Працюємо

Як підготувати заклад до Нового року: декор, меню, напої

yak-pidgotuvaty-zaklad-novogo-roku-dekor-menyu-napoyi

Передноворічний період починається на початку грудня й триває аж до кінця січня. І це один із найприбутковіших етапів для закладів. Саме в місяці перед святами кількість гостей у ресторанах збільшується, а також зростає попит на додаткові послуги на кшталт доставлення. Та щоб цей час приніс кошти, ресторанам і кафе слід підготуватися до нього заздалегідь. Тому ми зібрали для вас поради щодо основних аспектів: святкового декору приміщення й фасаду, освітлення, музики, страв і напоїв. Рекомендаціями для новорічного меню з нами поділився бренд-шеф METRO Олексій Міллер. Як же підготувати заклад до новорічних свят? Читайте про це просто зараз.

Оформте вуличну зону

Найкраще починати святково декорувати заклад саме з вулиці, бо новорічний вигляд вашого закладу приваблюватиме відвідувачів. Вікна та фасад будівлі можна прикрасити звичайними гірляндами. Але щоб створити справжній святковий настрій і вирізнитися з-поміж конкурентів, створіть біля закладу зимову інсталяцію — фотозону. Для її використання візьміть гіпсові фігури, світловий дощ, скульптури, стрічки. Гнучким неоном можна прикрасити козирок над входом, двірний отвір і банер вашого закладу. Щоб прикрасити дерева, використовуйте прозорі шнури. yak-pidgotuvaty-zaklad-novogo-roku-dekor-menyu-napoyi

Прикрасьте інтер’єр закладу

Усередині закладу має бути не менш святково й креативно ніж зовні. Є безліч варіантів для прикрашення простору: світлодіодні гірлянди, штучний сніг, фігурки з пінопласту, підсвічені гірляндами, свічки, хвойні вінки. Якщо в приміщенні вашого закладу є бильця, сходи та барна стійка, їх також можна підсвітити й прикрасити гірляндами.

Столики гостей можна додатково декорувати вазами з натуральними ялинковими гілками, шишками та святковим текстилем: серветками, скатертинами. Стіни та меблі можна прикрасити різдвяними чобітками, тканинними ялинками, сніжинками та іншими святковими елементами.

Не забувайте, що небанальний декор залучить до вашого закладу більше гостей. Тож продумайте наперед концепцію цьогорічного декору й зробіть відповідні прикраси, фотозону та маленькі композиції всередині ресторану.

Створіть новорічний плейлист

Музика — дуже важливий елемент для загальної атмосфери свята. Тому подбайте про неї окремо. Ви можете взяти готові списки новорічних композицій або створити власні. Головне — пам’ятайте про авторські права. Так, для вільного відтворення музичних композицій слід отримати дозвіл на їхнє публічне виконання. Для цього можна звернутися особисто до правовласника або власника майнових авторських прав. Та найзручніший спосіб — укласти ліцензійний договір з УААСП (Українським агентством з авторських та суміжних прав).

Розробіть святкове меню yak-pidgotuvaty-zaklad-novogo-roku-dekor-menyu-napoyi

  • Складіть план

Приблизно за місяць до початку новорічного сезону бренд-шеф вашого закладу має підготувати спеціальне святкове меню. Важливо зробити це заздалегідь, аби скласти списки закупівель. Багато закладів спеціально до свят пропонує комплексні вечері з кількох страв, десерту та напоїв. Такий підхід може розвантажити роботу кухні й забезпечити її безперебійну роботу, а також залучити частину відвідувачів продуманої пропозицією. 

Що стосується страв, то збалансоване різдвяне меню пропонує традиційні улюблені страви в авторській інтерпретації на кшталт запеченої птиці, новорічних салатів. Але також воно має запропонувати унікальні страви від шефа, притаманні концепції вашого закладу.

