Хто хоч раз скуштував страви кавказької кухні, не міг у них не закохатися. Але ж цю смакоту можна приготувати й у домашніх умовах. Звичайно, ваше житло навряд чи обладнано піччю з відкритим вогнем, та її цілком здатна замінити звичайна духовка.
Тож спробуємо зробити справжні хачапурі по-аджарськи — ситну страву з ніжним тістом і дивовижною сирною начинкою. Усі продукти, які знадобляться для цього кулінарного експерименту, ви знайдете в будь-якому торговому центрі мережі METRO. Ну а нижченаведені рецепти гарантують, що хачапурі по-аджарськи у вас неодмінно вийдуть.
Рецепт хачапурі по-аджарськи з дріжджового тіста
Випікання страви забере не більше 15 хвилин, а от із тістом доведеться попрацювати: на його приготування доведеться витратити приблизно 2 години. Та не хвилюйтеся, адже на ваші активні дії знадобиться набагато менше часу. Із перерахованої нижче кількості продуктів ви отримаєте 6–8 порцій неймовірно апетитних хачапурі по-аджарськи.
Інгредієнти
Перед тим, як зробити цю страву, підготуйте:
- пшеничне борошно вищого сорту — 0,5 кг;
- сухі дріжджі — 10 г;
- рослинна олія — 2 ст. л.;
- вершкове масло — 50 г;
- курячі жовтки — 6–8 шт. (за кількістю порцій);
- сулугуні та бринзу — по 0,5 кг;
- воду — 350 мл;
- цукор — 1 ч. л.;
- сіль — 2 ч. л.
Покрокова інструкція
- Спочатку підготуйте опару для хачапурі по-аджарськи. Розчиніть в теплій воді сіль, цукор, додайте дріжджі. Усе добре вимішайте, щоб продукти розчинились. Додайте в майбутню опару рослинну олію, 100 г борошна (просіяного!). Вимісіть тісто до однорідної консистенції, воно має бути рідким, як на оладки. Укутайте основу хачапурі по-аджарськи рушником, поставте в тепле місце приблизно на 45 хвилин.
- Поки опара підходить, зробіть начинку. Потріть сири на дрібній тертушці або пропустіть їх через м’ясорубку. Має вийти сипуча однорідна маса.
- Поверніться до опари й почніть вимішувати тісто, невеликими порціями підсипаючи в нього борошно. Коли працювати ложкою стане складно, припорошіть стіл борошном. Вимішуйте на ньому основу страви не менше 5 хвилин. Не переборщіть із борошном, адже тісто має бути не тільки пружним, а й м’яким, еластичним, трохи липнути до рук. Скачайте основу хачапурі по-аджарськи в кулю, покладіть її в миску, змащену олією. Дайте тісту «відпочити» 15 хвилин.
- Увімкніть духовку, розігрійте її до 200 ºС. Сформуйте з тіста «човники». Помісіть основу страви ще з хвилину, розділіть масу на порції, кожну скачайте в кулю. Візьміть одну з них, розкачайте качалкою овальний корж завтовшки до 2 мм. Подумки розділіть цей шматочок на три частини. Насипте сирну доріжку посередині бічних сегментів. Скачайте їх у бік центру в три оберти. Сирна суміш має опинитися в закритих трубочках. Защипніть краї майбутнього хачапурі по-аджарськи так, щоб вийшов «човник». Повторіть аналогічну процедуру з кожною порцією тіста.
- Деко присипте борошном. Викладіть на нього хачапурі, заглиблення кожного щедро засипте сиром. Поставте страву в духовку хвилин на 10–15. «Човники» будуть готові, коли підрум’яняться.
- Поки хачапурі печуться, відокремте жовтки від білків (можна використати й усе яйце, але тоді смак сирів буде менш вираженим).
- Дістаньте «човники» з духовки. Наколіть на виделку шматочок масла, змастіть ним тісто навколо начинки. В останній посередині зробіть заглиблення. Введіть у нього жовток, по обидва боки помістіть по невеликому шматочку вершкового масла. Лише на хвилину знову відправте «човники» в духову шафу.
- Дістаньте хачапурі по-аджарськи та одразу подайте на стіл.
Кілька слів про те, як правильно їсти цю страву. Спочатку з боків відламують шматочки тіста та занурюють їх у начинку. Коли останньої буде зовсім небагато, а від «човників» залишиться лише «дно», його згортають в рулетик, доїдають і, швидше за все, мріють ще про одну порцію цієї ароматної та ситної смакоти!
Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста
На Кавказі кожен дім може похвалитися своїм «фірмовим» рецептом тіста. Спробуйте й ви здивувати своїх близьких незвичайними листковими хачапурі.
Наведений нижче рецепт хачапурі по-аджарськи розрахований на приготування 6 порцій страви. Щоб їх зробити, доведеться витратити десь 2 години. Але й у цьому випадку не потрібно думати, що процес буде складним і виснажливим, адже ваші активні дії заберуть набагато менше часу. Зате результат стовідсотково перевершить найсміливіші очікування.
Інгредієнти
Для приготування основи цих хачапурі по-аджарськи візьміть:
- оцет (9 %) і сіль — по 1 ч. л.;
- холодну воду — 200 мл;
- борошно вищого сорту — 600 г;
- маргарин — 350 г.
Щоб зробити начинку, підготуйте:
- сулугуні — 0,5 кг;
- бринзу — 0,5 кг;
- жовтки — 6 шт.;
- вершкове масло — 40 г;
- помідор — 1 шт.;
- зелень.
Покрокова інструкція
- У воді розчиніть сіль, додайте оцет. Гіркою просійте борошно. Потріть в неї маргарин (попередньо потримайте його деякий час у морозилці). Введіть у борошно солону воду з оцтом, замісіть тісто, сформуйте з нього кулю. Загорніть його в плівку та поставте на годину в холодильник.
- Дістаньте тісто, розкачайте так, щоб вийшов прямокутник, складіть його втричі, знову розкачайте. Повторіть цю процедуру кілька разів. На півгодини помістіть основу хачапурі по-аджарськи в холодильник.
Зробіть начинку так, як описано у попередньому рецепті. Не забудьте тільки додати в сирну масу зелень.
- Сформуйте хачапурі по-аджарськи, згідно з вищенаведеною покроковою інструкцією. На «дно» кожного «човника» викладіть подрібнений помідор, зверху покрийте його сирним «фаршем». Максимум на чверть години відправте «суденця» в духовку. Попередньо не забудьте її розігріти до 180–200ºС.
- Дістаньте хачапурі по-аджарськи, залийте в начинку кожного жовток, покладіть по шматочку масла. Знову поставте «човники» на 1–2 хвилини в духовку, вийміть і одразу подайте на стіл.
Опановуйте страви кавказької кухні та тіште ними себе та близьких!