Ромштекс — традиційна м’ясна страва для Великобританії, Австрії, Німеччини та інших європейських країн. Не думайте, що це звичайна відбивна з яловичини й особливих секретів і правил приготування такої їжі немає. Є ряд нюансів, не врахувавши які, потішити себе й близьких еталонним ромштексом не вийде.
Відмінності від шніцеля та біфштекса
Для початку розберемося, чим ця їжа відрізняється від шніцеля та біфштекса. Ромштекс — це страва з яловичини. М’ясо злегка відбивають, нерідко вимочують у льєзоні (рідка суміш із яєць), а потім обсмажують до хрусткої скоринки на сковороді з невеликою кількістю жиру.
Для того щоб у вас вийшов зразковий ромштекс, радимо брати внутрішню частину яловичого стегна. Це м’ясо неначе спеціально створене для приготування такої їжі.
Біфштекс — різновид стейка. Його перед термічною обробкою не відбивають і не панірують.
Зовсім інша річ шніцель. Це м’ясо, відбите до напівпрозорого стану, запаніроване в сухарях і обсмажене у фритюрі до утворення на страві хрусткої скоринки.
Ромштекс з яловичини з картоплею
Це самодостатня основна страва, яка не тільки урізноманітнить щоденний раціон, але й з легкістю прикрасить недільний обід або святковий стіл.
Приготування чотирьох порцій ромштекса з гарніром забере трохи більше години. Високоякісну яловичину, яка знадобиться, щоб зробити цю страву, завжди можна придбати в будь-якому торговому центрі мережі METRO.
Складові
- 4 порційні шматка яловичини (вона має бути тільки свіжою, розморожене м’ясо тут категорично не підходить) вагою до 200 г кожен;
- 500 г картоплі;
- 4 маленькі цибулини шалот або 2 звичайні ріпчасті;
- 3 яйця;
- 150 г вершкового масла;
- 2 зубчики часнику;
- 3 ст. л. гірчиці;
- панірувальні сухарі;
- трохи тертого хрону або готового соусу з цього продукту;
- сіль, перець, карі — за смаком;
- невелика кількість рафінованої олії.
Покрокова інструкція
- М’ясо миємо, видаляємо з яловичини наявні плівки. Прекрасно, якщо з краю кожного шматочка є смужка жиру. Останній зробить ромштекси соковитішими та смачнішими.
- Злегка (це важливо!) відбиваємо кожен шматочок яловичини.
- Змішуємо хрін, гірчицю, порошок карі. Обмащуємо масою кожен шматочок яловичини.
- Злегка розбовтуємо яйця виделкою (забороняється збивати), трохи солимо, перчимо.
- Майбутні ромштекси злегка підсушуємо паперовим рушником. Він вбере залишки маринаду. Далі вмочуємо відбивні в льєзон, паніруємо в сухарях і смажимо на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії.
- Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 180°C.
- Чистимо картоплю й цибулю. Першу нарізаємо брусочками, другу —невеликими кубиками. Подрібнену картоплю можна промити та просушити серветкою. Завдяки цьому простому лайфхаку вона вийде з хрусткою скоринкою.
- Коли ромштекси з яловичини підрум’яняться з обох боків, перекладаємо їх на деко. Зверху на кожен шматочок м’яса поміщаємо невелику кількість вершкового масла.
- Ставимо ромштекси на 10–15 хвилин в розігріту духовку. Перевірити готовність м’яса можна за допомогою виделки. Проколюємо ромштекс. Якщо м’ясо м’яке й виділяє прозорий сік, значить, воно вже готове.
- Смажимо картоплю на рослинній олії. Коли вона зарум’яниться, додаємо в сковороду нарізану цибулю. Солимо все тоді, коли скибочки картоплі будуть повністю готові.
- Подаємо ромштекс із гарніром, доповнивши цю ситну та смачну їжу маринованими або свіжими овочами, улюбленою зеленню.
Запечений ромштекс — рецепт із томатами
Тим, хто намагається не їсти смаженого, особливо в паніровці, сподобається рецепт запеченого ромштекса з яловичини з овочевим гарніром.
Щоб зробити 4 порції такої ситної та смачної страви, знадобиться 1 година.
Складові
- 4 порційні шматка яловичини;
- 70 г вершкового масла (жирність — не менше 80%);
- 250 г гауди або іншого м’якого жирного сиру;
- 4 соковитих стиглих томата;
- 1 французький багет;
- 1 зубчик часнику;
- сіль, перець, сушений чебрець — за смаком;
- трохи рафінованої олії.
Покрокова інструкція
- Яловичину миємо, обсушуємо рушником, ріжемо. Солимо та перчимо кожен шматочок. Злегка відбиваємо майбутні ромштекси. Це можна зробити навіть ребром ножа, не використовуючи спеціальний молоток для м’яса.
- На сковороді розігріваємо рослинну олію. Обсмажуємо ромштекс з яловичини з двох боків до утворення на них рум’яної скоринки.
- Ріжемо помідори кружечками. Сир подрібнюємо пластинками.
- На деко викладаємо шматочки яловичини, на них — кружечки помідора. Посипаємо відбивні чебрецем, кладемо зверху сир. Ставимо страву на 15 хвилин в розігріту до 180°C духовку.
- Багет нарізаємо на шматочки по діагоналі. Обсмажуємо хліб на тій самій сковорідці, де смажилися ромштекси з яловичини. Кожен шматочок багета натираємо часником.
- Готове м’ясо подаємо з ароматними грінками та червоним вином.
Опановуйте класику світової кухні разом із нами та збагачуйте домашнє й святкове меню новими стравами!