П'ємо

Як правильно приготувати збитень

yak-pravylno-prygotuvaty-zbyten

Назва цього напою зараз мало кому відома. Але ж збитень — це один із найдавніших східнослов’янських засобів для боротьби із застудою, що допомагає швидко відновити сили. Крім того, такий диво-напій чудово втамовує спрагу.

Простий, корисний, ароматний

Згадки про збитень зустрічаються в літописі початку XII століття. Перший же зафіксований рецепт цього напою датований XVI століттям.

Готують такий коктейль з меду та різноманітних прянощів. Існують безалкогольний і алкогольний варіанти цього напою. Отже, збитнем, до складу якого входить, наприклад, вино, цілком можна замінити заморські глінтвейн або грог.

Приготувати такий коктейль у домашніх умовах зовсім не складно. Необхідні продукти ви завжди знайдете в будь-якому торговому центрі мережі METRO.

Корисний напій: збитень з прянощами

yak-pravylno-prygotuvaty-zbytenЗбитень, рецепт якого ви знайдете нижче, однаково смакує холодним і гарячим. Взимку його п’ють, щоб зігрітися, а влітку охолоджений коктейль надовго змусить забути про спрагу.

Щоб зробити 4-5 порцій корисного збитню, знадобиться максимум півгодини.

Інгредієнти

  • мед — 350 г (кількість цього продукту можна регулювати за смаком);
  • вода — 2 л;
  • корінь імбиру — приблизно 0,5 см;
  • аніс, кардамон — по 1/3 ч. л.;
  • чорний перець — 12 горошин;
  • гвоздика — 6 суцвіть;
  • кориця — 1 паличка.

Покрокова інструкція

  1. У каструльці змішуємо воду з медом, ставимо на слабкий вогонь, доводимо до кипіння. Якщо з’являється піна, видаляємо її.
  2. Додаємо в каструльку з основою коктейлю всі прянощі, дрібно нарізаний імбир, розмішуємо, варимо 10-15 хвилин, знімаємо з вогню.
  3. Даємо збитню настоятися хвилин 5, проціджуємо та одразу ж наливаємо в склянки з товстого скла або кружки, прикрашені шматочками лимона. Якщо готуємо напій влітку, охолоджуємо його перед подаванням.

Зігріваючий збитень з вином

yak-pravylno-prygotuvaty-zbytenПрянощі можна підбирати за своїм смаком. Крім того, даний коктейль тільки виграє, якщо ви додасте в нього трави (звичайно, за умови, що вам подобається їхній смак і немає протипоказань) — ромашку, м’яту, калган, звіробій та ін.

Щоб приготувати 4 порції ароматного збитню, вам знадобиться 40 хвилин.

Інгредієнти

  • червоне сухе вино — 1 л;
  • мед — 200 г;
  • мелена кориця, мускатний горіх — по 0,5 ч. л.;
  • чорний перець — 8 горошин;
  • гвоздика — 8 бутонів.

Покрокова інструкція

  1. Вино помістити в каструльку, нагріти, але не доводити до кипіння. У гарячій рідині розчинити мед, ввести прянощі. Як було сказано вище, за бажання ви можете додати у коктейль і трави. Експериментуйте з цим інгредієнтом і, цілком можливо, незабаром у вас з’явиться «фірмовий» рецепт.
  2. Накрити каструльку кришкою та настояти напій близько півгодини.
  3. Процідити збитень, нагріти (але не кип’ятити!) його. Розлити коктейль по склянках або кружках, в які можна покласти шматочки лимона, листочки м’яти, та одразу подати до столу.