Їмо

Як приготувати картопляні деруни: два простих рецепти

yak-prygotuvaty-kartoplyani-deruny-dva-prostyh-retsepty

Оладки, приготовані з сирої картоплі, є в багатьох кухнях. Але коли ми говоримо про деруни, то одразу згадується Білорусь. В Україні ця страва з’явилася одночасно із сусідніми народами — приблизно у другій половині XVIII століття. Та й популярність дерунів у нашій країні анітрохи не менша, ніж у тих же білорусів.

Через особливості технологічного процесу далеко не всі господині беруться сьогодні за приготування цих золотавих картопляних оладок у домашніх умовах. Ми поділимося з вами декількома лайфхаками, завдяки яким ви зможете швидко й без особливих зусиль потішити себе та близьких апетитними дерунами.

5 правил приготування еталонних дерунів

yak-prygotuvaty-kartoplyani-deruny-dva-prostyh-retseptyЩоб у вас вийшли по-справжньому смачні картопляні деруни, необхідно запам’ятати кілька простих правил:

  1. Використовуйте відповідну картоплю. Цей момент —найвідповідальніший. Чим більше в коренеплодах крохмалю, тим краще. З цієї причини молоді бульби не підійдуть. Неспеціалісту, звичайно, складно на око визначити сорти картоплі з високим вмістом крохмалю. На щастя, у таких коренеплодів є деякі характерні ознаки. Зокрема, вибираючи картоплю для приготування дерунів, зверніть увагу на тверді бульби зі світло-коричневою товстою шкіркою та жовтуватою м’якоттю.
  2. По черзі подрібнюйте складові майбутніх оладок. Картопля дуже швидко вступає в реакцію з повітрям. Тому, щоб основа страви не потемніла, по черзі подрібнюйте картоплю та цибулю.
  3. Тріть бульби руками на дрібній тертушці. Безумовно, коренеплоди можна подрібнити й у м’ясорубці, й у блендері, але, як не дивно, в такому разі їжа вийде менш апетитною.
  4. Не додавайте в основу страви борошно. Саме воно робить деруни «гумовими». Якщо основа страви вийде занадто рідкою, відцідіть надлишок води, потім додайте в картопляну масу 1–2 ст. л. крохмалю. Цей інгредієнт виручить і в тому разі, якщо ви будете готувати оладки з картоплі з не надто високим вмістом крохмалю. Для «зв’язування» основи страви можна використовувати сире яйце.
  5. Смажте оладки на рослинній олії або смальці. Жир попередньо слід гарненько розігріти. Не забувайте також, що картопляні деруни мають бути наполовину вкриті олією/смальцем. Згодом надлишки жиру можна видалити, викладаючи готові оладки на паперові рушники.

Зауважимо, що в основу цієї страви можна сміливо додавати улюблені приправи (різні види перцю, часник, трави), від цього картопляні оладки тільки виграють. Всі продукти, необхідні для приготування дерунів, ви можете придбати в будь-якому торговельному центрі мережі METRO.

Класичний рецепт картопляних дерунів

yak-prygotuvaty-kartoplyani-deruny-dva-prostyh-retseptyЗ нижченаведеної кількості інгредієнтів можна приготувати приблизно 8 порцій (не штук!) дерунів. Кожна сковорідка картопляних оладок буде смажитися приблизно 6–8 хвилин.

Інгредієнти

  • картопля — 8–10 середніх бульб;
  • середнього розміру цибуля — 2–3 шт.;
  • крохмаль — 1–2 ст. л.;
  • яйця — 2 шт.;
  • сметана — 1 ст. л.;
  • сіль, перець, часник — на смак;
  • рослинна олія для смаження.

Покрокова інструкціяyak-prygotuvaty-kartoplyani-deruny-dva-prostyh-retsepty

  1. Картоплю помийте, висушіть, почистьте, потріть на дрібній тертушці. Не забудьте чергувати подрібнення кожної бульби з цибулею та вимішувати основу страви. За необхідності насамкінець відіжміть з отриманої маси зайву рідину.
  2. Яйця легенько збийте з сіллю, перцем, подрібненим часником. Влийте отриману суміш у картопляно-цибульний «фарш». Вимішайте інгредієнти. Додайте в основу страви крохмаль, сметану (можна обійтися й без неї). Знову вимішайте масу.
  3. У розігріту на сковороді олію великою ложкою викладіть картопляні оладки. Посмажте їх до золотистого кольору з двох боків. Накривати сковорідку кришкою при цьому не потрібно. В середині процесу вогонь можна зменшити, щоб низ дерунів не підгорів, а центр встиг пропектися.
  4. Готові картопляні оладки викладіть на паперові рушники, потім на тарілку. Подайте деруни гарячими зі сметаною, зеленню, улюбленим соусом.

Картопляні деруни з сирною начинкою

yak-prygotuvaty-kartoplyani-deruny-dva-prostyh-retseptyОснову цієї страви можна змішувати з будь-якими продуктами: грибами, фаршем, капустою (кислою та свіжою). Але ми спробуємо здивувати вас, познайомивши з рецептом, взявши за основу який можна приготувати деруни з начинкою.

Щоб отримати 6 порцій цієї страви, знадобиться стільки ж часу, скільки необхідно, щоб зробити класичні картопляні оладки.

Інгредієнти

  • картопля — 7 бульб;
  • яйце — 1 шт.;
  • велика цибулина — 1 шт.;
  • крохмаль — 1 ст. л.;
  • твердий сир — 200 г;
  • сіль, перець — на смак;
  • рослинна олія для смаження.

Покрокова інструкція

  1. З перерахованих продуктів (крім сиру та олії) робимо основу страви. Готуємо картопляно-цибульну масу так, як описано в наведеній вище класичній покроковій інструкції. Сир подрібнюємо окремо на грубій тертушці.
  2. Добре розігріваємо сковороду з олією, викладаємо ложкою тонкий млинець, розрівнюємо його. Зверху посипаємо кожен дерун сиром. При цьому намагаємося не виходити за межі картопляного млинця. За бажання можете покласти сир на середину деруна. Потім його потрібно акуратно розрівняти по поверхні млинця, не доходячи до країв.
  3. Накриваємо деруни ще однією порцією картопляно-цибульного «фаршу». Коли низ кожного млинця стане золотавим, перевертаємо їх на інший бік.
  4. Викладаємо готові деруни на рушник. Потім розкладаємо млинці по тарілках. Подаємо страву зі сметаною або соусом.

Не забувайте про перераховані вище лайфхаки, використовуйте перевірені рецепти й тіште себе та близьких смачними дерунами!