Ревінь за біологічними властивостями — родич щавлю, хоча належить до сімейства гречаних і називається овочем. Але на відміну від своїх родичів його не додають у супи й рідко використовують у салатах. Ревінь вважається рослиною гурманів — з нього виходять неймовірно смачні десерти та компоти. Якщо ви не любите класичне, занадто солодке варення, пропонуємо зварити варення з ревеню. Результат перевершує всі очікування. Це справжні ласощі на зиму: з ним виходять смачні пироги, шарлотки, і звичайне чаювання перетворюється на свято.
Збір і підготовка ревеню
Ревінь — городня рослина. В їжу використовуються тільки стебла (черешки), а ось листя та коріння небезпечні для здоров’я: в них міститься отрута. Лякатися не варто, просто потрібно правильно збирати й готувати цей овоч. Тим більше, що користі від нього також чимало. Збирають черешки на другий рік після посадки, з квітня. До цього часу вони вже достатньо визрівають, але ще не насичуються щавлевою кислотою. Її рослина набирає влітку в спекотну погоду, тому для варення використовуються стебла, зібрані до червня.
Для заготівлі придатні черешки завдовжки не менше ніж 25 см і завтовшки 1,5 см. Обламуємо їх руками, залишаємо нижні частини, вони найсоковитіші та найсмачніші. Потім технологія підготовки така:
- Очистити стебла від листя, добре промити в холодній воді та залишити стекти.
- Прибрати з кожного стебла верхні покривні нитки, подрібнити шматочками по 1–1,5 см.
- Бланшувати в окропі 1–2 хвилини, відкинути на сито й охолодити під проточною водою.
- Після того, як вода стекла, можна братися за приготування варення.
Десерти з ревеню самі по собі смачні та ароматні. Але якщо додати ще корисні ягоди або фрукти, смак посилюється в кілька разів. Можна приготувати ласощі з ревеню та полуниці, з апельсином, яблуками й навіть із бананом. Пропонуємо добірку рецептів, які припадуть до смаку всім гурманам.
Просте варення
Цей рецепт добре знайомий нашим мамам і бабусям. Саме так раніше заготовляли ревінь. Такі ласощі густі й чудово підходять для начинки в пироги та пиріжки.
Складові:
- 1,5 кг ревеню;
- 2 кг цукру;
- 2 склянки води.
Етапи:
- Спочатку готуємо сироп: розводимо цукор водою та кілька хвилин тримаємо на маленькому вогні.
- Заливаємо шматочки ревеню сиропом і варимо 25 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою.
- Вимикаємо вогонь, відставляємо вбік майбутнє варення та витримуємо 12 годин за кімнатної температури.
- Знову ставимо ревінь на повільний вогонь і варимо до загустіння. Крапля готового варення не має розтікатися.
- Переливаємо гаряче варення в слоїки та закупорюємо.
З апельсином
Це варення виходить дуже ароматним, з приємним цитрусовим присмаком. Ідеальне уприкуску до чаю. Відмовитися від такого десерту не зможуть ні діти, ні дорослі. Апельсини додаємо тільки на другому етапі приготування варення.
Складові:
- 1,5 кг ревеню;
- 2,5 склянки води;
- 1,3 кг цукру;
- 4 великих апельсини.
Етапи:
- Заливаємо цукор водою й готуємо сироп.
- Заливаємо шматочки ревеню сиропом, ставимо на вогонь і варимо 25 хвилин, рівномірно помішуючи дерев’яною ложкою.
- Знімаємо з плити й витримуємо за кімнатної температури 12 годин.
- Перед другим заходом готуємо апельсини. Очищаємо цитрусові від шкірки й білих перетинок, розділяємо на часточки та нарізаємо невеликими шматочками.
- Ставимо варення на вогонь, додаємо апельсини. Варимо 15 хвилин, розливаємо по слоїках і одразу закупорюємо.
- Залишаємо остигати в перевернутому стані (догори денцем).
