Ця смачна та неймовірно ароматна закуска з’явилася на наших столах у 80-х роках минулого століття. Незважаючи на назву, страва не належить до класичної корейської кухні. Такий салат — радше різновид традиційної їжі.
Корейці, які проживали в СРСР, не могли готувати улюблену їжу зі звичних їм продуктів. За однією із версій, доступною морквою замінили пекінську капусту — основу традиційної їжі кімча (кімчі). За іншою — моркву почали використовувати замість редиски, в якій маринували рибу або м’ясо. Оскільки білкові продукти тоді нерідко були дефіцитом, із часом страва з приправою стала суто овочевою.
«Змова» навколо закуски
Із відкриттям кооперативів морква по-корейськи з’явилася в продажу й одразу припала до смаку жителям СРСР. Але зробити таку ж смачну їжу в домашніх умовах практично ніхто не міг. Частково вирішила проблему поява спеціальних тертушок і наборів готових сумішей приправ. Та все одно багатьом здавалося, що корейці приховують якісь особливі інгредієнти.
Конспірологією ж тут і не пахло. Просто ситуація з морквою по-корейськи схожа на ситуацію з квашеною капустою: закуска у кожної господині виходить не такою, як у іншої. До того ж рецепти різняться від регіону до регіону.
Пропонуємо вашій увазі класичну покрокову інструкцію, яка дасть вичерпну відповідь на питання, як зробити цю чудову закуску швидко та смачно. Ну а всі необхідні продукти ви знайдете в будь-якому торговому центрі мережі METRO.
Покроковий рецепт моркви по-корейськи
Замість перерахованих нижче приправ можна взяти готову суміш. Що ж стосується основного інгредієнта, то морква має бути соковитою, стиглою, без жовтої серединки.
Процес приготування салату забере приблизно 1,5–2 години. Але врахуйте, що перед споживанням моркві по-корейськи ще годин 12 потрібно буде настоятися.
Із наведеної кількості продуктів вийде 8–10 порцій страви.
Інгредієнти
- морква — 1 кг;
- оцет (9 %) — 2 ст. л.;
- цукор — 1 ст. л.;
- мелений червоний перець — 1/3 ч. л.;
- часник — 5–6 зубчиків;
- рослинна олія (соняшникова, кукурудзяна) — 50 мл;
- зерна коріандру — 1 ч. л.;
- сіль — 1 ч. л.
Покрокова інструкція
- Беремо глибоку ємність, де буде зручно вимішувати салат.
- На спеціальній тертушці подрібнюємо очищений коренеплід. Додаємо в майбутній салат сіль, цукор, оцет, все гарненько вимішуємо та відставляємо на годину маринуватися.
- Протягом однієї хвилини прожарюємо на сухій сковороді зерна коріандру. Висипаємо їх у ступку, подрібнюємо товкачем, додаємо до натертого коренеплоду. Можна використовувати мелений коріандр, але його аромат так не «розкриється».
- Виливаємо на сковорідку рослинну олію, добре нагріваємо (не до кипіння!), одразу ж заправляємо нею салат. Вимішуємо моркву по-корейськи.
- Трохи остиглу закуску приправляємо гострим перцем, подрібненим часником. Вимішуємо страву, залишаємо її настоюватися 12 годин за кімнатної температури.
- Перекладаємо салат у ємності з герметичними кришками, ставимо в холодильник. З’їсти готову закуску потрібно протягом 14 днів. Подають моркву по-корейськи і як самостійну страву, і як доповнення до інших.
Хочете поекспериментувати? Замаринуйте разом із морквою сиру рибу (краще червону). Шматочки останньої помістіть у готовий салат перед настоюванням, і за 12 годин зможете здивувати своїх близьких екзотичним частуванням.