максимум — припорошене штучним снігом. Звичайно, незвичайний колір «хвої» (вона може бути від молочної до синяво-чорної), екстравагантний дизайн, зі смаком підібрані, вже розвішані іграшки — це оригінально. Але тільки один раз. Наступного року вам доведеться або купувати нову ялинку, або робити селфі біля деревця з табличкою «2021».