  • Додайте дорогі й якісні інгредієнти

Новорічний сезон — це той випадок, коли гості готові платити більше за відчуття свята й вишуканості. Тож ви сміливо можете додати в меню декілька страв вищого цінового сегмента: стейки з мармурового м’яса та якісної ірландської яловичини, червону ікру, фазана, оленину Веллінгтона, закуски з перепелів, французького голуба тощо.

Щоб збільшити продажі преміальних страв, розміщуйте їх у верхній і нижній частинах меню. Так вони привернуть увагу. І не забудьте додатково обговорити з персоналом презентацію цих страв, аби ваші гості дізналися про особливості дорогих інгредієнтів і зрозуміли, чому ціна саме така.

  • Не забудьте про вегетаріанські та веганські позиції

Пам’ятайте, що частина ваших гостей може дотримуватися посту, а також не вживати продукти тваринного походження через власні погляди та стан здоров’я. Та вони однаково мають відчути святкову атмосферу завдяки вашій кухні. Тож не обмежуйтеся рослинними позиціями, які вже є у вашому меню. Створіть додаткові 3–4 святкові страви, які будуть відрізнятися від вашого типового вегетаріанського меню. Це може бути сільський пиріг із кейлом і грибами, всілякі запіканки й печені із сочевицею, нутом або соєвим фаршем, стейки з рослинного м’яса зі спеціями тощо.

  • Подбайте про новорічні десерти

Під час святкового сезону велика частина гостей дозволяє собі більше калорійних страв ніж зазвичай. Тож запропонуйте їм різдвяні солодощі. Це можуть бути німецькі штолени, пончики із шоколадною глазур’ю, фруктові та ягідні пироги зі спеціями, пряні кекси з горіхами й сухофруктами, теплі пудинги, вершкові фруктові суміші. Із солоних позицій можна зробити пиріжки з різноманітними начинками, а також круасани із червоною ікрою.

Створіть святкову барну карту yak-pidgotuvaty-zaklad-novogo-roku-dekor-menyu-napoyi

  • Додайте більше ігристих і червоних вин

Збільшувати кількість типово «зимових» вин — стандартна практика для закладів. Складіть список барних позицій заздалегідь, аби завчасно домовитися з постачальником алкоголю. Вина мають доповнювати ваше різдвяне меню. Ви можете додати справжнє французьке шампанське. Ігристі із Шампані мають найвищу ціну, але ви можете замінити його на не менш якісне традиційне ігристе з Ельзасу, Бургундії та Бордо. Щодо червоних вин, то вони мають бути більш повнотілими й насиченими ніж зазвичай. 

Як ви можете стимулювати гостей замовити саме ці вина? Створіть у меню «ідеальні пари» — вказуйте напроти деяких страв назву вина, яке найбільше пасуватиме цій позиції.

  • Внесіть у меню гарячі алкогольні напої

Не забудьте про найтрадиційніший святковий напій. Робіть глінтвейн із червоного й білого вина. Також можете запропонувати гостям гарячий шоколад із лікерами, каву по-ірландськи, гаряче пиво або сидр з алкогольними бітерами й сиропами. Такі позиції завжди відмінно продаються під час зимових свят. Аби гостям було зручніше їх знайти, складіть меню таких напоїв на окремій сторінці. Можете додатково роздрукувати її або перемістити розділ на початок електронної барної карти.

  • Подбайте про безалкогольні святкові позиції

Частина ваших гостей може не вживати алкоголь. Звісно, вони можуть замовити сік або чай, але такі напої не створять у них відчуття свята. Тому запропонуйте їм безалкогольні ігристі й тихі вина, а також гарячі напої зі списку вище без додавання алкогольних інгредієнтів. 

Не забувайте, що в METRO ви можете знайти все необхідне для свята у вашому закладі: новорічний декор, заморожені страви й закуски, інгредієнти для них, а також величезний вибір вин й інших алкогольних і безалкогольних напоїв. Тож скоріше продумайте всі новорічні активності, щоб зробити список замовлення. Для закупівель приїжджайте в будь-який ТЦ METRO або скористайтеся нашою доставкою. Чекаємо на вас і бажаємо прибуткового новорічного сезону!