Їмо

Традиційні страви на Різдво в Україні: меню на Святий вечір

tradytsijni-stravy-na-rizdvo-v-ukrayini-menyu-na-svyatyj-vechir-1

Різдво — це, мабуть, найважливіше свято як в церковному, так і в народному календарі. У ньому тісно сплелися прадавні слов’янські вірування та християнська традиція. Важливими є і страви, що подаються на стіл у цей день. Кожна з них має велике значення.

12 страв на різдвяний стіл символізують і кількість апостолів, і кількість місяців у році, що настає. Найважливішими з них є кутя та узвар. Інші страви індивідуальні, але обов’язково мають бути пісними, оскільки піст триватиме до самого Різдва, яке настає лише наступного дня після Святвечора.

tradytsijni-stravy-na-rizdvo-v-ukrayini-menyu-na-svyatyj-vechir-2Згідно з каноном, удень перед Різдвом не можна їсти взагалі нічого. За стіл сідають лише після того, як на небі з’явиться перша зірка — символ того, що Спаситель народився. Зазвичай це суворе обмеження не стосується вагітних жінок, хворих або літніх людей та дітей. Її зміст, як і усього посту, не в покаранні, а в максимальному очищенні перед щасливим для кожного вірянина днем.

Що готувати на різдвяний стіл, необхідно вирішити заздалегідь, аби не бігати в останній момент по магазинах у пошуках потрібних продуктів. Вважається, що в Святвечір на столі мають бути страви з усіх овочів, злаків і фруктів, які є в господарстві, — це гарантує їхній хороший урожай наступного року.
tradytsijni-stravy-na-rizdvo-v-ukrayini-menyu-na-svyatyj-vechir-3

Традиційні страви на Різдво в Україні

  • пісні вареники з капустою;
  • овочеве рагу з грибами;
  • пісні голубці з грибами;
  • смажена риба;
  • салат із червонокачанної капусти;
  • мариновані гриби з сиром;
  • капусняк;
  • грибна запіканка;
  • вінегрет;
  • запечені з горіхами та медом яблука.

Меню на Святий вечір

Як бачимо, рецепти страв на Різдво не вирізняються особливою складністю. Для більшості з них потрібні одні й ті ж продукти у різних комбінаціях, що значно спрощує життя господині. Адже можна відразу підготувати інгредієнти для кількох страв. Втім, різдвяний перелік у кожної господині свій.

Розробляючи меню на Святий вечір, заздалегідь розпишіть, які саме продукти вам знадобляться. Купити їх ліпше за кілька днів, щоб уникнути черг і стовпотворіння в супермаркетах і на ринках. В останній момент можна докупити лише швидкопсувні товари.

Різдвяні рецепти, незважаючи на вимоги поста, досить різноманітні. Тому кожен домочадець може приготувати свою улюблену страву. Спільне приготування святкового столу відчутно зблизить усіх членів родини, а мама не буде відчувати себе втомленою в таке світле свято.

12 пісних різдвяних страв можуть бути і такими: яскраві акценти пісного борщу з чорносливом і горіхами в супроводі вінегрету з зеленим горошком. Зеленого кольору надасть зимовий салат із капусти, моркви та яблук, а також голубці. Жовтий — смажена риба. Як бачимо, виходить дуже барвистий і багатий стіл. Навіть його фото вочевидь буде мати успіх у соціальних мережах.

Що приготувати на Різдво, можуть підказати і наші мами, бабусі, які традиційно ліпили незліченну кількість варіацій вареників на це свято. Спробуйте як начинку вишню, картоплю з цибулею, капусту з грибами. І без м’яса можна знайти безліч смачних варіантів!

Страви різдвяного столу обов’язково мають бути приготовані з любов’ю. Адже так часто за передсвятковою метушнею та готуванням ми забуваємо про саму суть цього світлого вечора. А в утомленій душі вже немає місця передчуттю дива й всепрощенню. Тому давайте допомагати один одному та постараємося згадати в ці дні, за що ми так сильно любимо близьких.

tradytsijni-stravy-na-rizdvo-v-ukrayini-menyu-na-svyatyj-vechir-5Страви на Різдво Христове

  1. На наступний день після Святвечора можна їсти м’ясні страви. Найчастіше це робиться в обід, після відвідування святкової ранкової служби. Пісна, але багата вечеря дозволяє м’яко вийти з посту, не обтяжуючи шлунок. Втім, якщо ви притримувалися суворого посту, їсти м’ясо необхідно починати з обережністю, поступово збільшуючи порції.
  2. Різдвяний стіл зазвичай відкривають кутею. Рецепти варіюються не тільки залежно від регіону, але навіть у кожної господині є свій секрет ідеальної куті. За основу береться пшениця, рис, пшоно або інші злаки. У кутю додають родзинки, сухофрукти, мак, мед, іноді її розводять узваром.
  3. Ще одна основна різдвяна страва — узвар. Його п’ють як компот і додають в кутю, щоб вона не була нудотно-солодкою. Узвар готують на основі сухофруктів (кураги, чорносливу, яблук, груш, родзинок, вишні) з додаванням невеликої кількості цукру. Він не має бути занадто солодким.
  4. Не настільки традиційна, але також поширена святкова страва – пісні дріжджові оладки. Вони є повноцінною стравою та можуть замінити хліб на столі. Їх необхідно готувати якомога ближче до трапези, адже саме гарячі оладки найбільш смачні, ніжні й ароматні.
  5. На православне Різдво (7 січня) обов’язково додайте до меню рибні страви. На святковому столі можна побачити не лише смажену рибу, але й, наприклад, сирні розетки зі шпротною масою, оселедець з маринованими грибами, копчений оселедець під томатним соусом, салат із вареної риби.

Перед Різдвом заведено проводити ніч у молитвах. Тому не варто присвячувати себе цілковито та винятково кухні. Залиште хоча б кілька годин якщо не на молитви, то хоча б на добросердне спілкування з рідними й близькими, розкажіть дітям про традиції свята, згадайте тих, кого вже немає поруч.

tradytsijni-stravy-na-rizdvo-v-ukrayini-menyu-na-svyatyj-vechir-6До Різдва традиційно прибирають будинок, прикрашають його ялиновими гілками, які символізують вічне життя. І хоча щодо традиції прикрашати дерево досі вирують суперечки, християни вважають різдвяну ялинку символом райського дерева, обвішаного плодами. Найбільше тішить ця традиція дітей.

Їжа традиційно поділялася не тільки між близькими, а й тими, хто не міг у цей день дозволити собі зустріти свято належним чином. Тому, якщо ви плануєте візит до церкви, захопіть із собою кілька пиріжків, цукерок або інших ласощів, які зможуть порадувати знедолених.

На столі має бути передбачено місце для тих, кого вже немає з нами. Найчастіше залишають один прибор і чарку, накриту хлібом. І хоча це ще дохристиянська традиція, вона зайвий раз нагадує нам про тих, кого ми так любили, але хто вже покинув наш світ.