З бананом
Таке варення особливо оцінять діти та ласуни. Воно солодке, пахуче, з ніжним банановим присмаком. Готувати його легко та швидко.
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 800 г цукру;
- 6 стиглих бананів.
Етапи:
- Готуємо стебла, пересипаємо цукром і залишаємо на півгодини, щоб виділився сік.
- Ревінь із цукром ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і, постійно помішуючи, варимо 2 хвилини.
- Вимикаємо вогонь і даємо варенню трохи «відпочити» (приблизно 15 хвилин).
- У цей час очищаємо банани від шкірки, розминаємо виделкою або збиваємо м’якоть у блендері.
- Додаємо бананову кашку до ревеню й знову ставимо на повільний вогонь. Варимо 10 хвилин.
- Готове гаряче варення фасуємо в ємності, закупорюємо й залишаємо остигати в перевернутому стані.
З лимоном
Що може бути краще взимку до чаю, ніж варення з лимоном. Не дуже солодке, з кислинкою та незначною гіркуватістю в посмаку. Смачно й дуже корисно. Використовується як в профілактиці, так і в лікуванні застудних захворювань.
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 1 кг цукру;
- склянка води;
- лимон.
Етапи:
- Починаємо варити сироп: заливаємо цукор водою й тримаємо на повільному вогні до загустіння.
- Засипаємо в сироп подрібнений ревінь і варимо до утворення густої білої пінки. Вимикаємо вогонь, каструлю накриваємо кришкою, укутуємо ковдрою та залишаємо на добу запарюватися.
- Лимон ретельно миємо й подрібнюємо разом зі шкіркою. Найзручніше подрібнити в блендері.
- Ставимо варення на вогонь, додаємо лимонну кашку й варимо знову до утворення густої піни. Фасуємо в ємності та залишаємо остигати.
Варення з ревеню та полуниці
Полуничні десерти люблять усі. Вони солодкі, ароматні, нагадують літо. А з ревенем полуничний смак розкривається ще сильніше. Тим, хто не любить дуже солодке варення, можна додати лимон.
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 1 кг полуниці;
- 1,2 кг цукру.
Етапи:
- Ревінь засипаємо цукром і залишаємо на півгодини, щоб пустив сік.
- Ставимо на маленький вогонь і варимо 10 хвилин.
- У цей час полуницю миємо, обсушуємо та розрізаємо на невеликі частини. Додаємо до ревеню й варимо ще 20 хвилин.
- Якщо хочете варення з кислинкою, за 1–2 хвилини до готовності потрібно вичавити сік лимона.
- Гаряче варення розливаємо по слоїках і закупорюємо.
З яблуками
Сам по собі ревінь у свіжому вигляді нагадує на смак кисло-солодке яблуко. Тому у варенні вони доповнюють один одного. Яблука пом’якшують смак ревеню (особливо зібраного влітку), а ревінь підсилює яблучний аромат.
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 1 кг яблук;
- 1,2 кг цукру.
Етапи:
- Яблука миємо, зрізаємо шкірку, вирізаємо серединку та ріжемо тонкими часточками.
- У каструлю складаємо нарізані ревінь і яблука, засипаємо цукром, перемішуємо та залишаємо за кімнатної температури на ніч.
- Ставимо каструлю на повільний вогонь і, не доводячи до кипіння, знімаємо. Залишаємо на 10–15 хвилин і знову ставимо на вогонь. Цей «ритуал» необхідно повторити двічі.
- Ставимо варення на повільний вогонь і варимо, поки шматочки яблук не стануть прозорими, а текстура майже однорідною.
- Розфасовуємо варення в банки, закупорюємо й залишаємо під ковдрою на добу. Потім прибираємо в комору для зберігання.
Варення з імбиром
Імбир надає варенню з ревеню цікавого смаку та аромату. А ще це справжня знахідка взимку. Такий десерт підвищує імунітет.
