Відпочиваємо

Великодні ігри: як урізноманітнити дозвілля

velykodni-igry-yak-uriznomanitnyty-dozvillya

Великі християнські свята пов’язані з безліччю традицій та правил. І не лише релігійних, а й кулінарних, побутових, сімейних. Стіл до Дня Воскресіння Христового вирізняється особливим достатком, а сам день обов’язково має бути веселим і радісним. Багато в чому це обумовлено суворим постом, що передує святу. Адже протягом довгого часу віруючі люди утримувалися не тільки від м’яса, молока, яєць та здоби, а й від галасливих розваг, масових заходів. Отож є великодні ігри, які стали невід’ємною частиною традицій.

Звичайно, ігри на Великдень починаються з найулюбленішої розваги, яка відбувається одразу після відвідування церкви — «битви» фарбованих яєць. Правила усім відомі: кожен учасник обирає собі яйце і б’є по крашанці товариша — і так по черзі. Кому вдалося розбити якомога більше великодніх яєць суперників, той і вважається переможцем.

Відомі й інші ігри та розваги на Великдень. Багато з них пов’язані з крашанками, писанками — яскравими символами світлого Воскресіння. Пропонуємо вам кілька варіантів розваг, завдяки яким Великдень з дітьми буде веселим і наповненим позитивними емоціями!

velykodni-igry-yak-uriznomanitnyty-dozvillyaВеликодні конкурси для дітей і дорослих

Для першого знадобиться такий інвентар: картонне поле, розкреслене на сектори, крашанки, з десяток простих сувенірів та подарунків (фігурок, значків, пряників, цукерок, брелоків). Правила прості: розмістити подаруночки у секторах, а учасники, яких може бути необмежена кількість, намагаються збити сувенір, що сподобався. Він і стане призом.

Ще ідея — попередньо заховати в квартирі (в будинку, на дачній ділянці) святкові яйця. Потім, коли прийдуть гості, організувати квест із пошуку «сюрпризів». Хто знайде більше яєць, той і переможець. Приз оголосіть заздалегідь, щоб був стимул перемогти.

velykodni-igry-yak-uriznomanitnyty-dozvillyaПісля ситної трапези необхідно активно порухатися! Дитячі ігри на Великдень можна провести на свіжому повітрі. Незважаючи на те, що Великдень цього року ранній (19 квітня), весна досить тепла, тож цілком можливо відпочити під відкритим небом. Організуйте естафету: визначте дистанцію, а учасники змагання нехай пронесуть атрибут Великодня в столових ложках задану кількість разів. Нестримні веселощі гарантовано!

Взагалі із використанням декорованих яєць можна винайти десятки нескладних забав. Наприклад, старовинна лотерея під назвою «Шапки». Всі в компанії знімають головні убори й відвертаються. Ведучий ховає під одну з шапок прикрашене яєчко. Учасники вгадують, де воно. Той, хто вгадав, стає переможцем. Подібні прості великодні конкурси для дітей сподобаються всім.

Малюків можна захопити катанням яєчок по підлозі або по заздалегідь підготовленому полю. Метою також можуть бути дрібні сувеніри або солодощі. Атрибути: «гірка» з картону, книг, лабіринти з кубиків тощо. «Родзинка» в тому, що внаслідок неправильної форми яйце рухається за непередбачуваною траєкторією.

Багаті традиції обумовлені тим, що кілька століть тому в Україні, яка була переважно аграрною країною, люди жили бідно. Тому Воскресіння Христове з рясною їжею та яскравими атрибутами було найголовнішим днем ​​у році.

Дитячі ігри на Великдень

У сучасній Україні день Воскресіння Христового часто відзначають на природі, за містом, на дачі. Там традиційно прийнято активно проводити час. Неодмінно візьміть бадмінтон або інші варіанти з ракетками та м’ячиком. Дуже добре, якщо в багажнику машини віднайдеться футбольний, волейбольний м’яч. Для зовсім маленьких членів компанії візьміть набір для ігор у піску, машинки на мотузочці, яскраві пластикові кубики або конструктор.

Обов’язковий атрибут, який потрібно додати до списку під час зборів — щільна підстилка, на якій компанія зможе розміститися для цікавого дозвілля. Часто за столом, де збираються дорослі, для цього не вистачає місця.

velykodni-igry-yak-uriznomanitnyty-dozvillyaНа природі також легко задіяти писанки та крашанки в розвагах. Їх котять, змагаючись, з пагорба. Нехитрі забави дуже сподобаються юним учасникам пікніка.

Хороша новина: із закінченням посту знімається заборона для віруючих на «гучні» розваги: ​​танці, пісні. З дітками буде весело повести хоровод, влаштувати танцювальний конкурс (запасіться портативною колонкою, увімкніть музику на смартфоні). У деяких регіонах була цікава старовинна традиція: на тиждень, коли відзначається Христове Воскресіння, розміщувати на присадибній ділянці високі гойдалки або підвішувати їх на гілку відповідного дерева. Вважалося, що чим більше народу погойдається на гойдалках, тим кращим буде врожай зернових.

Великдень з дітьми: не лише розваги, а й користь

Протягом канікул знайдеться чимало часу для того, щоб не тільки від душі смачно поїсти, погратися на свіжому повітрі та порухатися. Можна ще всією сім’єю пограти в настільні ігри. Вибір їх величезний — різні теми, вікові категорії, стилі! Є настільні, картярські розваги й для найменших, яких теж не варто позбавляти такого задоволення. Ідеальне місце для подібного дозвілля — веранда на дачі або тераса заміського будинку. Не думайте, що це нудно й тільки для меланхоліків: настільні ігри по-справжньому розкривають характер людини та іноді показують раніше невідомі особливості її натури. Дитячі ігри розраховані на компанію від 4 чоловік. Порада: запасіться кількома різними коробками. Одна з них може не сподобатися або швидко набриднути дітям, краще мати запасний варіант.