Їмо

Варення зі шкірок кавуна: нескладний рецепт дивовижних ласощів

varennya-zi-shkirok-kavuna-1

Соковитий кавун — розкішний подарунок літа. Ця ягода відома своїми чудовими смаковими якостями та корисними властивостями.

М’якоть кавуна виводить камені з нирок, шлаки, токсини з організму, цілюще впливає на печінку та жовчний міхур. Олія з насіння цієї рослини зміцнює сечостатеву систему, медики радять вживати її чоловікам. Шкірки кавуна містять антиоксидант лікопін, який чинить протипухлинну дію. Крім того, «одяг» цього плода багатий на цитрулін — амінокислоту, що зміцнює імунітет і серцево-судинну систему.

Якщо ви звикли викидати шкірку кавуна, то робите це даремно. Адже з «одягу» соковитого плоду можна приготувати чудовий джем. Дощової осені й сніжної зими смачне варення зі шкірок кавуна нагадає про сонячне літо, забезпечить організм ударною порцією вітамінів С і В6. А оскільки ці корисні ласощі ще й нормалізують мікрофлору кишечника, їх рекомендують вживати у разі дисбактеріозу.

Словом, досить недооцінювати настільки корисний продукт! Швидко збираємо шкірки кавуна, вивчаємо простий рецепт і готуємо чудове варення.

Десерт зі шкірок кавуна та цитрусових

varennya-zi-shkirok-kavuna-2

Пропонуємо вам зробити вишукані та незвичайні ласощі. Це варення готують не тільки зі шкірок розглянутого плода. Їхній слабо виражений смак доповнюють цитрусовими. Тому будемо варити шматочки «одягу» кавуна, зміксовані з лимоном та/або апельсином.

Складові

Щоб створити це варення, вам знадобляться:

  • шкірки кавуна (очищені) — 1 кг;
  • цукор-пісок — 1 кг;
  • вода — 2 скл.;
  • лимон — 1 шт.;
  • апельсин — 1 шт.

Хочете зробити джем лише зі шкірок кавуна та лимонів? Тоді візьміть 2 лимона, а апельсин залиште в холодильнику. Такого ж принципу дотримуйтеся, якщо плануєте поласувати апельсиново-кавуновим варенням.

Об’єм готового варення, час приготування

Кількість перерахованих вище інгредієнтів розрахована на те, щоб зробити 2–2,5 л варення.

Процес приготування триватиме десь добу. Але не лякайтеся: активних дій знадобиться небагато, просто ласощі доведеться двічі охолоджувати й знову проварювати. До третьої пастеризації необхідно приготувати тару для варення.

varennya-zi-shkirok-kavuna-3

Покрокова інструкція

  1. Готуємо шкірки кавуна. Нам необхідна біла частина, що знаходиться між зеленим верхнім шаром і м’якоттю. Рівномірно чистимо шкірки від «зелені», проходимось по всій довжині часточок виделкою (акуратно проколюємо поверхню), ріжемо на невеликі брусочки або кубики.
  2. Бланшуємо підготовлені шкірки в окропі 10 хвилин. Потім зливаємо воду, відставляємо. Використовуємо емальований посуд або ємність з нержавіючої сталі. Помішувати варення слід дерев’яною ложкою.
  3. Переходимо до сиропу. У ємність наливаємо воду. Додаємо цукор. Ставимо на вогонь, постійно помішуючи. Чекаємо, доки цукор повністю розчиниться й сироп закипить.
  4. Тертушкою знімаємо цедру з цитрусових. Кладемо її в сироп.
  5. З м’якоттю цитрусових чинимо так:
    • або вичавлюємо в сироп лише сік (тоді варення вийде світлішим);
    • або перетираємо фрукти блендером. Якщо ми зміксуємо сироп з однорідною цитрусовою масою, смак варення буде більш насиченим, але в ньому можуть траплятися кісточки.
  6. Кілька хвилин проварюємо сироп з пюре/соком і цедрою. Потім додаємо в апельсиново-лимонну масу оброблені шкірки кавуна. Доводимо до кипіння, варимо 7 хвилин, постійно помішуючи. Знімаємо з плити. Даємо варенню повністю охолонути (можна залишити до ранку).
  7. Ставимо миску назад на вогонь. Чекаємо, доки джем закипить. Варимо ласощі на слабкому вогні 15 хвилин. Знову відставляємо варення. Повністю охолоджуємо.
  8. До останнього, третього, варіння готуємо стерилізовану тару. Варення зі шкірок кавуна ставимо на вогонь. Проварюємо, перемішуючи, щоб воно не прилипло до дна каструлі, протягом 10 хвилин. Розливаємо ласощі по банках, закручуємо. Коли ємності з варенням охолонуть, їх можна одразу ставити в місце зберігання. Якщо ви не збираєтеся відкладати дегустацію джему до настання холодів, після охолодження поставте його закритим у холодильник.

varennya-zi-shkirok-kavuna-4

Застереження

Від споживання варення зі шкірок кавуна доведеться відмовитися людям із підвищеним рівнем цукру в крові. Якщо утриматися від спокуси поласувати цією смакотою не вдалося, жорстко контролюйте показники глюкози.

На жаль, кавун нерідко буває джерелом нітратів. Ця ягода, як губка, вбирає в себе пестициди, що викликають отруєння. Але вихід із ситуації, безумовно, є. Наприклад, ви можете придбати та носити з собою відповідний прилад, за допомогою якого визначають кількість нітратів, що містяться в цих плодах. Простіший варіант — купувати кавуни в METRO, де вся подібна продукція проходить ретельну санітарну перевірку.