«Вчіть мову, готуйте борщ і викладайтеся на всі сто»: 10 лайфхаків, як закладу краще прийняти уболівальників
У ресторанному бізнесі дрібниць не буває. Тим паче, коли очікується великий наплив гостей, які знайомляться з українською культурою і українськими закладами вперше. Ми дізналися, як бари і паби планують зустрічати футбольних фанатів, і підготували для вас 10 лайфхаків, на що слід звернути увагу.
- Подбайте про запас пива
Чи у вас власна пивоварня, чи ви купуєте хмільний напій, забезпечте його достатній запас.У середньому вболівальник за вечір випиває від 4 келихів (тобто близько 2 літрів пива). Яких саме видів – залежить від асортименту закладу і вподобань гостя. Однак пиво має зберігатися в належних умовах.
Тетяна Пономаренко, «Паб Бочка», Одеса
- Не нехтуйте пивними сетами для ознайомлення
Постійні відвідувачі знайомі з меню і знають, чого хочуть. Та, якщо очікуєте фанів, які вперше у вашому закладі, без сетів не обійтися. Хоч вони не становлять великої частки в продажах, однак допоможуть гостям зорієнтуватися.
Діана Пономаренко, Varvar, Одеса
Тетяна Пономаренко, «Паб Бочка», Одеса
- Продумайте пивну карту
Плануєте зустрічати іноземних фанатів? Тоді слід запропонувати їм імпортне пиво – знайомі смаки, які вони пили завжди. Якщо хочете запропонувати їм щось новеньке, або ж розраховуєте на місцевих фанатів, то тоді варто віддавати перевагу крафтовим оригінальним смакам.
Сергій Кісліцин, «Пивна Дума», Київ
Діана Пономаренко, Varvar, Одеса
- Плануйте новинки в меню
Новинки слід вводити регулярно навіть, якщо у вас ставка на постійних відвідувачів, то перевірені улюблені страви набридають і потребують оновлення.
Тетяна Пономаренко, «Паб Бочка», Одеса
- Підготуйте меню швидких закусок і пивних тарілок, асортимент готових снеків
Не всі заклади мають у меню упаковані снеки, а часто готують їх самостійно. У будь-якому разі продумайте їх наперед. Поки гості чекатимуть основні страви, вони матимуть, що перекусити.
Тетяна Пономаренко, «Паб Бочка», Одеса

Сергій Кислицин, «Пивна Дума», Київ
- Робіть заготовки, щоб прискорити подачу
В’ялене і копчене м’ясо, страви з риби і морепродуктів, ситні основні страви – традиційні хіти до пива у дні футбольних змагань. Та коли зростає кількість замовлень, збільшується і час на їхнє приготування. Вчасно зроблені заготовки зекономлять час вашим кухарям і потішать гостей оперативною подачею.
Діана Пономаренко, Varvar, Одеса
- Забезпечте достатню кількість персоналу
Чи наймати додатковий персонал чи ні – це вибір закладу. Однак до нього слід ставитися ретельно. Офіціанти мають знати англійську хоча б в межах меню, правильно вести розмову за методом «ялинки».
- Збільшіть кількість посадочних місць і встановіть додаткові екрани
Дивитися матч спиною – не найприємніше заняття, тож забезпечте своїм гостям огляд екранів, а за потреби встановіть додаткові.
Діана Пономаренко, Varvar, Одеса
- Додайте в інтер’єр спортивні деталі. Футбольні прапори, м’ячі, кілька столів настільного футболу зроблять перебування у вашому закладі для фанів ще цікавішим.
- Продумайте цінову політику закладу, компліменти від шефа
Тетяна Пономаренко, «Паб Бочка», Одеса
«Які саме будуть у нас акції на період чемпіонату – це сюрприз».
Сергій Кислицин, «Пивна Дума», Київ
«Ми не робитимемо демпінг, адже цінова позиція нашого закладу – це доступні ціни на якісне крафтове пиво щодня. Водночас спеціально підвищувати ціни теж не плануємо».
Діана Пономаренко, Varvar, Одеса
Добре відомо, що у ресторанній справі немає неважливих моментів, тому до прийому гостей слід готуватися особливо ретельно. Продумайте усе завчасно, і нехай прийом вболівальників пройде для вас якнайкраще!