Купуємо

Як правильно вибрати диню

yak-pravylno-vybraty-dynyu-1

«Солодкі, як мед, гладкі, як дівчина!» — ці слова героя відомого фільму стали ємним і водночас найлаконічнішим описом дині. Важко знайти людину, у якої назва цієї рослини не викликала б приємні спогади. Ароматні й соковиті плоди є частим гостем як на столах в Європі, так і в Африці чи Америці. Але батьківщиною дині вчені вважають Азію. Наші далекі предки використовували в їжу дикорослі плоди, які залучали своїми смаковими якостями та великим вмістом води. Окультурено цю баштанну рослину було кілька тисячоліть тому. Дикоросла диня в природі зараз не зустрічається, але її культурну форму можна зустріти в кожній країні.

Першу письмову згадку про цю рослину знайдено в Біблії. Але на столах цей плід з’явився набагато раніше. Першу домашню культуру виростили жителі Північної Індії. З цього моменту починається світова слава даного плоду. Солодку й смачну диню швидко полюбили в Середній і Малій Азії. До Європи ця рослина прийшла тільки з початком торгових відносин зі Сходом. До Америки цей плід дістався тільки сто років тому, жителі Західної півкулі віддавали перевагу солодким сортам гарбуза. До сих пір фахівці сперечаються про те, чи є диня овочем, фруктом або ягодою. Прихильників у кожної теорії безліч. Але для звичайного покупця цей аспект не є головним. Людей, далеких від науки, більше цікавить питання, як правильно вибрати стиглу диню, ніж її належність до того чи іншого класу рослин.

Чим корисна диня

Диня — це справжнє джерело вітамінів і корисних речовин. Крім цукру й води, до складу цієї рослини належать вітаміни груп А, С і Р, залізо, солі калію та натрію. Також дана баштанна культура багата на фолієву й аскорбінову кислоту, клітковину та каротин. Ця рослина містить кремній, який бере участь у координації фізіологічних процесів в організмі. Перераховувати корисні властивості дині можна довго. Її радять своїм пацієнтам лікарі, дієтологи та косметологи.

Чому диня має стати постійним гостем в кожній домівці:

  • на Сході цей плід вважають найкращим засобом омолодження. Місцеві жителі кажуть, що диня робить очі блискучими, волосся шовковистим, бажання сильними, чоловіків витривалими, а жінок вічно молодими. За красу в цій рослині відповідає кремній, який покращує колір шкіри, допомагає зберегти її молодою і свіжою. Також даний мінерал впливає на стан волосся й нігтьових пластин, зміцнює їх і прискорює зростання;
  • диня обов’язкова для вагітних жінок. Фолієва кислота бере участь у формуванні клітин зародка, сприяє нормальному перебігу вагітності і розвитку плода;
  • ця рослина вважається ідеальним природним заспокійливим. Речовини, що містяться в м’якоті дині, беруть участь у виробленні серотоніну, який в народі називають «гормоном щастя». Поганий настрій або сумний ранок? Пару шматочків цього ароматного плода на тарілці зроблять навіть похмурий день сонячним;
  • диня допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. Вибравши правильну пропорцію даної рослини для вашого організму, ви позбудетеся від шлаків і знайдете колишню легкість. Також цей плід рекомендують при хворобах нирок і для боротьби з сечокам’яними загостреннями;
  • диня — найкраще джерело бета-каротину. У плодах рослини його більше, ніж у моркві. А ще цей плід — природне джерело засвоюваного золота. Цей метал допомагає уповільнити процеси старіння і зміцнити імунітет.

yak-pravylno-vybraty-dynyu-2Як вибрати диню: дивись, тримай, нюхай

Вибір стиглої дині — іспит для кожної господині. Не завжди красива на вигляд рослина буде солодкою й ароматною. Якщо ви хочете покласти в свою тарілку найсмачнішу диню, то не соромтеся її не тільки добре розглянути, а й помацати і понюхати.

Як правильно вибрати диню:

  • почніть з візуального огляду. Про високу якість плоду можуть сказати його колір і текстура. Стигла диня буде привертати увагу яскравим кольором. Існують сорти, для яких характерні пастельні тони, але це швидше виняток із загального правила. Якість рослини можна оцінити й по шкірці: ребриста поверхня говорить про те, що плід достиг в природних умовах, а не на складі. Зверніть увагу на хвостик, у зрілої дині він сухий і товстий;
  • переходьте до тактильного контакту. Диню, як і кавун, оцінюють по звуку, який вона видає при постукуванні. Глухий звук від поплескування долонею говорить про те, що перед вами стигла диня. Помацайте плід з усіх боків. У місцях, де на рослині є вм‘ятини, диня буде гіркою і кислої;
  • основною характеристикою стиглої дині є її аромат. Якщо ви відчуваєте запах зелені, то перед вами незрілий плід. Такі рослини зручні в транспортуванні і улюблені постачальниками. Але для покупця ця диня — викинуті на вітер гроші. У стиглого плода буде солодкий цукровий аромат. Понюхайте диню у хвостика і збоку. Якщо ви відчуваєте однаково приємний запах, то сміливо купуйте такий продукт. Смачного!