Завдяки тому, що це корисне приладдя перекочувало з ресторанних кухонь на наші, ми можемо в себе вдома готувати стейки, рибу, котлети, сосиски, овочі, гриби й навіть сирники з апетитними смужками. Звісно, страви гриль — не тільки «фірмовий» візерунок на поверхні продукту, а й, у першу чергу, спосіб його обсмажування.
Смачно, соковито, корисно
У цьому випадку використовують мінімальну кількість жиру, що особливо цінують адепти ЗСЖ. Рифлене дно сковороди-гриль лише злегка змащують олією, та й то не завжди — часто її додають у маринад, і тоді обробка робочої поверхні не потрібна.
Під час приготування продуктів на такому приладді сік, жир і олія стікають на дно. Випаровуючись, вони наповнюють їжу вологою, розігрівають її. За рахунок цього страва рівномірно пропікається, не втрачаючи соковитості.
Словом, справа за малим — потрібно лише купити відповідне кухонне приладдя. У цій статті спробуємо дати вичерпну відповідь на запитання: «Сковорода-гриль — яку вибрати, якщо збираєшся смажити на ній рибу, птицю або м’ясо?». А високоякісні свіжі продукти, які готуватимете на цьому приладді, ви в будь-який момент зможете придбати в торговельних центрах мережі METRO.
Форма має значення
Насамперед розповімо, як вибрати сковороду-гриль потрібної конфігурації. Це приладдя для термічної обробки продуктів буває:
- круглим. Радимо вибрати такий посуд, якщо збираєтеся обсмажувати в ньому стейки, котлети, сирники;
- квадратним. Сковороди-гриль подібної форми — оптимальний посуд, у якому поміщається більше продуктів, ніж на круглому, прямокутному й овальному приладді для смаження;
- прямокутним. Дуже місткий посуд. Серед переваг прямокутних сковорідок-гриль — на них зручніше готувати великі шматки м’яса або риби;
- овальним. Найбільш зручне приладдя для термічної обробки риби. У такому посуді можна цілком запекти велику тушку.
Вибрати потрібний виріб — лише половина справи. Під час купівлі обов’язково уточніть, чи сумісне вподобане приладдя з вашою плитою. Наприклад, прямокутні сковороди-гриль не завжди можна використовувати на електроплитах, індукційних поверхнях.
З якого матеріалу виробляють
Практично всі сковороди-гриль роблять із алюмінію або чавуну. Кожен матеріал має свої особливості стосовно експлуатації та догляду.
Як вибрати чавунну сковороду-гриль
Це важкі й міцні вироби, які рівномірно розігріваються. Страви на таких сковородах-гриль відмінно доходять.
Величезна перевага чавуну — природна жирова плівка, яка утворюється під час першого приготування або попереднього прожарювання. У результаті олія забиває пори матеріалу і продукти надалі не прилипають до поверхні посуду для смаження. Не забувайте тільки, що чавунне приладдя не можна мити засобами, що розщеплюють жири.
Щоб вибрати сковорідку-гриль, виготовлену із цього матеріалу, зверніть увагу на:
- Вагу виробу. Чавун не може бути легким, приладдя середніх розмірів важить 1,5–2 кг.
- Ручки приладдя. Вони повинні відповідати вазі виробу. Краще, якщо ручки будуть литими.
- Робочу поверхню, точніше, на те, наскільки вона пориста. Вибираючи приладдя, віддавайте перевагу дрібнопористим, гладким моделям. Звісно, неприпустимою є наявність на робочій поверхні сковороди-гриль плям, тріщин, сторонніх вкраплень.
- Товщину дна (вона повинна становити близько 4 мм), стінок (від 3 мм).
Алюмінієві сковороди-гриль
Ці моделі легші й дешевші за чавунні. Крім того, структура алюмінієвих виробів більш пориста, тому часто таке приладдя доповнюють антипригарним покриттям. Воно може бути:
- «кам’яним» (гранітним, мармуровим). Такі вироби вкриті напиленням, до складу якого входить дрібна кам’яна крихта;
- керамічним. Подібні моделі чудово витримують високі температури, але примхливі в догляді (цей посуд не рекомендують заливати водою). Зате керамічні вироби виготовляють у найрізноманітніших кольорах, а отже, зможете вибрати приладдя, яке відмінно впишеться в інтер’єр вашої кухні;
- тефлоновим. На таких сковородах-гриль їжа не пригорить, до того ж їх легко чистити. Недоліком тефлонового посуду є те, що його легко подряпати;
- титановим. Найдорожчі й найміцніші моделі.
На що ще звернути увагу під час купівлі
Щоб вибрати оптимальну скоровороду-гриль, зважайте також на:
- Висоту бортиків. Невисокі моделі підходять для смаження овочів. Якщо плануєте готувати м’ясо й рибу, вибирайте виріб із висотою бортиків не менш ніж 6 см.
- Наявність скосу стінок. Посуд з однаковими бортиками дуже незручний.
- Наявність носика для зливання. У багатьох моделях їх навіть два, вони розташовані напроти один одного.
- Висоту ребер. Вона повинна бути не менш ніж 5 мм. Чим вищі ребра, тим краще.
- Вид ручки. Ці деталі можуть бути литими, знімними. Ураховуйте, що металеві ручки сильно нагріваються, а дерев’яні бояться вогню та примхливі в догляді. Приладдя ж із цією деталлю, виготовленою з бакеліту, не можна ставити в духовку.
Бажаємо вам вибрати відмінну сковороду-гриль і тішити близьких смачними та здоровими стравами!