Працюємо

Як підготуватися до найромантичнішого свята року і здивувати різноманіттям?

yak-pidgotuvatysya-najromantychnishogo-svyata-roku-zdyvuvaty-riznomanittyam

Розкриваємо секрети, як урізноманітнити ваше романтичне меню, що не лишить ваших гостей байдужими.

Розпочнете вечір з запеченого курчати місо з салатом із солодкої картопляної локшини?

Нам знадобиться:

  • біла паста місо — 1 ст. л.;
  • мед — 0,5 ст. л.;
  • часник — 1 подрібнений зубчик;
  • оливкова олія першого віджиму — 1 ст. л.;
  • філе курячого стегна — 360 г;
  • солодка картопля (батат) — 400 г;
  • зелена цибуля — 1 гілочка;
  • заморожені боби едамаме в стручках — 105 г;
  • тайське листя базиліку — 0,5 склянки;
  • листя коріандру (кінзи) — 0,5 склянки;
  • підсмажені горіхи кеш’ю — 40 г;
  • лайм для прикрашання.

Для кокосової заправки місо:

  • кокосовий крем — 40 мл;
  • біла паста місо — 1 ст. л.;
  • сік лайма — 0,5 ст. л.;
  • вода — 1 ст. л.;
  • мед — 0,5 ч. л.

Готуємо:

  1. Розігріваємо гриль до високої температури. Місо, мед, часник і половину олії добре перемішуємо в мисці. Відправляємо курятину в суміш на 20 хвилин.
  2. Поки курка маринується, готуємо кокосову заправку місо. Кокосовий крем, місо, сік лайма, воду й мед перемішуємо в невеликій мисці.
  3. Викладаємо курку на велике деко. Готуємо 4–5 хвилин або до легкого обвуглення. Перевертаємо й готуємо ще 4–5 хвилин або до готовності. Відкладаємо вбік.
  4. Розігріваємо духовку до 180° C. Викладаємо солодку картоплю на 2 великі дека й перемішуємо з олією, що залишилася. Готуємо 4–5 хвилин чи поки вона не стане м’якою. Перекладаємо всю картоплю в одне деко, додаємо цибулю й едамаме та перемішуємо.
  5. Нарізаємо курку, розкладаємо суміш солодкої картоплі й курки в тарілки і зверху поливаємо заправкою з місо, базиліку, коріандру, кеш’ю й кокосового горіха. Подаємо зі слайсами лайма. На 4 порції.

Чи, можливо, креветки з перцем чилі з локшиною з цукіні і крихтою з морських водоростей?

Для приготування нам знадобиться:

  • азіатський джем — 55 г;
  • вода — 30 мл;
  • тигрові креветки — 0,5 кг;
  • кунжутна олія — 0,5 ст. л.;
  • імбир, очищений від шкірки й нарізаний смужками — 20 г;
  • броколі, нарізана дрібними суцвіттями — 300 г;
  • цукіні, нарізаний спіральками — 2 шт.;
  • мікрокоріандр для подачі.

Для крихти із морських водоростей:

  • сушені вакаме*, замочені у воді на 10 хвилин — 30 г;
  • togarashi** — 1,5 г;
  • кунжутна олія — 1 ч. л.;
  • кунжут — 0,5 ст. л.

Готуємо:

  1. Розігріваємо духовку до 180° C. Наливаємо джем із чилі й воду у велику миску та перемішуємо. Додаємо в суміш креветки й відкладаємо для маринування.
  2. Поки креветки маринуються, робимо крихту з морських водоростей. Зливаємо воду з вакаме, відцідивши якомога більше рідини. Кладемо в невелику миску й додаємо togarashi, олію й насіння кунжуту. Ретельно перемішуємо. Викладаємо на велике деко, вистелене папером для випікання з антипригарним покриттям. Готуємо 15 хвилин чи до хрусткої скоринки. Залишаємо охолонути.
  3. Нагріваємо олію у великій сковорідці вок на сильному вогні. Додаємо суміш креветок, імбиру і броколі. Готуємо, помішуючи, 3–4 хвилини або до готовності креветок. Знімаємо з вогню, додаємо локшину з цукіні і перемішуємо.
  4. Розкладаємо в тарілки, а зверху посипаємо крихтою з коріандру й водоростей. На 4 порції.

* Вакаме — це різновид сухих водоростей, що можна знайти в азіатських продуктових магазинах.

