Відпочиваємо

Як підвищити імунітет: прості рецепти

yak-pidvyshhyty-imunitet-prosti-retsepty-1

Імунітет ― це здатність організму протистояти хворобам та боротися з недугами. Умовно виокремлюють два типи цього захисного механізму. Перший ― вроджений імунітет. Із ним людина з’являється на світ. Такий імунітет діє швидко, наприклад, вимиваючи віруси зі слизом, підвищуючи температуру тіла. Другий тип ― це адаптивний захист. Організм його набуває тоді, коли бореться із захворюваннями, отримуючи щеплення. Утворення адаптивного захисту триває 5–10 днів. Цей час необхідний організму для того, щоб у достатній кількості виробити антитіла.

Чим небезпечний слабкий вроджений імунітет

Якщо вроджений імунітет ослаблений, то він не здатен вчасно зупинити розвиток захворювання. У результаті недуга може виникнути від будь-якого віруса чи бактерії, часто має тяжкий перебіг та загрожує ускладненнями.

Основні причини слабкого вродженого імунітету:

  • погана екологія ― забруднені вода та повітря, підвищений рівень радіації тощо. Умови, в яких жило людство сто років тому, були істотно кращими. Саме тому наші пращури не застуджувалися від ковтка холодної води, а після прогулянки на морозі без шапки не злягали з температурою;
  • неправильне харчування. Їжа та напої, напхані консервантами, стабілізаторами, цукром, барвниками, ― все це знижує захисні можливості організму;
  • дієти та голодування. Імунітет однаково страждає як від надлишкової, так і від недостатньої ваги;
  • дефіцит вітамінів. Без вітаміну А погіршується наша захисна реакція на проникнення чужорідного білка. Через брак вітаміну В організм не здатен адекватно реагувати на стрес;
  • антибіотики. Вони вбивають не тільки хвороботворні, а й корисні для організму бактерії, пригнічують вроджену імунну систему;
  • перевантаження. І фізичні, й розумові перенапруження виснажують організм, понижуючи його здатність протистояти хворобам;
  • хронічне недосипання. Тіло не встигає відновлювати сили, внаслідок чого перевантаження нервової системи послаблює імунітет, зумовлюючи появу зайвої ваги.

Ознаки ослаблення захисних сил організму у дорослого

yak-pidvyshhyty-imunitet-prosti-retsepty-2

Зниження імунітету в дорослої людини супроводжується такими симптомами:

  • захворювання органів травної системи ― від діареї до метеоризму, адже в кишківнику зосереджено 80 % захисних сил організму;
  • хронічна втома. Коли вона з’являється у дорослого, то це означає, що його імунітет ослаблений. Організм потребує більше запасів енергії для того, аби боротися з вірусами, шкідливими мікроорганізмами;
  • постійні стреси, які провокують появу хронічних хвороб і запальних процесів. Гормон стресу кортизол пригнічує діяльність лейкоцитів і робить людину вразливою;
  • уповільнене загоювання ран. Із послабленням імунітету знижується здатність тіла до самовідновлення;
  • надмірний потяг до солодкого. Такий симптом свідчить про дефіцит магнію, фосфору, хрому. Лікарі рекомендують збалансувати раціон харчування, збільшивши кількість необхідних вітамінів і мінералів.

Як підвищити імунітет в домашніх умовах

Імунітет наполовину залежить від спадковості, наполовину ― від способу життя. Ознаки зниження захисних сил організму можуть проявитися несподівано. Тому краще заздалегідь знати, як можна швидко підвищити імунітет. Вам допоможуть:

  • харчування для підвищення імунітету;
  • народі рецепти;
  • вітаміни;
  • заняття спортом;
  • здоровий сон;
  • відмова від куріння та алкоголю.

Харчування для підвищення імунітету

Раціональне харчування допоможе зміцнити захисні сили організму та в домашніх умовах покращити загальне самопочуття. Раціон має бути різноманітним, містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів. Тому в меню варто включити:

  • м’ясні, рибні страви ― щоденно, бобові ― двічі на тиждень;
  • овочі, фрукти та ягоди, особливо червоні ― буряк, квасолю, перець, виноград, яблука, журавлину. Корисним буде й помірне вживання червоного вина. Не забувайте також про соки ― виноградний, томатний, гранатовий;
  • зелень ― петрушку, кріп, листя та корені селери;
  • свіжі морепродукти. Зверніть увагу на кальмари та морську капусту;
  • продукти, які містять калій. Це, зокрема, нечищена печена картопля, горіхи, гречана та вівсяна крупи;
  • кефіри та йогурти, які посилюють вироблення інтерферону;
  • зелений чай, оскільки він виводить радіонукліди.

