Безсумнівно, цибуля — найпоширеніший овоч. Щоправда, вона тримає першість не тільки за популярністю, а й за небажанням її різати. Мало того, що ця процедура супроводжується слізьми, так ще й шматочки вперто не хочуть виходити однаковими.
Першу проблему розв’язати простіше, ніж здається: покладіть цибулини перед шинкуванням до холодильника, використовуйте дуже гострий ніж, під час нарізки промивайте його холодною водою, яка добре розчиняє і змиває речовини, що спричиняють потік сліз.
Впоратися з другою проблемою також не складе труднощів: для цього вам достатньо ознайомитися із зібраними нами лайфхаками, що стосуються того, як різати ріпчасту цибулю. Ну а сам овоч, як і безліч інших високоякісних продуктів, ви завжди можете придбати в торгових центрах мережі METRO.
Способи подрібнення
Насамперед розберемося, які є способи шинкування даного овочу. Ріпчасту цибулю нарізають:
- соломкою (для маринування, гасіння);
- пір’ям (як правило, для плову);
- кільцями (для фритюру, шашликів);
- півкільцями (для салатів);
- кубиками (для пасерування);
- дрібними кубиками (для фаршу).
Як нарізати цибулю пір’ям, кільцями та іншими способами
А тепер поринемо у тонкощі кожного способу нарізки:
- Хочете отримати красиві пір’я — не відсікайте під час чищення корінь. Покладіть на дошку половину цибулини і робіть поздовжні кутові надрізи по всій поверхні, не доходячи до кореня. Завершуючи процес, достатньо обрізати корінець і плід розсиплеться на пір’я.
- Соломка — майже аналогічний попередньому спосіб подрібнення розглянутого продукту. Тільки в цьому випадку корінь видаляють, а розрізи роблять не під кутом.
- Складність нарізки даного овочу кільцями в тому, що круглу цибулину складно зафіксувати. Щоб подрібнювати плід цим способом було зручно, рекомендують зрізати збоку невеликий шматочок (товщиною в один шар), потім встановити головку на зріз. Саму цибулю чистіть від кореня (його потрібно вирізати) до хвоста, але лушпиння повністю не знімайте. Нарізуйте кільця потрібної ширини від корінця. Коли для пальців не залишиться місця, притримуйте плід за лушпиння. Так само робіть півкільця, але без зрізу, оскільки подрібнюється лише половина цибулини.
- Із кубиками зазвичай проблем не виникає — потрібно лише нарізати овоч соломкою, а потім пройтися по ньому ножем перпендикулярно з кроком такого ж розміру. На подрібнення цибулини маленькими кубиками терпіння вистачає не в усіх. Пропонуємо скористатися простим лайфхаком: наріжте овоч великими/середніми кубиками, розрівняйте їх одним шаром на дошці, потім посічіть довільно ножем.