Купуємо

Як правильно вибрати рибу: на що звернути увагу

yak-pravylno-vybraty-rybu-na-shho-zvernuty-uvagu-1

Включати рибу до раціону родини необхідно, адже користь від цього продукту складно переоцінити. Рибні страви — джерело легкого й корисного білка, цінних вітамінів, мікроелементів. Ну а риб’ячий жир, що складається з поліненасичених кислот омега-3 й омега-6, необхідний для повноцінного функціонування організму, особливо жіночого.

Риба як кулінарний продукт унікальна. Це і дієтична їжа (білі сорти), і делікатес (червона, морепродукти). Включати до раціону страви з риби потрібно як мінімум раз на тиждень. Головне — вибрати рибу в магазині так, щоб гарантувати сім’ї свіжий і смачний обід. Аби не помилитися у виборі, варто дотримуватися кількох базових правил. Перше — «вмикайте» нюх, будьте уважні!

Як вибрати свіжу рибу

Варто врахувати, що риба й морепродукти швидко псуються, тож під час їх зберігання вкрай важливо дотримуватися технологічних умов. Оскільки покупець не завжди може перевірити, де і як зберігали рибу, перш ніж вона потрапила на прилавок, варто використовувати прості способи перевірки її свіжості:

yak-pravylno-vybraty-rybu-na-shho-zvernuty-uvagu-2

  • тушка має бути щільною та пружною. Після натискання на м’якоті не повинно залишатися помітних вм’ятин. Якщо риба м’яка, найімовірніше, вона була мерзлою, а потім її розморозили;
  • луска у свіжої рибки блискуча, переливається. Тьмяна луска, що відпадає, має викликати сумніви щодо свіжості продукту;
  • очі також мають бути не каламутні, а з чорною зіницею, прозорі та блискучі;
  • зябра — рожеві, навіть червонуваті;
  • під час обробки з тушки свіжої риби має виділятися кров. Якщо цього не сталося, найімовірніше, мало місце попереднє замороження;
  • не соромтеся понюхати рибу в магазині. Це один із найнадійніших способів правильно вибрати свіжу та безпечну рибу для всієї родини.

Вибираємо заморожену рибу — як не платити за воду

Основна претензія господинь до заморожених морепродуктів — це наявність надлишків так званої льодової глазурі. Після розморожування вага продукту може зменшитися на третину, і це дуже невигідно. Але з огляду на те, наскільки це ніжний і швидкопсувний продукт, багато сортів просто не можуть потрапити до нас на стіл без попередньої заморозки. При такому зберіганні тушки та філе не втрачають своїх корисних і й поживних властивостей. Розморозивши таку продукцію, можна приготувати рибу в клярі, котлети або тюфтельки аж ніяк не гірші, ніж виходять зі щойно зловленої риби. Для того, щоб зберегти корисні властивості, улов охолоджують до 0 °C, а потім піддають так званому шоковому заморожуванню при –40 °C. Розморожувати рибу варто на верхній полиці холодильника протягом кількох годин, а ще ліпше залишити її на ніч. Варто купувати заморожену рибу, якщо:

  • у тушки цілі плавники та хвіст. Якщо вони відламані або пошкоджені, технологія заморозки й транспортування могла бути порушена;
  • у риби не жовтувате черево (якщо це не передбачає сорт риби). Адже приготована з неякісної сировини страва може неприємно гірчити;
  • на тушці відсутні вм’ятини, плями, незрозумілі вкраплення. Форма має бути природною;
  • філе не вкрите товстою кіркою льоду. Кількість глазурі має не перевищувати 5 %. Після розморожування вкрите надлишками криги філе перетвориться на рідку кашу, яка згодиться хіба що на котлети або тюфтельки.

Лосось, форель або горбуша: вибираємо червону рибу до столу

Ці цінні морські сорти риби не потрапляють в магазини свіжими, оскільки їх виловлюють в північних морях. Також лосося і його «побратимів» розводять в Норвегії та інших країнах. Зазвичай червону рибу продають охолодженою. Її свіжість можна перевірити тими самими способами, що й свіжу рибу. Прозорість очей, колір зябер, блиск луски, приємний свіжий запах — гарантія того, що з такого продукту вийде кулінарний шедевр. Іще одну незаперечну ознаку високої якості можна виявити під час обробки. У першокласного продукту хребет важко відокремити від м’якоті.

yak-pravylno-vybraty-rybu-na-shho-zvernuty-uvagu-3

Під час вибору філе або стейків червоної риби звертайте увагу на такі нюанси:

  • колір. Аби вберегтися від штучно пофарбованої риби, вибирайте продукт неоднорідного кольору, з добре помітними білими прожилками. Занадто однорідний колір — практично гарантія того, що мало місце хімічне фарбування;
  • запах. Головне — він має бути. Адже повна відсутність рибного аромату свідчить про те, що продукт могли вимочити в воді з оцтом (аби забезпечити «другу свіжість»). Запах має бути приємним і природним;
  • пружність. М’якоть філе і зріз стейка мають залишатися щільними під час натискання, без слідів і вм’ятин.

Любите копчену рибку?

Тоді вам обов’язково слід знати, що вона не має бути яскраво-жовтою. Такий колір свідчить про те, що виробник не коптив продукт, а використовував коптильну рідину або «рідкий дим», не виключено задля того, аби перебити запах не зовсім свіжої сировини. Справжня копчена риба має аромат багаття, приємного деревного димку. Доказ правильного копчення — дірочки від мотузок, на яких підвішували рибу.

yak-pravylno-vybraty-rybu-na-shho-zvernuty-uvagu-4

На шкірці делікатесу не має бути плям, вм’ятин, пошкоджень. Поверхня повинна бути чистою, блискучою, а аромат — не викликати жодних підозр. Не забувайте, що копченості, особливо теплої пори року, мають бути виключно свіжими, тому не соромтеся запитувати про сертифікати якості, уточнювати дату виробництва та термін придатності.

Якісна риба гарячого копчення легко відділяється від кісток і хребта. Продукт холодного копчення щільніший, у ньому допускається присутність легкого соляного нальоту.

Риба з ікрою — приємний бонус

Купуючи оселедець або свіжу охолоджену рибу, багато хто прагне вибрати особину з ікрою. Вона смачна й солона, з хлібом і маслом, і смажена — як окрема повноцінна страва.

yak-pravylno-vybraty-rybu-na-shho-zvernuty-uvagu-5

Аби забезпечити собі приємний бонус у вигляді ікри, звертайте увагу на такі ознаки риби-самки:

  • відсутність характерного горбика на спинці, який з’являється у самців під час нересту;
  • збільшене, наповнене черевце;
  • менш яскраве, ніж у самців, забарвлення;
  • менший розмір і довжину, ніж у самців;
  • кругліші, ніж у самців, обриси тушки. Загалом «дівчата» мають вгодованіший вигляд, ніж стрімкі, витягнуті «хлопці».

І головне — купуйте рибу і морепродукти лише в магазинах, що варті довіри. Смачного!

  • bfbatua

    Корисно, корисно.

  • Хороший рецепт, спасибо, попробуем!