Купуємо

Увага: терміни зберігання харчових продуктів

uvaga-terminy-zberigannya-harchovyh-produktiv-1

Питання щодо зберігання їжі актуальне в будь-яку пору року, а влітку стоїть особливо гостро. Холодильник — непоганий спосіб продовжити терміни зберігання продуктів, але навіть у замороженому вигляді вони не можуть залишатися якісними вічно. Термін їх придатності залежить переважно від температури й умов зберігання.

Морозильна камера

Температура морозильної камери становить −18 °C. У таких умовах свіже м’ясо, у тому числі птиці, може зберігатися рік, риба та морепродукти — півроку, ковбаса та піца — до двох місяців. М’ясні тушки слід зберігати випатраними, а нутрощі помістити окремо, оскільки вони псуються швидше. Кролики, зайці, качки, гуси можуть лежати замороженими до півроку, індичка, курка та дика птиця — до дев’яти місяців.

Напівфабрикати можна вживати протягом 2–3 місяців після заморожування (лівер, сосиски, фарш). Терміни зберігання відбивних та біфштексів залежать від типу м’яса: найменше зберігається телятина — вісім місяців, найдовше — яловичина (до 10 місяців). Готові м’ясні та рибні страви не втрачають своїх якостей 3–4 місяці після заморожування, якщо йдеться про домашнє виробництво. Промислові продукти харчування зберігаються довше: м’ясні — до року, рибні — до дев’яти місяців.

Невелика свіжа риба пролежить у морозилці без втрати якості 2–3 місяці, а більша або приготована — до півроку. Креветок, раків, крабів спочатку відварюють, після чого їх можна заморозити на 2–3 місяці.

З молочної продукції можна заморожувати лише сир. В інших виробах під час заморожування порушується структура, і після відтавання вони втрачають кулінарні властивості.

Ягоди, овочі, гриби рекомендується заморожувати не пізніше ніж через дві години після приготування або збирання. Овочі попередньо миють, чистять, іноді бланшують або опускають у підсолений окріп. Після того як вони стечуть і підсохнуть, овочі упаковують і складають у морозильну камеру. У середньому термін їх придатності становить сім місяців, але деякі можуть залишатися замороженими до року.

Фрукти перед заморожуванням дрібно нарізають, а ягоди зазвичай пересипають цукром, щоб вони не злиплися. Крім того, з них готують пюре, яке теж може зберігатися замороженим 10–12 місяців.uvaga-terminy-zberigannya-harchovyh-produktiv-3

Холодильник

Температурний режим зберігання продуктів в основній частині холодильника зазвичай становить +5 °С, але цей показник регулюється залежно від температури приміщення. Чим вона вища, тим на більш високі показники виставляється термостат, щоб компенсувати різницю температур і зняти навантаження з холодильника. Далі наведемо терміни та умови зберігання продуктів при середній температурі.

Сире м’ясо можна тримати в холодильнику в належній упаковці не більше п’яти днів, приготоване — 3–5 днів. Свіжа птиця втрачає свої властивості вже через два дні. Упаковані сосиски та сардельки можуть залишатися охолодженими до двох тижнів, відкритими — не більше одного.

Сиру рибу, а також морепродукти не тримають у холодильнику більше двох днів. Гриби можуть залишатися охолодженими до п’яти діб. Причому їх бажано обгорнути папером, а потім поліетиленом.

Сирі яйця зберігаються 4–5 тижнів, а зварені круто — не більше одного.

Норми зберігання продуктів молочних обмежуються тижнем, але деякі види твердих сирів можна зберігати до двох тижнів.

Зелень і салатні листи залишаться свіжими протягом чотирьох діб, якщо їх зберігати сухими в закритому пластиковому пакеті. Салати розкладають у герметичні контейнери, які ставлять у холодильник не більше ніж на три доби.

Для фруктів у холодильнику передбачене спеціальне відділення. Там вони зберігають свої корисні властивості до чотирьох днів. Виноград, гарбуз, шпинат, селера, салат качанний будуть свіжими 10–14 днів.

Десерти мають термін придатності чотири дні, але, якщо вони містять заварний крем, сметану тощо, він скорочується до 1–2 діб.

Гастрономію, залишки готової їжі зберігають охолодженими не більше п’яти діб.

Зазначені терміни стосуються тих випадків, коли продукти зберігаються у спеціальних упаковках або контейнерах. Зберігання їх у відкритому вигляді скорочує термін придатності.

Кімнатна температура

Не завжди є змога одразу покласти їстівні запаси в холодильник або підготувати до заморожування. Скільки ж часу їх можна тримати при кімнатній температурі, не побоюючись втрати якості та корисних властивостей?

Найшвидше псується м’ясо та риба — при кімнатній температурі їх тримають не більше двох годин. Стільки ж зберігаються без холодильника молочні вироби, після чого вони починають скисати та псуватися.

Зелень, свіжі пряні трави, салати без спеціальних умов утримання зберігають свої властивості до доби. Фрукти та ягоди зберігають при кімнатній температурі, якщо вони неспілі. Стиглі ягоди через два дні починають в’янути та псуватися, виноград протримається не більше п’яти днів. Тропічні плоди, навпаки, не люблять холоду. Їх зберігають при кімнатній температурі в сухому місці, обгорнутими кількома шарами паперу.uvaga-terminy-zberigannya-harchovyh-produktiv-5

Перелік швидкопсувних продуктів

Слід чітко дотримуватися термінів зберігання швидкопсувних харчових продуктів. Наслідки їх вживання після граничного терміну або за неналежних умов зберігання можуть виявитися сумними.

Умовно такі продукти ділять на швидкопсувні й особливо швидкопсувні. Перші можна зберігати від трьох діб до місяця, другі — не більше 36 годин. Однак і ті, й інші потребують температурного режиму не вище +6 °С.

Нижче наводимо приблизний перелік таких продуктів і умови їх зберігання.

Найменування продуктуЧас зберіганняТемпературний режим (°С)
Необроблені молочні продуктидо 36 годин (збільшується у вакуумній упаковці)+6
Охолоджена рибадо 24 годинвід 0 до −2
М’ясна продукція48 годинвід 0 до −2
Заправлені салати12 годин+6
Тістечка36 годин+6
Торти72 години+6
Сири5 діб (збільшується у вакуумній упаковці)+6
Пряжене молоко5 діб+6
Термічно оброблений сир5 діб+6
Молочні суміші (герметична тара)10 діб+6
Варені ковбаси (герметична упаковка)10 діб+6

У METRO зберігання швидкопсувних продуктів відбувається згідно з установленими нормами, тому на полицях магазину ви знайдете тільки свіжий, якісний, корисний товар.