** Togarashi — це японський порошок чилі, який можна придбати в азіатських супермаркетах і бакалійних крамницях.

Запропонуємо ще один рецепт основної страви й перейдемо до десерту!

Яловичина, броколіні й салат із кіноаyak-pidgotuvatysya-najromantychnishogo-svyata-roku-zdyvuvaty-riznomanittyam

Для приготування беремо:

  • біла кіноа — 100 г;
  • вода — 250 мл;
  • свіжий імбир, нарізаний — 7,5 г;
  • сушені пластівці чилі — 1,5 г;
  • оливкова олія — 30 мл;
  • подрібнений часник — 0,5 зубчика;
  • філе яловичини — 300 г;
  • морська сіль, чорний перець — на смак;
  • кеш’ю — 20 г;
  • броколіні — 2 шт. по 90 г;
  • молоде листя шисо для подачі — за бажанням.

Кокосова заправка:

  • кокосове молоко — 65 мл;
  • сік лайма — 30 г;
  • натертий свіжий імбир — 0,5 ст. л.

Готуємо:

  1. Розігріваємо духовку до 200° C. Змішуємо кокосове молоко, сік лайма й тертий імбир у мисці. Відкладаємо вбік.
  2. Кладемо кіноа, воду і шматочки імбиру в каструлю середнього розміру й на сильному вогні доводимо до кипіння. Щільно накриваємо кришкою і зменшуємо вогонь до мінімуму. Варимо 10 хвилин. Знімаємо з вогню, видаляємо імбир і даємо кіноа постояти під кришкою впродовж 5 хвилин. Знімаємо кришку й відставляємо, щоб охолодити.
  3. Нагріваємо сковороду-мангал на сильному вогні. Змішуємо пластівці чилі, олію й часник у невеликій мисці. Змащуємо яловичину і броколіні половиною суміші чилі та посипаємо сіллю й перцем. Готуємо яловичину, перевертаючи, 6 хвилин чи поки вона не підрум’яниться. Викладаємо на деко з кеш’ю й олією чилі, що залишилася. Запікаємо в духовці 15–20 хвилин на середньому рівні просмажування. Відкладаємо й даємо постояти 5 хвилин.
  4. Готуємо броколіні на сковороді-гриль по 2–4 хвилини з кожного боку чи до легкого обвуглення й м’якості. Змішуємо кіноа, броколіні й кеш’ю в мисці. Нарізаємо яловичину тонкими скибочками й подаємо з салатом із кіноа, листям шисо та кокосовою заправкою. На 4 порції.

І на десерт — віскі крем-карамельyak-pidgotuvatysya-najromantychnishogo-svyata-roku-zdyvuvaty-riznomanittyam

Почнемо з інгредієнтів:

  • цукрова пудра — 445 г;
  • віскі — 80 мл;
  • вода — 80 мл;
  • молоко — 500 мл;
  • жирні вершки — 250 мл;
  • яйця — 3 шт.;
  • свіжі яєчні жовтки — 8 шт.;
  • ванільний екстракт — 1 ст. л.

Готуємо:

  1. Розігріваємо духовку до 150° C. Цукор, віскі й воду змішуємо в каструлі середнього розміру на сильному вогні. Доводимо до кипіння і варимо, не перемішуючи, 10–12 хвилин чи поки суміш не стане темно-золотистою. Розливаємо карамель по 1 чашці (250 мл) у 6 форм для пирогів або у формочки. Відкладаємо вбік.
  2. Наливаємо молоко й вершки в каструлю і ставимо на середній вогонь. Доводимо до кипіння та знімаємо з вогню.
  3. Яйця, жовтки, цукор і ванільний екстракт збиваємо в мисці до однорідної маси. Поступово додаємо молочну суміш, збиваючи, щоб усе перемішалося. Виливаємо суміш назад у каструлю й готуємо на слабкому вогні 2–3 хвилини або поки вона не стане теплою. Розливаємо суміш у форми, відправляємо на водяну баню і варимо 35–40 хвилин чи поки вона не застигне із легким погойдуванням у центрі.
  4. Виймаємо форми й даємо повністю охолонути перед охолодженням упродовж 3–4 годин або до охолодження.

І перша порада, як не зіпсувати свято невчасним приготуванням: крем-карамель можна зробити за добу до свята і зберігати в холодильнику.

Усі інгредієнти, що є в рецептах, ви можете замовити онлайн: https://shop.metro.ua/ua/.