Їмо

Великодня паска: рецепт із родзинкою та без

velykodnya-paska-retsept-iz-rodzynkoyu-ta-bez

Чим відрізняється великодня паска від звичайної? Рецепт може бути такий самий, але смак трохи інакший. Вся річ у настрої і святковій атмосфері. Випікання святкової паски — це священнодійство, до якого підходять якщо не з молитвою, то як мінімум із чудовим настроєм.

Великодня паска: рецепт для випікання в духовці

Класична великодня паска готується на живих дріжджах і випікається в печі. На жаль, не у кожного є можливість використовувати дров’яну піч, де випічка виходить особливо ароматною. Тому пропонуємо спробувати такий рецепт паски.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна;
  • 180 мл молока;
  • 150 г цукру;
  • 80 г вершкового масла;
  • 20 г живих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 жовток;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. ванільного цукру;
  • родзинки, цукати на смак;
  • рослинна олія.

Порції: 1 паска.

Час приготування: 5 годин.

Приготування опари

  1. Підігрійте молоко, вилийте в миску та додайте цукор.
  2. Розкришіть дріжджі, додайте до молока й розмішайте.
  3. Просійте 100 г борошна, додайте в миску, вимішайте.
  4. Поставте опару в тепле місце на 20 хвилин.

Приготування тіста

  1. Вбийте в миску яйця, додайте звичайний і ванільний цукор, розітріть до пишної піни.
  2. Розм’якшіть вершкове масло, додайте до яєць.
  3. Просійте 400 г борошна, всипте в масу, вимішайте.
  4. Візьміть готову опару, додайте до тіста. Щоб дістати з миски залишки липкої опари, використовуйте ложку або лопатку, змащену олією.
  5. Руки змочіть олією, вимішуйте тісто протягом 10 хвилин.
  6. Дошку змастіть олією, перекладіть тісто, вимісіть.
  7. Покладіть тісто в миску, укутайте рушником, поставте на 1,5 години в тепле місце.
  8. Вимийте і запарте родзинки з цукатами.
  9. Додайте їх у тісто, вимісіть, заповніть форму (або форми) на третину. Дайте трохи підійти.
  10. Розігрійте духовку до 180 градусів, поставте форму на 35–40 хвилин.

velykodnya-paska-retsept-iz-rodzynkoyu-ta-bez

Великодня паска на сухих дріжджах

Традиційний рецепт великодньої паски містить живі дріжджі, але не всі люблять їх використовувати. Для кого не важливе суворе дотримання великодніх традицій, а головне — зручність приготування, пропонуємо спробувати паску на сухих дріжджах. Всі інгредієнти для випічки можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Інгредієнти

  • 700 г пшеничного борошна;
  • 6 яєць;
  • 1 ст. л. сухих дріжджів;
  • 0,5 л молока;
  • 200 г вершкового масла;
  • 150 г родзинок;
  • 150 г цукатів;
  • 300 г цукру;
  • кардамон, ваніль на смак.

Порції: 1 паска.

Час приготування: 5 годин.

Приготування

  1. Трохи підігрійте молоко, акуратно введіть дріжджі, вимішайте, щоб не було грудочок.
  2. 350 г борошна просійте в молоко з дріжджами, вимішайте, накрийте рушником або кришкою, поставте в тепле місце на 30 хвилин.
  3. Перевірте, як підійшло тісто. Якщо воно не збільшилося вдвічі — нехай ще постоїть.
  4. Відокремте білки 5 яєць від жовтків. У жовтки додайте цукор, розм’якшене вершкове масло, ваніль, кардамон.
  5. Суміш додайте в опару й вимісіть.
  6. Просійте решту борошна, додайте в тісто, знову добре вимісіть і залиште підходити під рушником на годину.
  7. Вимийте родзинки, залийте гарячою водою та залиште на кілька хвилин.
  8. Злийте воду з родзинок, додайте цукати, ложку борошна й вимішайте.
  9. Введіть сухофрукти в тісто, вимісіть, залиште ще на годину.
  10. Форму змастіть вершковим маслом, трохи присипте борошном, заповніть тістом на третину. Залиште на 30 хвилин.
  11. Збийте яйце, що залишилося, змастіть ним верхівку та прикрасьте сухофруктами.
  12. Поставте паску в розігріту духовку на годину.

velykodnya-paska-retsept-iz-rodzynkoyu-ta-bezЧим доповнити рецепт великодньої паски

Просте тісто без додатків — такою є традиційна великодня паска, рецепт не передбачає ванільного цукру і цукатів. Але міні-пекарні, невеликі булочні намагаються чимось вирізнитися та запропонувати особливу паску на Великдень. Наприклад, додають у тісто міцні настоянки, ром або бренді. Якщо паска готується для дітей, можна використовувати лимонну, рожеву олію, терту цедру.

Ще один спосіб — використовувати глазур із яскравою присипкою. З великодньою паскою відмінно поєднується лимонна глазур. Для її приготування знадобляться:

  • 200 г цукрової пудри;
  • 1 білок;
  • 1 лимон.

Приготування

  1. Білок збийте на піну.
  2. Додайте цукрову пудру.
  3. Вичавіть сік із лимона, додайте до білка з цукром.
  4. Якщо хочете кольорову глазур, додайте кілька крапель улюбленого сиропу, розмішайте.
  5. Нанесіть глазур на злегка остиглу паску зверху, трохи захоплюючи з боків.

Крім глазурі пекарі використовують розтоплений шоколад — білий, чорний, молочний за бажанням. Можна прикрасити паску марципановими або шоколадними фігурками, коктейльними вишнями. Будь-які прикраси, незвичайні чи звичайні інгредієнти для паски можна знайти в торговельних центрах мережі METRO.

Випікайте з радістю, їжте із задоволенням!