Ця крупа з’явилася на полицях наших магазинів недавно, але ті, хто спробував приготований з неї гарнір, обов’язково включають його у свій раціон. Воно й не дивно, адже кускус дуже смачний, поживний, швидко вариться (точніше запарюється). Крім цього дана крупа універсальна: каша з неї поєднується з рибою, м’ясом, овочами, свіжими та сухими фруктами. Дізнатися, що таке кускус, як приготувати з нього корисний гарнір і ситну страву зі свининою та овочами, зможете з нашої статті.
Крупа кускус: що це та як приготувати
У країнах Магрибу (Північній Африці) ця крупа відома з XIII століття. Спочатку кускус готували з проса, пізніше почали використовувати й інші злаки — пшоно, рис, ячмінь, тверді сорти пшениці. Останні виявилися настільки вдалою сировиною, що тепер кускус роблять тільки з манки.
У число широкодоступних круп цей продукт увійшов порівняно недавно. Це сталося тоді, коли процес його виготовлення став механізованим. До цього дану крупу виробляли вручну. До слова, займалися цим тільки жінки. Вони бризкали на манку воду, руками перетирали вологу масу, формуючи таким чином крупинки діаметром 1-2 мм. Потім все просівали через сито й занадто дрібні частинки проходили весь процес заново.
Кускус не тільки смачний, але й корисний. У його склад входить калій, вітамін В5, мідь, залізо, фосфор та інші необхідні організму мікроелементи. Регулярне споживання каші з цієї крупи сприяє регенерації волосся, шкіри, запобігає ранньому посивінню. А ще розглянутий продукт стимулює роботу мозку, зміцнює серце, знижує «поганий» холестерин. Дієтологи радять не захоплюватися цією кашею діабетикам і людям із зайвою вагою. В цілому ж їжа зі згаданої крупи цілком вписується в здоровий раціон.
Смачно приготувати кускус дуже просто. Крім того, щоб дійти до потрібної кондиції, цій каші знадобиться всього 5 хвилин. Купити ж якісну крупу ви в будь-який момент можете в торгових центрах мережі METRO.
Інгредієнти
Щоб зробити 4 порцій каші, вам знадобляться:
- крупа кускус — 1 склянка;
- вода — 1 стакан;
- сіль, вершкове масло/оливкова олія — за смаком.
Покрокова інструкція
- Висипте крупу в невелику каструльку, додайте сіль. Кускус можна одразу розмішати з вершковим маслом/рослинною олією, а можна зробити це вже після запарювання.
- Залийте крупу окропом, розмішайте, накрийте кришкою та залиште на 5 хвилин.
- Зніміть кришку, розпушіть кашу виделкою, щоб вона була розсипчастою. Все, відмінний гарнір готовий!
Кускус з овочами й свининою
Як приготувати кускус на гарнір, ми розібралися, тепер зробимо на основі цієї крупи повноцінну другу страву. Її приготування забере максимум годину. Щоб зробити таку їжу, знадобиться тільки глибока сковорода.
Інгредієнти
Щоб приготувати 5-6 порцій цієї ситної їжі, візьміть:
- м’якоть свинини — 0,5 кг;
- кускус — 1 стакан (об’єм — 250 мл);
- воду — 1 склянка;
- помідори — 2 шт .;
- болгарський перець, моркву, цибуля — по 1 шт.;
- петрушку — 1 невеликий пучок;
- сіль, перець — за смаком;
- оливкову олію — для смаження.
Покрокова інструкція
- Порізати свинину невеликими брусочками.
- Обсмажити м’ясо до рум’яності на розігрітій оливковій олії.
- Додати до свинини моркву та цибулю. Попередньо останню потрібно подрібнити півкільцями. Посмажити всі продукти хвилин десять. Потім помістити до них перець, нарізаний соломкою. Пропасерувати м’ясо та овочі хвилин п’ять.
- Звільнити томати від шкірки. Попередньо їх потрібно облити окропом — завдяки цьому простому лайфхаку шкірка з помідорів легко зніметься. Подрібнити томати кубиками, додати до м’яса та овочів. Посмажити всі інгредієнти ще п’ять хвилин, потім влити до них воду. Потушкувати страву під кришкою півгодини.
- Посолити, поперчити, вимішати практично готові овочі та м’ясо, додати до них кускус. Потушкувати все, помішуючи, дві хвилини. Вимкнути під сковорідкою вогонь, накрити її кришкою та дати постояти кілька хвилин, щоб крупа увібрала в себе майже всю воду. Додати в страву посічену петрушку й вимішати їжу виделкою. Подати кускус з овочами та свининою гарячим, прикрасивши кожну порцію декількома листочками зелені.