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 1 кг цукру;
- 2 лимони;
- 40 г кореня імбиру.
Етапи:
- Подрібнюємо стебла ревеню, засипаємо цукром і залишаємо на 10 годин.
- Імбир очищаємо від шкірки, миємо й нарізаємо шматочками. Лимони ретельно миємо, розрізаємо на часточки й видаляємо кісточки.
- Лимон з імбиром подрібнюємо в блендері та додаємо до ревеню.
- Ставимо на маленький вогонь і варимо 40 хвилин.
- Фасуємо та закупорюємо.
Варення зі смородиною
Ревінь сам по собі дуже корисний, а в поєднанні з ягодами — подвійно. Густе, насичене варення — чудовий варіант начинки для пирогів і булочок.
Складові:
- 500 г ревеню;
- 500 г смородини;
- 1 кг цукру.
Етапи:
- Стебла рослини миємо, нарізаємо й засипаємо половиною цукру.
- Смородину миємо, знімаємо ягоди й засипаємо другою половиною цукру. Залишаємо все на 10 годин.
- У каструлі пересипаємо смородину та ревінь, ставимо на повільний вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння.
- Знімаємо, залишаємо на 2–3 години, потім проварюємо ще раз 10 хвилин.
- Розкладаємо в банки гарячим і закупорюємо. Залишаємо остигати в перевернутому стані.
З яблуками та курагою
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 1 кг цукру;
- 120 мл води;
- 1 кг яблук;
- склянка кураги;
- 20 г пектину.
Етапи:
- Ревінь нарізаємо шматочками, фрукти очищаємо від шкірки та серединки, нарізаємо кубиками, курагу замочуємо й теж подрібнюємо.
- Складаємо в каструлю, засипаємо цукром і заливаємо водою. Залишаємо на півгодини.
- Ставимо каструлю на маленький вогонь і доводимо до кипіння, помішуючи, варимо 20–30 хвилин.
- Додаємо пектин і проварюємо ще 5 хвилин. Коли варення загусне, перекладаємо в слоїки й закриваємо щільними кришками.
З грушами й ваніллю
Потіште себе смачним варенням і наповніть дім східним ароматом ванілі. Такі ласощі особливо доречно подавати з млинцями, оладками або просто з чаєм. Їх можна їсти одразу, не чекаючи зими.
Складові:
- 1 кг ревеню;
- 1 кг груш;
- 1,5 кг цукру;
- 15 г ванілі.
Етапи:
- Груші краще використовувати солодких сортів. Плоди миємо, очищаємо від шкірки та серединок, нарізаємо шматочками.
- Засипаємо груші цукром, додаємо ревінь і ставимо варити. Після закипання варимо 5–7 хвилин.
- Знімаємо піну, додаємо ваніль і уварюємо до загустіння.
- Розфасовуємо, закупорюємо й залишаємо під ковдрою на добу.
Для чого варто вживати
Корисні властивості ревеню відомі з давніх часів. На батьківщині, в Китаї, рослину використовують в медицині при лікуванні печінки та для виведення каменів з нирок. У нашій народній медицині ревінь рекомендують для зміцнення кровоносних судин і при лікуванні серцевих захворювань. Рослина має кровоочисну та протизапальну дію.
Через великий вміст органічних кислот варення з ревеню вважається хорошим засобом для зміцнення імунітету. Також у стеблах рослини знайдені вітаміни А, Е, К, каротин і фолієва кислота. Деякі фахівці радять вживати ревінь для поліпшення травлення. Але при захворюваннях шлунково-кишкового тракту використовувати його не можна.
З обережністю споживати варення з ревеню потрібно людям із захворюваннями сечостатевої системи, вагітним і діабетикам. Важливо пам’ятати, що саме по собі варення — це калорійний продукт із великим вмістом цукру. Якщо є алергія на ягоди або цитрусові, варто уважно вивчити склад десерту.
Смачного і приємного чаювання!