Купуємо

Як правильно вибрати кавун

yak-pravylno-vybraty-kavun-1

Кавун — це солодка, ароматна й дуже корисна ягода, яку однаково люблять як діти, так і дорослі. Це одна з найстаріших культурних сільськогосподарських рослин на планеті. Ще давні єгиптяни з задоволенням ласували цим плодом. Історія не називає точного місця народження кавуна, але вчені дотримуються одної думки: ця ягода з’явилася в Африці, звідки перекочувала торговими шляхами до країн Середземномор’я, а звідти вже до іншої частини Європи й Азії. Предок кавуна не був таким смачним, як його сучасний аналог. Перші дикі плоди були жорсткими та гіркими. Але давніх жителів Африки, де клімат загалом сухий і спекотний, кавун приваблював великим вмістом води. Природні джерела вологи знайти було не просто, а ця ягода давала можливість вгамувати спрагу й врегулювати водний баланс в організмі. Дикі сорти кавуна досі ростуть у посушливих регіонах Ботсвани та Намібії. Максимальна вага такої ягоди становить близько 250 грамів, а за своїми смаковими якостями вона приваблює тільки невередливих пустельних тварин.

Сьогодні кавун можна купити о будь-якій порі. Але сезоном цієї ягоди для країн Старого Світу вважається серпень і вересень. У цей період плоди цукрові й ароматні, насичено-червоного кольору. Сучасні ягоди — це результат копіткої роботи декількох поколінь селекціонерів. Середня вага кавуна 4–5 кг. Але є й плоди-гіганти, які досягають 50 кг. Кавун-рекордсмен з’явився в 2013 році в штаті Теннессі, США. Його виростив звичайний бухгалтер, для якого баштанні рослини — просто хобі. Вага ягоди становила 159 кг, що є абсолютним рекордом для плодів цього виду.

Види кавунів

Вибір хорошого кавуна — не таке просте завдання. Можна просто покластися на свою інтуїцію і купити ягоду, яка сподобалася вам візуально. Але такий вибір — це лотерея: буде кавун хороший або його смакові якості залишать бажати кращого, ви дізнаєтеся тільки вдома.

Є кілька сотень видів кавунів, які ростуть у різних країнах і на різних континентах. Найвідомішою на пострадянському просторі вважається астраханська ягода. Це не просто плід, це справжній бренд. Ці кавуни полюбляють не тільки покупці, але й виробники. Ягода невибаглива, стійка до хвороб, не потребує ретельного догляду. Багато сонця й відповідний ґрунт — чудовий урожай кавунів гарантовано. Такі кавуни добре переносять транспортування, тому їх можна зустріти не тільки на прилавках Астрахані, а й далеко за її межами. Солодкий, соковитий і дуже смачний плід люблять мільйони гурманів у всьому світі.

Традиційний кавун — це округлої або овальної форми ягода червоного кольору. Але селекціонери — люди креативні. Саме втручанню людини в природні процеси ми зобов’язані специфічним видам цієї ягоди. Виведені селекціонерами з різних країн сорти кавунів із білою та жовтою м’якоттю смачні та незвичайні.

Білий кавун для Європи ще дивина, але з кожним роком така ягода стає все більш популярною. Своєю появою цей плід зобов’язаний схрещуванню культурних видів баштанних та їхніх дикорослих побратимів. Цей смачний і солодкий кавун смакуватиме поціновувачам креативного підходу до вибору їжі.

Жовтий кавун все частіше зустрічається на прилавках наших магазинів. Такий сорт у народі називають ананасним за схожість з відомим фруктом. Колір м’якоті цієї ягоди варіюється від ніжно-лимонного до насичено-помаранчевого. Порада, як вибрати ідеальний кавун жовтого кольору дуже проста: понюхайте його. Такі ягоди мають дуже тонку кірку, тому стиглий плід щедро віддаватиме свій аромат назовні.yak-pravylno-vybraty-kavun-3

Як вибрати кавун: корисні поради

Є безліч думок про те, як правильно вибрати кавун. У кожного покупця свої методи визначення хорошого плоду. Але для того, щоб придбати смачну та стиглу ягоду, мало одного способу перевірки. Щоб на вашому столі був правильний кавун, необхідно врахувати не тільки зовнішні ознаки, а й умови його зберігання.yak-pravylno-vybraty-kavun-4

Як вибрати спілий кавун

Спочатку звертаємо увагу на його зовнішній вигляд. Смужки, колір, плями й навіть хвостик ягоди можуть багато розповісти про її смакові якості. Стиглий кавун тріщить під час стискання. Не бійтеся натиснути на плід, якісному продукту це не зашкодить. Кавун має бути великий, але не важкий, стигла ягода цукрова й трохи пориста. Поверхня якісного плоду гладка, з яскраво вираженими смужками, без матового нальоту. Жовта пляма на боці свідчить про те, що ягода була вирощена в природних умовах. Цей слід не має бути більшим навіть на великому кавуні. Хвостик у стиглого плоду сухий і в міру жовтий. Цілісність плоду — основний критерій безпечного вибору. Не купуйте тріснуті або розрізані кавуни. Як тільки кірка ягоди була пошкоджена, всередині плоду починаються процеси окислення й бродіння. М’якоть ягоди — ідеальне місце для розмноження бактерій. Ви не зможете перевірити чистоту ножа, яким різали кавун, тому купівля половини або часточки плоду може призвести до сумних наслідків для організму.

Купуйте кавуни в спеціально обладнаних місцях. Торгова точка має мати навіс, а ягоди зберігатися на піддоні висотою не менше ніж 20 см. Не соромтеся запитати у продавця документи на товар. Кавун з нітратами може спричинити значні проблеми зі здоров’ям.