Як народними засобами посилити стійкість до хвороб

yak-pidvyshhyty-imunitet-prosti-retsepty-3

Смачно та корисно підкріпитися протягом дня можна, змішавши 1 ст. л. меду з подрібненими через м’ясорубку трьома лимонами з цедрою та по 300 г кураги, родзинок, почищених грецьких горіхів. Готовий смаколик потрібно приймати 1 раз на день натщесерце чи за годину до вживання їжі по 1 столовій (дорослим) і 1 чайній (дітям) ложці. Таку суміш зберігають лише в холодильнику.

Плоди шипшини застосовують під час авітамінозів як ранозагоювальний, протизапальний, сечогінний засіб. Існує два рецепти шипшинового настою:

  1. 8 ст. л. шипшини заливаємо 4 склянками окропу з 4 ст. л. цукру. Кип’ятити суміш необхідно протягом 10 хвилин, після чого настоювати 4 години. Процідити через фільтр і перелити в місткість для зберігання.
  2. 1 ст. л. шипшини та 1 ст. л. калини змішуємо з мелісою та шавлією (їх потрібно взяти по 1 ч. л.). Заливаємо суміш 0,5 л окропу, залишаємо на 2 години в термосі. Аби посилити дію настою, в склянку можна додавати 2 краплі обліпихової олії.

Симптоми браку вітамінів

Майте на увазі: як нестача, так і надлишок вітамінів однаково шкідливі. Занадто велика кількість цих речовин може навіть спровокувати отруєння. Тому вживайте їх лише відповідно до вказівок вашого лікаря.

Поширені симптоми дефіциту вітамінів:

  • випадіння волосся ― нестача вітамінів PP, B2, B6;
  • наявність запальних процесів на шкірі або надмірна її сухість ― брак вітамінів A, P, C;
  • кровоточивість ясен ― нестача вітамінів P, C.

Ведіть здоровий спосіб життя

yak-pidvyshhyty-imunitet-prosti-retsepty-4

Людині необхідні достатня кількість поживних речовин та кисень, а фізичні навантаження допомагають перекачувати кров, розносячи венами корисні речовини та вимиваючи токсини.

Нехай 30–40 хвилин пішої прогулянки на свіжому повітрі стануть для вас щоденним правилом. Якщо це проблематично, то почніть із коротших дистанцій, поступово збільшуючи швидкість і тривалість ходьби. Вечірні прогулянки сприятливо впливають на сон.

Корисними будуть і заняття спортом ― бігом, аеробікою, плаванням, футболом, тенісом тощо. Тренуючись, ми одночасно й загартовуємо організм. Але врахуйте, що необхідно контролювати рівень навантажень, інакше заняття спортом можуть зашкодити вашому здоров’ю.

Іще один спосіб оздоровлення народними засобами ― загартовування. Ходіть регулярно до сауни чи лазні. Якщо з якоїсь причини це складно, то контрастний душ теж принесе неоціненну користь.

Обов’язково висипайтеся

Здоровий повноцінний сон дає змогу організму відновлювати сили, нервову систему, запаси енергії, підвищувати імунітет. Спати необхідно бодай 7–8 годин. Не забувайте й про те, що внаслідок недосипання людина стає дратівливою та неуважною, а це сприяє розвитку стресу.

Відмова від куріння та алкоголю

Під час куріння в ротовій порожнині утворюється осередок запалення, на якому концентрується увага імунних сил організму. Тому курці більш схильні, наприклад, до туберкульозу чи раку.

Алкоголь також пригнічує захисні сили організму, збільшуючи ризик виникнення онкозахворювань і проблем, пов’язаних із печінкою. Тому для підвищення імунітету варто кинути курити та мінімізувати вживання алкоголю.

  • Актуально как никогда. Иммунитет: как он устроен и можно ли его укрепить. Биологический иммуномодулятор OMARIDIN способен выстроить вторую линию иммунной защиты, по причине взаимодействия с толл-подобными рецепторами (TRL) клеток.

  • Алина

    Звичайно, щоб не хворіти часто, потрібно зміцнювати імунітет: більше прогулянок на свіжому повітрі, фрукти, овочі, зелень, спорт … Цей список можна продовжувати довго. Але я ще додатково приймаю Альпікол для зміцнення імунітету, тоді вже впевнена, що буду ходити на роботу без тривалих лікарняних.

  • Леся

    Як на мене, то правильне харчування, вітаміни і взагалі здоровий спосіб життя — це основи для підтримки імунітету в порядку. Але якщо до всього цього ще додати Альпікол, то застуди можна уникнути. Я курсами завжди його пропиваю і відчуваю себе чудово.

  • Нина

    Дякую за корисну інформацію. Ця тема завжди актуальна. Я своїм діткам Альпікол даю для профілактики застуди та підняття імунітету. Відколи почали приймати цей сироп хворіють рідше і те, у легкій формі.

  • Елена

    Я у вересні з дитиною пропила Альпікол спеціально, щоби підготуватися до застудного періоду. Це нам терапевт у поліклініці порадила. Та ось, за всю зиму тільки в мене був нежить чотири дні і все. Більше не хворіли!