П'ємо

Венеціанський коктейль белліні: класичний рецепт

venetsianskyj-koktejl-bellini-klasychnyj-retsept

У італійців що не назва страви, то пісня — просеко, джелато, равіолі, карпачо, белліні… Назва останньої походить від імені художника, який прославився вмінням передавати на своїх полотнах дивовижні ніжно-рожеві відтінки.

Богемний напій, який підкорив світ

Винайшов коктейль белліні Джузеппе Чіпріані. (До речі, цей італійський кулінар — «батько» й знаменитого карпачо.) Коли виник напій, точно не відомо, але сталося це в 30-40-х роках минулого століття.

Оскільки для приготування белліні потрібен був білий стиглий персик, то коктейль подавали сезонно. Однак наприкінці 1940-х французи почали випускати персикове пюре, завдяки чому напій, про який йде мова, увійшов в цілорічне меню.

Спочатку белліні можна було насолодитися тільки в богемному венеціанському «Барі у Гаррі». Всесвітньої популярності коктейль набув після того, як Джузеппе відкрив такий же заклад в Нью-Йорку.

Еталонний белліні venetsianskyj-koktejl-bellini-klasychnyj-retsept

Опанувати белліні вдома не складно. Тим паче, що всі необхідні для його приготування продукти ви в будь-який момент можете купити в торгових центрах мережі METRO.

Подають даний коктейль в келихах для ігристого вина. Перед тим, як налити в ємності напій, охолодіть посуд.

Щоб приготувати еталонний белліні, вам знадобиться всього кілька хвилин. Наведена нижче кількість продуктів розрахована на те, щоб зробити 1 порцію коктейлю. Не забувайте лише: вжити цей напій потрібно одразу після збивання його складових.

Інгредієнти:

  • стиглий персик — 1 шт. (Враховуйте, що вам знадобиться 50 мл пюре та часточка цього фрукта);
  • просеко — 100 мл;
  • цукор — за смаком (цей інгредієнт можна й не додавати);
  • кубики льоду.

Покрокова інструкція:

  1. Перетворюємо персик на пюре, попередньо вийнявши з нього кісточку, обчистивши фрукт від шкірки та не забувши залишити часточку для прикрашання. Якщо перетерта маса вийде кислою, додаємо в неї цукор.
  2. Розміщуємо в шейкер і лід, додаємо до нього пюре, просеко, все змішуємо та виливаємо в келих. Слідкуйте тільки, щоб у нього не потрапили шматочки льоду. Якщо у вас немає шейкера, візьміть відповідну ємність, помістіть у неї всі перераховані вище інгредієнти, вимішайте їх ложкою/ополоником, вилийте белліні в келих, прикрасьте останній часточкою персика та одразу ж беріться до дегустації отриманого напою.

Белліні: рецепт з соком і шампанським venetsianskyj-koktejl-bellini-klasychnyj-retsept

За смаком такий белліні мало відрізняється від класичного. При цьому готується цей коктейль ще швидше — буквально 1 хвилину. До того ж, щоб зробити подібний напій, вам знадобиться всього 2 інгредієнти. З наведеної нижче кількості продуктів у вас вийде 1 порція белліні.

Інгредієнти:

  • напівсолодке/сухе шампанське або будь-ігристе вино — приблизно 100 мл;
  • персиковий сік — 50 мл.

Покрокова інструкція:

  1. Поставити напої та келих в холодильник, гарненько охолодити.
  2. Налити сік на дно келиха, зверху — шампанське.
  3. Вимішати складові напою ложкою (робити це потрібно акуратно, тому що інакше може з’явитися багато піни), прикрасити коктейль вишенькою або лимоном і негайно взятися до дегустації.

Відмінних вам вечірок!