Їмо

Як готувати ромштекс: ділимося кулінарними секретами

yak-gotuvaty-romshteks-dilymosya-kulinarnymy-sekretamy

Ромштекс — традиційна м’ясна страва для Великобританії, Австрії, Німеччини та інших європейських країн. Не думайте, що це звичайна відбивна з яловичини й особливих секретів і правил приготування такої їжі немає. Є ряд нюансів, не врахувавши які, потішити себе й близьких еталонним ромштексом не вийде.

Відмінності від шніцеля та біфштекса

Для початку розберемося, чим ця їжа відрізняється від шніцеля та біфштекса. Ромштекс — це страва з яловичини. М’ясо злегка відбивають, нерідко вимочують у льєзоні (рідка суміш із яєць), а потім обсмажують до хрусткої скоринки на сковороді з невеликою кількістю жиру.

Для того щоб у вас вийшов зразковий ромштекс, радимо брати внутрішню частину яловичого стегна. Це м’ясо неначе спеціально створене для приготування такої їжі.

Біфштекс — різновид стейка. Його перед термічною обробкою не відбивають і не панірують.

Зовсім інша річ шніцель. Це м’ясо, відбите до напівпрозорого стану, запаніроване в сухарях і обсмажене у фритюрі до утворення на страві хрусткої скоринки.

yak-gotuvaty-romshteks-dilymosya-kulinarnymy-sekretamyРомштекс з яловичини з картоплею

Це самодостатня основна страва, яка не тільки урізноманітнить щоденний раціон, але й з легкістю прикрасить недільний обід або святковий стіл.

Приготування чотирьох порцій ромштекса з гарніром забере трохи більше години. Високоякісну яловичину, яка знадобиться, щоб зробити цю страву, завжди можна придбати в будь-якому торговому центрі мережі METRO.

Складові

  • 4 порційні шматка яловичини (вона має бути тільки свіжою, розморожене м’ясо тут категорично не підходить) вагою до 200 г кожен;
  • 500 г картоплі;
  • 4 маленькі цибулини шалот або 2 звичайні ріпчасті;
  • 3 яйця;
  • 150 г вершкового масла;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. гірчиці;
  • панірувальні сухарі;
  • трохи тертого хрону або готового соусу з цього продукту;
  • сіль, перець, карі — за смаком;
  • невелика кількість рафінованої олії.

yak-gotuvaty-romshteks-dilymosya-kulinarnymy-sekretamyПокрокова інструкція

  1. М’ясо миємо, видаляємо з яловичини наявні плівки. Прекрасно, якщо з краю кожного шматочка є смужка жиру. Останній зробить ромштекси соковитішими та смачнішими.
  2. Злегка (це важливо!) відбиваємо кожен шматочок яловичини.
  3. Змішуємо хрін, гірчицю, порошок карі. Обмащуємо масою кожен шматочок яловичини.
  4. Злегка розбовтуємо яйця виделкою (забороняється збивати), трохи солимо, перчимо.
  5. Майбутні ромштекси злегка підсушуємо паперовим рушником. Він вбере залишки маринаду. Далі вмочуємо відбивні в льєзон, паніруємо в сухарях і смажимо на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії.
  6. Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 180°C.
  7. Чистимо картоплю й цибулю. Першу нарізаємо брусочками, другу —невеликими кубиками. Подрібнену картоплю можна промити та просушити серветкою. Завдяки цьому простому лайфхаку вона вийде з хрусткою скоринкою.
  8. Коли ромштекси з яловичини підрум’яняться з обох боків, перекладаємо їх на деко. Зверху на кожен шматочок м’яса поміщаємо невелику кількість вершкового масла.
  9. Ставимо ромштекси на 10–15 хвилин в розігріту духовку. Перевірити готовність м’яса можна за допомогою виделки. Проколюємо ромштекс. Якщо м’ясо м’яке й виділяє прозорий сік, значить, воно вже готове.
  10. Смажимо картоплю на рослинній олії. Коли вона зарум’яниться, додаємо в сковороду нарізану цибулю. Солимо все тоді, коли скибочки картоплі будуть повністю готові.
  11. Подаємо ромштекс із гарніром, доповнивши цю ситну та смачну їжу маринованими або свіжими овочами, улюбленою зеленню.

yak-gotuvaty-romshteks-dilymosya-kulinarnymy-sekretamyЗапечений ромштекс рецепт із томатами

Тим, хто намагається не їсти смаженого, особливо в паніровці, сподобається рецепт запеченого ромштекса з яловичини з овочевим гарніром.

Щоб зробити 4 порції такої ситної та смачної страви, знадобиться 1 година.

Складові

  • 4 порційні шматка яловичини;
  • 70 г вершкового масла (жирність — не менше 80%);
  • 250 г гауди або іншого м’якого жирного сиру;
  • 4 соковитих стиглих томата;
  • 1 французький багет;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль, перець, сушений чебрець — за смаком;
  • трохи рафінованої олії.

Покрокова інструкція

  1. Яловичину миємо, обсушуємо рушником, ріжемо. Солимо та перчимо кожен шматочок. Злегка відбиваємо майбутні ромштекси. Це можна зробити навіть ребром ножа, не використовуючи спеціальний молоток для м’яса.
  2. На сковороді розігріваємо рослинну олію. Обсмажуємо ромштекс з яловичини з двох боків до утворення на них рум’яної скоринки.
  3. Ріжемо помідори кружечками. Сир подрібнюємо пластинками.
  4. На деко викладаємо шматочки яловичини, на них — кружечки помідора. Посипаємо відбивні чебрецем, кладемо зверху сир. Ставимо страву на 15 хвилин в розігріту до 180°C духовку.
  5. Багет нарізаємо на шматочки по діагоналі. Обсмажуємо хліб на тій самій сковорідці, де смажилися ромштекси з яловичини. Кожен шматочок багета натираємо часником.
  6. Готове м’ясо подаємо з ароматними грінками та червоним вином.

Опановуйте класику світової кухні разом із нами та збагачуйте домашнє й святкове меню новими стравами!