Купуємо

Як правильно вибрати сковороду-гриль

yak-pravylno-vybraty-skovorodu-gryl

Завдяки тому, що це корисне приладдя перекочувало з ресторанних кухонь на наші, ми можемо в себе вдома готувати стейки, рибу, котлети, сосиски, овочі, гриби й навіть сирники з апетитними  смужками. Звісно, страви гриль — не тільки «фірмовий» візерунок на поверхні продукту, а й, у першу чергу, спосіб його обсмажування.

Смачно, соковито, корисно

У цьому випадку використовують мінімальну кількість жиру, що особливо цінують адепти ЗСЖ. Рифлене дно сковороди-гриль лише злегка змащують олією, та й то не завжди — часто її додають у маринад, і тоді обробка робочої поверхні не потрібна.

Під час приготування продуктів на такому приладді сік, жир і олія стікають на дно. Випаровуючись, вони наповнюють їжу вологою, розігрівають її. За рахунок цього страва рівномірно пропікається, не втрачаючи соковитості.

Словом, справа за малим — потрібно лише купити відповідне кухонне приладдя. У цій статті спробуємо дати вичерпну відповідь на запитання: «Сковорода-гриль — яку вибрати, якщо збираєшся смажити на ній рибу, птицю або м’ясо?». А високоякісні свіжі продукти, які готуватимете на цьому приладді, ви в будь-який момент зможете придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Форма має значення

yak-pravylno-vybraty-skovorodu-grylНасамперед розповімо, як вибрати сковороду-гриль потрібної конфігурації. Це приладдя для термічної обробки продуктів буває:

  • круглим. Радимо вибрати такий посуд, якщо збираєтеся обсмажувати в ньому стейки, котлети, сирники;
  • квадратним. Сковороди-гриль подібної форми — оптимальний посуд, у якому поміщається більше продуктів, ніж на круглому, прямокутному й овальному приладді для смаження;
  • прямокутним. Дуже місткий посуд. Серед переваг прямокутних сковорідок-гриль — на них зручніше готувати великі шматки м’яса або риби;
  • овальним. Найбільш зручне приладдя для термічної обробки риби. У такому посуді можна цілком запекти велику тушку.

Вибрати потрібний виріб — лише половина справи. Під час купівлі обов’язково уточніть, чи сумісне вподобане приладдя з вашою плитою. Наприклад, прямокутні сковороди-гриль не завжди можна використовувати на електроплитах, індукційних поверхнях.

З якого матеріалу виробляють

yak-pravylno-vybraty-skovorodu-grylПрактично всі сковороди-гриль роблять із алюмінію або чавуну. Кожен матеріал має свої особливості стосовно експлуатації та догляду.

Як вибрати чавунну сковороду-гриль

Це важкі й міцні вироби, які рівномірно розігріваються. Страви на таких сковородах-гриль відмінно доходять.

Величезна перевага чавуну — природна жирова плівка, яка утворюється під час першого приготування або попереднього прожарювання. У результаті олія забиває пори матеріалу і продукти надалі не прилипають до поверхні посуду для смаження. Не забувайте тільки, що чавунне приладдя не можна мити засобами, що розщеплюють жири.

Щоб вибрати сковорідку-гриль, виготовлену із цього матеріалу, зверніть увагу на:

  1. Вагу виробу. Чавун не може бути легким, приладдя середніх розмірів важить 1,5–2 кг.
  2. Ручки приладдя. Вони повинні відповідати вазі виробу. Краще, якщо ручки будуть литими.
  3. Робочу поверхню, точніше, на те, наскільки вона пориста. Вибираючи приладдя, віддавайте перевагу дрібнопористим, гладким моделям. Звісно, неприпустимою є наявність на робочій поверхні сковороди-гриль плям, тріщин, сторонніх вкраплень.
  4. Товщину дна (вона повинна становити близько 4 мм), стінок (від 3 мм).

Алюмінієві сковороди-гриль

Ці моделі легші й дешевші за чавунні. Крім того, структура алюмінієвих виробів більш пориста, тому часто таке приладдя доповнюють антипригарним покриттям. Воно може бути:

  • «кам’яним» (гранітним, мармуровим). Такі вироби вкриті напиленням, до складу якого входить дрібна кам’яна крихта;
  • керамічним. Подібні моделі чудово витримують високі температури, але примхливі в догляді (цей посуд не рекомендують заливати водою). Зате керамічні вироби виготовляють у найрізноманітніших кольорах, а отже, зможете вибрати приладдя, яке відмінно впишеться в інтер’єр вашої кухні;
  • тефлоновим. На таких сковородах-гриль їжа не пригорить, до того ж їх легко чистити. Недоліком тефлонового посуду є те, що його легко подряпати;
  • титановим. Найдорожчі й найміцніші моделі.

На що ще звернути увагу під час купівлі

Щоб вибрати оптимальну скоровороду-гриль, зважайте також на:

  1. Висоту бортиків. Невисокі моделі підходять для смаження овочів. Якщо плануєте готувати м’ясо й рибу, вибирайте виріб із висотою бортиків не менш ніж 6 см.
  2. Наявність скосу стінок. Посуд з однаковими бортиками дуже незручний.
  3. Наявність носика для зливання. У багатьох моделях їх навіть два, вони розташовані напроти один одного.
  4. Висоту ребер. Вона повинна бути не менш ніж 5 мм. Чим вищі ребра, тим краще.
  5. Вид ручки. Ці деталі можуть бути литими, знімними. Ураховуйте, що металеві ручки сильно нагріваються, а дерев’яні бояться вогню та примхливі в догляді. Приладдя ж із цією деталлю, виготовленою з бакеліту, не можна ставити в духовку.

Бажаємо вам вибрати відмінну сковороду-гриль і тішити близьких смачними та здоровими стравами!