Їмо

Відкриття ресторану сучасної української кухні U в Одесі

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-1

Нещодавно в Одесі, за адресою вул. Грецька, 1А розпочав роботу новий ресторан U. Ресторан відкрив Віктор Тітов – бренд-шеф мережі ресторанів G-group, засновник Ukrainian South Chef Association, організатор Кубків України з кулінарії та амбасадор METRO Cash & Carry Ukraine.

У межах своєї брендингової стратегії METRO Cash & Carry Ukraine підтримує Віктора на шляху до його бізнес-цілі — розвитку та популяризації української кухні: «Я хочу зробити українську кухню всесвітньо відомою. Я хочу, щоб українці їли українські страви, насолоджувалися ними й цінували їх. Я хочу, щоб вони продовжували любити інші кухні, відвідувати ресторани та інші країни, але кухня своєї Батьківщини завжди хай залишається в їхніх серцях», – говорить Віктор.

Концепція

«U – це Україна, U – це ти, U – це ресторан про українську кухню й українські продукти», — так описують тут головну ідею ресторану. Тут будуть пропонувати гостям лаконічну кухню з простими зрозумілими стравами на основі місцевих сезонних продуктів у сучасній подачі.

Також планують проводити гастро вечори, де будуть презентувати більш незвичайні поєднання та страви з інших регіонів України.

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-2

«Україна дуже багата на гастрономічні традиції та цікаві автентичні інгредієнти. З останньої моєї поїздки по Західній Україні я привіз дуже багато вражень та ідей із місцевими стравами й продуктами, – говорить Віктор Тітов. – Ми будемо обмінюватися досвідом і влаштовувати гастролі українських топових шеф-кухарів у нас у ресторані. Також, сподіваємося, що з компанією METRO ми зможемо, як і планували, відвідувати кулінарні конгреси й запрошувати топових європейських шеф-кухарів до нас в Україну. Я буду дуже радий продемонструвати їм, що і Київ, і Одеса, і Львів зробили крок далеко вперед. Чомусь вважають, що наша кухня в чомусь відстає, хоча це не відповідає дійсності».

Інтер’єр

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-3

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-4

В U сучасний мінімалістичний інтер’єр з невеликими традиційними деталями та акцентами, що є логічним продовженням головної ідеї створити сучасний український ресторан. Тут невелика кількість декору, без захаращених стереотипними горщиками полиць. У світлому триповерховому закладі багато повітря, великі панорамні вікна та стильний модний дизайн у пастельних відтінках з використанням натуральних теплих матеріалів.

Але при цьому тут шанують свої традиції, тому є елементи декору, які асоціативно демонструють, що це український ресторан, що тут люблять Україну й українську кухню.

Меню

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-5

Меню в ресторані буде постійно оновлюватися залежно від того, який продукт на часі саме зараз. Залежно від кожного конкретного продукту, одне меню може діяти 1 місяць, інше – 2 місяці відповідно до сезону. Так, зрозуміло, що взимку оновлювати меню будуть не так часто, тому що зимових продуктів набагато менше. У теплий сезон тішити гостей новинками будуть частіше. Рибне меню планують оновлювати щодня, залежно від наявності свіжої чорноморської риби.

На даний момент у ресторані досить проста, лаконічна кухня зі зрозумілими продуктами, але при цьому з невеликими оригінальними доповненнями й варіантами.

Типові страви в меню за досить демократичними цінами:

  • Смажені кабачки з бринзою, херсонськими томатами та кропив’яним айолі – 75 грн. Оригінальний варіант соусу айолі з крапивою додає цій страві нового звучання.
  • Картопляні деруни з ікрою дунайського оселедця – 85 грн. Це смачна проста страва, що знайома нам із дитинства. В усьому світі пишаються своїми продуктами та стравами з них.
  • Крем-борщ – 89 грн. Одного разу закордоном гостю, який уперше скуштував борщ, не сподобався його зовнішній вигляд. Наступного разу, коли він попросив щось новеньке, у Віктора в ресторані була повна посадка. Тож він вирішив змінити консистенцію і подав йому борщ у вигляді крем-супу, і йому дуже сподобалося. Тому що в Європі більше їдять крем-супи. Тож для нового меню вирішили презентувати таку оригінальну версію борщу.
  • Голубці зі сметаною та маслом з кропиви – 120 грн. В U роблять акцент на просту сучасну українську кухню, тож ця страва її ідеально презентує.
  • Яловичий язик із соусом із лісових грибів та стейком із червоної капусти – 150 грн.

В Україні дуже багато цікавих продуктів, тож у новому меню пропонують деякі незвичайні їхні поєднання.

Ціни вказані датою на 18 червня 2019 року.

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-6

Існує упередження, що українська кухня не здорова, що в ній багато важких поєднань та жирного.

«Насправді сучасна українська кухня сьогодні вже не настільки жирна, якою вона була колись, – говорить Віктор Тітов. – Але це можна сказати й про кухні інших країн. Не тільки наша українська кухня стала іншою, але й французька, італійська тощо. Уся гастрономія еволюціонувала. Раніше дійсно було важливо їсти більш ситну жирну їжу, тому що не було опалення, потрібно було багато фізично важко працювати, що вимагало більше калорій. Тому потрібна була більш калорійна жирна їжа».

Зараз в меню ресторану U сучасна українська кухня, є страви для веганів і безлактозні позиції. Загалом це здорова їжа, що є ще одним трендом сучасної гастрономії на рівні з використанням локальних і сезонних продуктів.

vidkryttya-restoranu-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-u-v-odesi-7