Їмо

Як приготувати майонез за 5 хвилин

yak-prygotuvaty-majonez-za-5-hvylyn-1

На повсякденному і святковому столі майонез давно став незамінним: його додають до салатів, супів, закусок, а також інших страв. Незважаючи на поширені міфи, приготування такої заправки не забере багато часу. Смачний домашній продукт можна зробити буквально за п’ять хвилин, використовуючи для цього базові інгредієнти — курячі яйця та рослинну олію.

Пропонуємо вашій увазі кілька способів приготування, один із яких напевно «пропишеться» на вашій кухні. Рецепт майонеза, збитого у блендері, — чудовий варіант, коли потрібна ця заправка, але не хочеться купувати магазинний продукт.

Корисні поради

Пам’ятайте:

  • якщо у вас немає блендера або міксера, то готувати майонез можна і вручну за допомогою вінчика, але автоматичний прилад, звісно, полегшить і прискорить процес;
  • усі інгредієнти майбутньої заправки мають бути свіжими й теплими — так соус вийде смачним і густим;
  • зробити майонез пікантнішим і гострішим можна, використавши замість гірчиці однойменний порошок;
  • найкраще узяти суміш рослинних олій — оливкової та соняшникової в пропорції 1:1, а краще 1:2 або 1:3. Якщо використовуватимете тільки оливкову, особливо Extra virgin, то готовий майонез гірчитиме;
  • сильніше згустити соус (у тому числі, якщо він не набуває потрібної консистенції внаслідок збивання) допоможе додавання в нього трохи більшої, ніж передбачає рецепт, кількості олії. Майбутній майонез потрібно розрідити? Влийте в нього трохи рідини;
  • свіжі лимони, якщо їх немає вдома, можна замінити бальзамічним або яблучним оцтом у співвідношенні 1 ч. л. рідини на 1 яйце;
  • на відміну від покупного, домашній майонез зберігається не більше 4 діб у прохолодному місці;

yak-prygotuvaty-majonez-za-5-hvylyn-2

  • запікати продукти з приготованим власноруч соусом не вийде, адже в його складі немає емульгатора. Нагріваючись, домашня заправка не розшарується та бажаного кулінарного ефекту не буде. Але за красою та густиною творіння ваших рук нічим не поступатиметься покупному «побратиму».

У чому користь домашнього соусу

Домашній майонез — джерело вітамінів: А, D, E, K, РР, С, комплексу вітамінів B. Вони підтримують здоров’я, підвищують імунітет, сприяють формуванню кісток і нормалізують обмін речовин. Окрім того, за рахунок яєчного білка в такій заправці містяться білки й амінокислоти, які легко засвоюються організмом, особливо, якщо в соусі є оливкова олія.

Оптимальний показник жирності майонезу — 67 %. Калорійність продукту може становити 800 ккал на 100 г. Тож, зрозуміло, цей соус не назвеш дієтичним. Що ж робити тим, хто хоче ним поласувати і для кого здорове харчування є важливим принципом повсякденного життя? Як приготувати майонез, аби він вийшов менш калорійним? Не так вже й складно: достатньо лише грамотно підібрати інгредієнти майбутньої заправки.

Головний рецепт — «Провансаль»

  • яйце — 1 шт.;
  • соняшникова олія — 150 мл;
  • гірчиця — 1 ч. л.;
  • сіль — 0,5 ч. л .;
  • цукор — 0,5 ч. л.;
  • сік лимона — 1 ст. л.

yak-prygotuvaty-majonez-za-5-hvylyn-3

Спочатку ножем розбиваємо яйце в миску, потім додаємо по черзі гірчицю, сіль, цукор. За допомогою заглибного блендера збиваємо масу. Тонкою цівкою вливаємо олію, допоки соус не загусне. Додаємо сік лимона. Продовжуємо збивати до однорідності.

Рецепт заправки з молоком і без яєць

  • молоко (будь-якої жирності) — 150 мл;
  • олія — 300 мл;
  • гірчиця — 2–3 ч. л.;
  • сік лимона — 2 ст. л.;
  • сіль — 0,5 ч. л.

У високу вузьку ємність вливаємо молоко й олію. Збиваємо заглибним блендером близько 20 секунд, щоб вийшла густа маса. Додаємо в неї гірчицю, сік лимона, сіль. Ретельно перемішуємо все блендером.

Рецепт зі сметаною

  • сметана (20–25 % жирності) — 250 мл;
  • олія — 80 мл;
  • порошок гірчичний — 0,5 ч. л.;
  • чорний перець — 0,5 ч. л.;
  • куркума — 0,5 ч. л.;
  • сіль — 0,7 ч. л.;
  • мед — 1 ст. л.;
  • сік лимона — 1 ст. л.;
  • оцет яблучний — 1 ч. л.

yak-prygotuvaty-majonez-za-5-hvylyn-4

У зручну миску вливаємо сметану, сік лимона. Ретельно перемішуємо, залишаємо на 15 хвилин. Потім додаємо гірчичний порошок, перець, куркуму, сіль, оцет і мед. Збиваємо вінчиком до однорідності, одночасно тонкою цівкою вливаючи олію, поки суміш не стане в’язкою та густою. Залишаємо в холодильнику на 15 хвилин під харчовою плівкою, щоб соус став ще щільнішим.

Рецепт на жовтках з лимонною кислотою

  • курячі жовтки — 2 шт.;
  • гірчиця — 1 ч. л.;
  • цукровий пісок — 1 ч. л.;
  • лимонна кислота — 0,5 ч. л.;
  • вода — 150 мл;
  • олія — 250 мл;
  • сіль — 0,5 ч. л.

У теплу кип’ячену воду висипаємо лимонну кислоту, ретельно розмішуємо. Окремо в чашу блендера кладемо жовтки, гірчицю, сіль, цукровий пісок. Збиваємо до однорідності. Тонкою цівкою вливаємо олію. Продовжуємо збивати. Коли маса почне світлішати та гуснути, вливаємо столовою ложкою воду з розведеною в ній лимонною кислотою. Готовність соусу можна визначити за його виглядом: він має стати практично білим.

Дієтичний рецепт на йогурті

  • жовток курячий — 1 шт.;
  • гірчиця — 0,5 ч. л.;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • оцет яблучний — 1 ст. л.;
  • олія — 100 мл;
  • йогурт знежирений — 200 мл.

У глибоку миску додаємо жовток, сіль і гірчицю. Збиваємо міксером на середній швидкості, допоки маса не стане однорідною та трохи в’язкою. Через 3–4 хвилини жовтки піднімуться пінкою. Вливаємо до них тонкою цівкою олію, продовжуючи збивати майбутній майонез. Коли маса стане однорідною, додаємо оцет і йогурт. Міксер не вимикаємо: соус має бути середньої густості та набути жовтуватого відтінку.

Із часником, зеленню, оливками, сиром або цедрою лимона

yak-prygotuvaty-majonez-za-5-hvylyn-5

Шляхом додавання до соусу різних продуктів можна отримати цікаві поєднання смаків. Наприклад:

  • майонез із часником додасть страві із м’яса та хрусткому багету пікантності;
  • заправка із зеленню вдало доповнить рибні страви;
  • соус з оливками чудово гармоніює з картоплею;
  • майонез із сиром вигідно підкреслить смак овочевих страв;
  • заправка з цедрою лимона підходить до рибних, овочевих страв, морепродуктів.

Домашній майонез — чудова, корисна заміна магазинному продукту, яка не містить консервантів. А ще така заправка дуже смачна та може стати однією з ваших кулінарних фішок.

Смачного!