Їмо

Як приготувати пасту болоньєзе в домашніх умовах

yak-prygotuvaty-pastu-bolonyeze-v-domashnih-umovah

Часто ми вважаємо, що приготування страв із кухонь інших країнах — трудомісткий процес, який ще й вимагає наявності екзотичних інгредієнтів. На щастя, це не так. У всякому разі, коли йдеться про переважно демократичну італійську кухню. Жодних складних дій, що передбачають наявність певних знань і умінь, та незвичайних продуктів — все просто й доступно.

Смачний подарунок кулінарної столиці Італії

yak-prygotuvaty-pastu-bolonyeze-v-domashnih-umovahОдна з найпопулярніших страв середземноморського регіону — паста болоньєзе, рецепт якої ми пропонуємо нижче. Батьківщина цієї їжі —провінція Болонья. Вона вважається кулінарною столицею Італії.

Саме в Болоньї почали готувати густий м’ясний соус (рагу), який додавали до широкої локшини (тальятеле) або подавали із зеленою лазаньєю. Пасті дали таку ж назву, як і соусу — болоньєзе.

Єдиної покрокової інструкції приготування цієї страви не було, кожна господиня використовувала продукти, які були під рукою або подобалися домашнім. Такий різнобій мав місце доти, поки Болонська делегація офіційно не зареєструвала в Академії італійської кухні рецепт пасти, що стала згодом знаменитою.

До складу еталонного соусу болоньєзе входять панчетта (бекон), свинина, яловичина, томати, цибуля, морква, селера, м’ясний бульйон, молоко (вершки), червоне або біле сухе вино. Відповідно до класичного рецепту цю їжу потрібно уварювати/тушкувати майже 6 годин.

Американський «апгрейд»

Не варто думати, що приготування болоньєзе забере у вас цілий день. Свого часу рецепт цієї страви суттєво демократизували американці. В результаті приготування цього соусу стало загальнодоступним. Немає тальятелле — беремо спагетті, макарони. Ліньки бланшувати томати — на допомогу прийде томатна паста. Не хочемо довго варити/тушкувати страву — скорочуємо час її термічної обробки.

Варто зазначити, що такий «апгрейд» аж ніяк не зіпсував італійський спеціалітет, ба більше — подарував йому всесвітню популярність. Паста болоньєзе з фаршем, яку додали до свого меню відомі американські ресторани в 20–30 роки минулого століття, незабаром почала свою тріумфальну ходу планетою.

Болоньєзе з фаршем і томатною пастою

yak-prygotuvaty-pastu-bolonyeze-v-domashnih-umovahЯкщо соус не буде з’їдений одразу, то його залишки кілька днів можна зберігати в холодильнику. Однак оптимально вживати цю їжу свіжою та гарячою, поливаючи щойно зварені спагеті.

Процес приготування болоньєзе з томатною пастою забере десь півтори години. Не лякайтеся: на ваші активні дії піде набагато менше часу — орієнтовно страву потрібно тушкувати 60 хвилин.

Із перерахованої нижче кількості складових у вас вийде 5 порцій болоньєзе. Усі продукти, необхідні для приготування цієї їжі, ви завжди можете придбати в будь-якому торговому центрі мережі METRO.

Інгредієнти

  • будь-який вид пасти (спагеті, тальятеле) — 0,5 кг;
  • цибуля — 2 шт. (середні);
  • морква — 2 шт. (середні);
  • томатна паста — 3–5 ст. л.;
  • селера — 2 стебла;
  • фарш (50 % свинини + 50 % яловичини) — 0,4 кг;
  • часник — 3 зубчики (великі);
  • вино сухе — 150 мл;
  • оливкова олія — ​​для смаження;
  • сіль, перець, трави — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Чистимо овочі, нарізаємо невеликими кубиками. Часник дрібно січемо.
  2. У розігріту на сковороді олію кладемо часник і цибулю, пасеруємо до прозорості останньої. Додаємо селеру, смажимо кілька хвилин, потім — моркву, і готуємо ще 3 хвилини. Перекладаємо овочі в миску або на тарілку, намагаючись, щоб на сковорідці залишилося якомога більше олії.
  3. На сильному вогні підрум’янюємо фарш, за потреби додаємо трохи олії. Стежимо, щоб м’ясо не стало надто сухим і не пригоріло.
  4. Коли фарш зарум’яниться, кладемо туди ж підсмажені овочі. Вливаємо в сковороду вино, додаємо томатну пасту. Накриваємо ємність зі стравою кришкою, тушкуємо 40–60 хвилин. Час від часу помішуємо масу, щоб вона не пристала до дна сковорідки. Якщо рідини замало або вона швидко википіла, вливаємо трохи (соус має бути густим!) бульйону/води.
  5. За 10 хвилин до закінчення термічної обробки солимо болоньєзе та додаємо в нього приправи. Куштуємо соус на кислоту, якщо її забагато, врівноважуємо смак страви цукром.
  6. За 15 хвилин до закінчення процесу приготування болоньєзе в підсоленій воді варимо спагетті до стану al dente — у такому вигляді вони корисніші. Зливаємо рідину, додаємо в макаронні вироби ложку оливкової олії, вимішуємо. Викладаємо спагетті на тарілки, зверху заливаємо апетитним соусом і подаємо до столу.